Numele lui Dan Ioan Popescu şi al "băiatului deştept din energie Bogdan Buzaianu", gravate pe vitrina celui mai scump magazin din lume

Numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alături de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzaianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut că cel mai scump magazin din lume. Pe lista clienţilor, inscripţionată pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se află şi Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar şi miliardari din Golf.
Dan Ioan Popescu (DIP) estecunoscut drept inventatorul "băieţilor deştepţi din energie" afacerişti care ar fi câştigat contracte preferenţiale în detrimentul statului român, iar Buzaianu este cel mai cunoscut astfel de "băiat deştept". DIP şi Buzaianu sunt unii dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi jucători n domeniul energetic, fiind aproape imuni la anchetele de corupţie. Ambii trăiesc în străinătate: Dan Ioan Popescu în Italia, iar Bogdan Buzaianu în Elveţia.
Un cititor HotNews.ro a trimis redacţiei fotografii cu vitrină magazinului exclusivist, unde numele celor doi români sunt gravate alături de numele unor miliardari, politicieni de top sau vedete din toată lumea. Un alt cititor HotNews.ro a întrebat-o pe una dintre vânzătoare dacă numele de pe vitrină aparţin unor clienţi. "Da. Toţi sunt clienţi cu care suntem mândri să avem o relaţie personală apropiată".
The House of Bijan este situat pe stradă Rodeo Drive din Beverly Hills (Los Angeles, SUA), devenită obiectiv turistic datorită magazinelor exclusiviste. Magazinul de haine şi accesorii vestimentare pentru bărbaţi are un circuit închis, iar pentru a putea trece de vitrină în valoare de 12 milioane de dolari trebuie să îţi faci programare. Această politică a fost introdusă de designerul Bijan Pakzad, fondatorul magazinului (decedat între timp), pentru a-i ţine departe pe “oamenii neatrăgători”, scrie Nytimes, citindu-l pe Pakzad.
Potrivit site-urilor de profil, preţurile la haine bărbăteşti pleacă de la 1.200 de dolari pentru o cravată şi circa 20.000 de dolari pentru un costum. Fostul proprietar susţinea, într-un interviu pentru NY Times, că pragul celor două magazine ale sale din oraşul celebrităţilor a fost trecut de-a lungul timpului de 4 regi şi 16 preşedinţi de state, care au lăsat în urmă nu mai puţin de 150 de milioane de dolari.
În aprilie 2011, designerul iranian a murit, iar de atunci, în onoarea să, în faţă galanteriei este parcat un Bugatti, realizat pe comandă, în valoare de 1.7 milioane de dolari, scrie businessinsider.com. Maşina a devenit o adevărată atracţie turistică, zeci de oameni oprindu-se zilnic pentru a fotografia bolidul. Dovadă sunt miile de poze şi videoclipuri postate pe reţelele de socializare, însoţite de eticheta #bijan.
Legătură dintre fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu şi omul de afaceri Bogdan Buzaianu este foarte strânsă. În primul rând, Buzaianu este finul lui Ioan Popescu. Însă cel mai important este că fostul ministru este cel care ar fi girat aşa-zisele contracte cu "băieţi deştepţi" din energie. Astfel, în 2004, când ministru al industriei şi resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele deţinute de Buzaianu a obţinut contracte cu Hidroelectrica de cumpărare a energiei electrice la preţuri considerate prea mici faţă de cele de pe piaţă.
 
Un contract a fost încheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. În 2008, Buzaianu a reuşit să obţină un alt contract, chiar dacă Dan Ioan Popescu nu mai era ministru, prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme şi-au schimbat acţionariatul. Energy Holding a fost preluată de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este înregistrată în Olanda.
Surse din piaţă spun că în spatele companiei s-ar află tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar în înfiinţarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries şi cu Ehol Distribution au fost preluate în urmă cu câţiva ani de elveţienii de la Alpiq. În urmă acestor preluări, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic până în 2012 când au fost denunţate, în urmă intrării Hidroelectrica în insolvenţă, de actualul administrator judiciar. Între 2000 şi 2004, Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor în guvernul social-democrat condus de Adrian Năstase.
Bogdan Buzaianu s-a apucat de afaceri în România în 1993, la 25 de ani, pe când era student, scrie Evenimentul Zilei. În 1991 a emigrat în Elveţia, însă afacerile şi le-a orientat spre ţară natală. Prima firma a deschis-o alături de fratele sau, Constantin Mihail Buzaianu, alintat de prieteni Costi.
Potrivit Adevărul, Buzaianu este prezent pe piaţă de energie din România încă din anul 1996, când a reuşit să se impună, prin grupul de firme pe care îl controlează, că un actor proeminent în sectorul reabilitărilor grupurilor energetice de la Porţile de Fier şi echipamentelor energetice, precum şi pe segmentul de furnizare a electricităţii către consumatori eligibili şi la export.
În 2008, Bogdan Nicolae Buzaianu a renunţat la cetăţenia română în favoarea celei elveţiene, scrie Adevărul. Potrivit aceleiaşi surse, după mutarea în Elveţia acesta şi-a schimbat numele, devenind din Nicolae, Nicolas.

 
sursa foto: instagram.com/nicolasbijan, sulydorado.com


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noul inspector general al IGPR, chestor general Ioan Buda a fost învestit în funcție. Ce funcție va ocupa fostul șef al Poliției Române, chestor Cătălin Ioniță

28 Jun 2018 7013

Fostul ministru al Finanțelor, Mihai Tănăsescu, la DIICOT

14 Sep 2016 2615

Fostul ministru Dan Ioan Popescu a fost chemat la DIICOT

22 Jun 2016 2186

Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a patru foști miniștri

31 May 2016 1764

UPDATE I se cere lui Iohannis urmărirea penală a patru foşti miniştri

24 May 2016 1990