Stiri calde

Oficial ANSVSA Au fost închise primele focare de pestă porcină africanăAstăzi, 13.08.2018, au fost stinse primele focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, județul Satu – Mare. 

De la confirmarea acestor focare de PPA, autoritățile au intervenit prompt și au acționat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislație, pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului.

Un rol important în închiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ținută sub control.

Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astăzi, 13 august și înregistrat la primăria din comuna Micula și la DSVSA Satu-Mare.

"Prin acest act se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave,  sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere", a punctat instituţia de supraveghere.


Absența virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).
În zonele cu risc major, din proximitatea pădurii Noroieni au fost efectuate dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor în pădure.

Pe această cale, ANSVSA reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţeană sau oricărei autorități locale.
 

"Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic", a transmis ANSVSA.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină, confirmată în județul Dâmbovița

06 Jul 2019 543

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

19 Jun 2019 963

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 368

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

16 May 2019 814

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 672

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 987

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1271

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 770

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 526

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 372

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 576

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 446

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 591

Virusul peste porcine africane pare de neoprit. A fost confirmat în județele Timiș și Arad

28 Jan 2019 1862

Virusul pestei porcine africane, depistat la un porc mistret, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

24 Jan 2019 419