Oficial de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Sute de deținuți au fost eliberați din penitenciare într-o singură lună

În vederea informării corecte a opiniei publice, referitor la situația persoanelor condamnate care beneficiază de prevederile Legii 169/2017, Administrația Națională a Penitenciarelor transmite:
 
 În perioada 19.10 – 19.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 701 persoane. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 1265 de persoane.
 
În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor completează:
 
Liberarea condiționată este o instituție complementară regimului executării pedepsei închisorii și presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții strict și limitativ prevăzute de lege. Sediul materiei se regăsește în Noul Cod penal (art. 99-106), în Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97) alături de completările aduse de Legea 169/2017, precum și în Noul Cod de procedură penală (art. 587).
 
Astfel, potrivit art. 97 din Legea nr. 254/2017:
 
(1) Liberarea condiţionată se acordă potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.
 
(2) Comisia pentru liberare condiţionată este alcătuită din judecătorul de supraveghere a privării de libertate, care este şi preşedintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială şi un consilier de probaţiune din cadrul serviciului de probaţiune competent potrivit legii în circumscripţia căruia se află penitenciarul. Secretariatul comisiei se asigură de către şeful serviciului evidenţă din penitenciarul respectiv.
 
(3) Comisia formulează propuneri de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ţinând seama de:
 

1.Fracţiunea din pedeapsă efectiv executată şi de partea din durata pedepsei care este considerată ca executată, conform art. 96;
 
2.Regimul de executare a pedepsei privative de libertate în care este repartizată;

 
3.Îndeplinirea obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, în afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
 
4.Conduita persoanei condamnate şi eforturile acesteia pentru reintegrare socială, în special în cadrul muncii prestate, al activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, precum şi responsabilităţile încredinţate, recompensele acordate şi sancţiunile disciplinare aplicate;
 
5.Antecedentele sale penale.
 
De asemenea, potrivit art. 99 si 100 C.p., pentru acordarea liberării condiționate, persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții:
 
1.Îndeplinirea unei părți (fracții obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare;
 
2.Conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiția executării pedepsei în regim semideschis sau deschis);
 
3.Îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite de instanță prin hotărârea de condamnare (cu excepția cazurilor în care se dovedește ca persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini);
 
4.Convingerea instanței ca persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra in societate.
 
Observăm astfel că instanța de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) C.p.
 
Raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune însă operarea de drept a liberării condiţionate.
 
Admiterea liberării condiționate implică formarea convingerii instanței cu privire la însușirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate, în condiții de legalitate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă în Capitală! Un deținut periculos a evadat

09 Apr 2024 1083

Ecuador Peste 40 de ostatici reținuți de deținuții răzvrătiți din închisori au fost eliberați

14 Jan 2024 548

Cruci din cuiele găsite în gropile unde au fost aruncați martirii de la Periprava

22 Nov 2023 1674

Blestemul pământului de la Periprava Nu s-a putut identifica niciun martir. Oasele deținuților politic au fost înhumate la Mănăstirea Dervent

21 Nov 2023 1907

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu „De-acum, deținuții au o a doua șansă! Aceștia vor avea acces la mai multe programe de calificare profesională”

09 Nov 2023 796

Mihai Șerpoianu, președintele AFDP - filiala Constanța, dorește schimbarea numelor mai multor străzi din municipiu

30 Oct 2023 1034

Este nevoie de sprijin pentru arheologii care exhumează deținuții de la Periprava. Au nevoie de fonduri pentru continuarea proiectului

03 Aug 2023 817

UPDATE Imagini șocante! Deținuți din Centrul Educativ Buziaș bătuți cu bestialitate de polițiști. Reacția ministrului Justiției (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Jul 2023 1272

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz lagărul Capul Midia! (FOTO+VIDEO)

13 Jul 2023 1697

LIVE VIDEO+TEXT Alegeri la Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jul 2023 1939

Asociația Foștilor Detinuți Politic - filiala Constanța își va alegea noua conducere, sâmbătă, 1 iulie 2023

16 Jun 2023 1334

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)

13 Jun 2023 1982

Judecătorii vor să știe dacă taluzul de la Plaja Modern Constanța este faleza litoralului românesc!

12 Jun 2023 4043

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz - lagărele Medgidia și Poarta Albă (Foto+Video)

31 May 2023 4611

Momente emoționante la Poarta Albă, la inaugurarea „Muzeului în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist (FOTO+VIDEO)

26 May 2023 1796