O nouă clasă de medicamente împotriva colesterolului

 
Agenția americană pentru medicamente (FDA) a dat undă verde introducerii pe piață a Praluent (Alirocumab), o nouă clasă de medicamente destinate scăderii colesterolului, produsă de laboratoarele franceze Sanofi împreună cu partenerul său american Regeneron, informează AFP.
Aprobarea FDA, care era de așteptat după recomandările favorabile din partea unui comitet consultativ de experți făcute publice pe 9 iunie, se referă la doar două categorii de pacienți, scrie Agerpres. Este vorba despre cei cu hipercolesterolemie care rezulta din predispoziții genetice "moștenite și la pacienții cu boli cardiovasculare care nu reușesc să reducă suficient colesterol lor rău (LDL) cu ajutorul statinelor", a declarat agenția într-un comunicat.
"Praluent oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială heterozigotă sau suferind de boli cardiovasculare și care nu pot reduce colesterolul lor LDL cu statine", a declarat dr. John Jenkins, funcționar al Centrului de Evaluare și Cercetare a medicamentelor FDA.
Lumina verde dată de FDA, care ar trebui să fie urmată la sfârșitul lunii septembrie, de cea a omoloagei sale europene, marchează intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum 'Lipitor', care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare.
De asemenea, grupul de experți ai FDA au recomandat și aprobarea unei molecule concurente similare, 'Evolocumab', produsă de laboratorul american Amgens, pe care agenția îl va susține probabil în câteva săptmâni, mai scrie AFP.
Ambele tratamente sunt administrate prin injectare sub piele la fiecare două sau patru săptămâni și ambele contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL) cu peste 60%.
Alirocumab și Evolocumab neutralizează o proteină care limitează acțiunea ficatului de eliminare a colesterolului rău din sânge, un mecanism diferit de acțiunea statinelor.
Aceste două noi medicamente au fost dezvoltate pe parcursul unui deceniu cu ajutorul cercetării genetice. Cu toate acestea, capacitatea acestor două medicamente de a lupta împotriva colesterolului și de a reduce semnificativ riscul de infarct miocardic și de decese din cauze cardiovasculare va fi stabilit cu certitudine în 2017, când vor fi cunoscute rezultatele finale ale studiilor clinice extinse aflate în curs de desfășurare.
Dar datele preliminare publicate deja sunt foarte încurajatoare. Potrivit rezultatelor unui studiu clinic prezentat în luna martie, Evolocumab a redus cu 53% riscul de atac de cord și mortalitatea cardiovasculară, mai scrie AFP.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța SAJ suplimentează echipajele de prim ajutor în minivacanța de Paște și 1 Mai

25 Apr 2024 201

Ministerul Sănătății crește accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație

23 Apr 2024 338

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 382

Spitalul Orășenesc Hârșova, obligat să achite peste 15.000 de euro pentru medicamente! Dosarul, în rercurs la Curtea de Apel Constanța

11 Apr 2024 374

Sute de mii de comprimate de diazepam, alprazolam şi clonazepam, introduse ilegal în România

31 Mar 2024 502

Cum ne influențează aportul de vitamine eficacitatea antrenamentului nostru?

22 Mar 2024 432

Instanța de fond a dictat desființarea lucrărilor neautorizate Alfa Medical Distribution a contestat decizia judecătoriei la Tribunalul Constanța

09 Mar 2024 750

USR propune o platformă unică pentru prescripţiile medicale

02 Mar 2024 556

Guvernul majorează plafonul până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor

21 Dec 2023 895

Spitalul Județean Constanța face o achiziție de peste cinci milioane de lei. Firmele câștigătoare (DOCUMENT)

19 Dec 2023 1213

Licitații Constanța Cele opt firme care vor furniza medicamente Spitalului Județean Constanța (DOCUMENT)

18 Dec 2023 1228

Marcel Ciolacu Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat

09 Nov 2023 812

Ministerul Sănătății a demarat procedura pentru digitalizarea sistemului de raportare al stocurilor de medicamente. La cât se ridică investiția

02 Nov 2023 735

Calendar ortodox Astăzi, 01 noiembrie, facem pomenirea Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian

01 Nov 2023 933

ONU Au început să intre în Gaza camioanele pentru ajutor umanitar

21 Oct 2023 677