Stiri calde

Oficial de la DNA. Ce a declarat procurorul-şef interimar Anca Jurma la ceremonia de învestire

Ceremonia de preluare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, delegată în această funcție pe o perioadă de 6 luni, s-a desfășurat astăzi, 12 iulie, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, în prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a Laurei Codruța Kovesi, care a condus anterior DNA, precum a altor procurori.

Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a reamintit câteva dintre prioritățile Ministerului Public și ale Direcției Naționale Anticorupție:
         
“Prima dintre ele, în România lupta anticorupție va continua cu fermitate. A doua prioritate, aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în conformitate cu normele și standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale”.

Procurorul general al României a explicat considerentele pentru care a desemnat-o pe Anca Jurma ca procuror șef interimar:
         
“Direcția Națională Anticorupție va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu.        
Procurorul-șef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă, faptul că Direcția Națională Anticorupție are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public. Este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională și care, în acest context, al devenirii direcției ca un furnizor de expertiză europeană și internațională, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize. Și-a desfășurat activitatea în calitate de procuror șef al Serviciului de relații internaționale, două mandate, iar anterior a lucrat și în Parchetul General în acest domeniu. Are o experiență în calitate de consilier și am apreciat că, este persoana potrivită care să vină cu contribuția personală, de încredere, în Ministerul Public și, în special, în Direcția Națională Anticorupție. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este exact ceea ce ne trebuie în acest moment”.
 
Procurorul general al României a ținut să mulțumească Laurei Codruța Kovesi “pentru activitatea desfășurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obținute în aplicarea legislației anticorupție”. (….) Nu putem uita faptul că, motivele revocării generează îngrijorare printre magistrații Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independența lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public, sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta interesele generale ale societății în domeniul judiciar, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”
 
La rândul său, procurorul șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, Anca Jurma, le-a mulțumit procurorului general și predecesoarei sale, subliniind că:
         

“DNA este atât o parte a sistemului judiciar romanesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției. Prin urmare, DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă și anume  combaterea corupției la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției. În ceea ce mă privește, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putință sa asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o cu 15 ani în urmă. Acordam o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.”

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandatul de conducere al procurorului șef al DNA, Anca Jurma, la final. Procurorul general al României, prezent la sediul DNA

08 Jan 2019 316

Călin Nistor este noul procuror şef interimar al DNA

08 Jan 2019 565

Anca Jurma - "Am acceptat cu greu această funcție interimară, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă"

08 Jan 2019 370

Şedinţă la DNA după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar

08 Jan 2019 338

Procurorul Anca Jurma a renunțat la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA

07 Jan 2019 392

Cine va fi noul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Delegarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al DNA expiră mâine

07 Jan 2019 513

Deputatul Stelian Ion, mesaj pentru procurorii DNA - „Nu este momentul unei demobilizări!“

21 Dec 2018 724

Reacția procurorului șef interimar al DNA, după apariția unor înregistrări în presă

19 Dec 2018 410

Tudorel Toader, dezbatere cu procurorii care deţin funcţii de conducere

10 Oct 2018 360

Ministrul Justiţiei, întâlnire cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al DNA

07 Aug 2018 462

Anca Jurma, delegată procuror-şef Laura Codruţa Kovesi, revocată după cinci ani, o lună şi 24 de zile în fruntea DNA

10 Jul 2018 928

Anca Jurma asigură interimatul la șefia DNA! Ce funcții a mai îndeplinit (document)

09 Jul 2018 1053

România, aleasă vice-preşedinte al Comisiei Provizorii a Academiei Internaţionale Anti-corupţie

22 Dec 2011 677