Stiri calde

Oficial de la DNA- Prejudiciu de peste 135 milioane euro. Iată detaliile despre reținerea lui Remus Truică

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 9 decembrie și 10 decembrie, a următorilor inculpaţi:
 
Remus Truică, om de afaceri la data faptelor şi în prezent, pentru comiterea infracţiunilor de:  constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave și dare de mită,
 
Robert Mihăiţă Roșu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
 
Dan Cătălin Andronic, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat,  în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă,
 
Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor,
 
Lucian Claudiu Mateescu, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă.
 
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.
 
Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.
 
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional.
 
Rolul inculpatului Truică Remus în cadrul grupului  a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” celorlalți membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, a acţionat ca mandatar al unei societăți comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influență, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu inculpatul Roşu Robert, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influență, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit.
 
În acest context, începând cu anul 2006 i-a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.
 
În realizarea scopului grupului, inculpatul Truică Remus  împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de inculpatul  Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus  se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate.
 
Printre bunurile pretinse cumpărătorul de influență s-a numărat şi Ferma Băneasa pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracțional să se primească vreun răspuns.
 
În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă  spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, inculpatul Truică Remus, a acționat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane,  să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal,  solicitarea cumpărătorului de influență. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008  s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.
 
Prin această activitate infracțională s-a cauzat un prejudiciu  în  dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influență, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.
 
Pentru a obţine acest bun imobil, Truică Remus l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal,  oferindu-i în schimb foloase  necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.
 
Inculpaților Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă, Andronic Dan Cătălin, Marcovici Marius Andrei Și Mateescu Lucian Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând  a fi prezentați, la data de 10 decembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 
Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Sursa foto: antena3.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, trimisă în judecată (document)

23 Apr 2018 344

Reacţia lui Liviu Dragnea după refuzul preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA - "M-a deranjat foarte mult atitudinea preşedintelui"

20 Apr 2018 594

Revista presei locale

20 Apr 2018 411

Poliția Rutieră sponsorizată de o cunoscută firmă de băuturi răcoritoare. Mai mulți polițiști judecați pentru corupție

19 Apr 2018 427

Primar reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Mai multe persoane anchetate în dosar

19 Apr 2018 990

Liviu Dragnea sprijină demersul ministrului Justiţiei de sesizare a CCR în cazul refuzului preşedintelui de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi

18 Apr 2018 417

Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, plasat în arest la domiciliu

18 Apr 2018 404

Inspecția Judiciară a exercitat o nouă acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi. De ce a fost luată această decizie

18 Apr 2018 555

Directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime, reţinut de procurorii DNA (document)

18 Apr 2018 775

Cum au fost încheiate contractele de reabilitare a liniei ferate București – ConstanțaDNA solicită președintelui României începerea urmăririi penale pentru un fost ministru de Finanţe (document)

18 Apr 2018 872

Percheziții ale procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la un fost ministru al Finanțelor

17 Apr 2018 758

Revista presei locale

17 Apr 2018 423

Ce a decis Curtea de Apel Constanța în dosarul în care foști directori din Portul Constanța au fost trimiși în judecată de DNA. Decizia este definitivă

16 Apr 2018 539

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nemulțumit de decizia președintelui Iohannis cu privire la revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Ce a precizat ministrul Toader

16 Apr 2018 387

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a anunțat decizia sa în cazul revocării din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Ce a declarat șeful statului

16 Apr 2018 665

Portul Constanţa, zguduit de procurorii DNA Judecați polițiști, vameși si angajați ai Căpitaniei. Cine a fost condamnat

16 Apr 2018 796

Klaus Iohannis, conferinţă de presă în această seară

16 Apr 2018 430

Avocat, reţinut de procurorii DNA pentru infracţiuni de trafic de influenţă (document)

16 Apr 2018 567

Klaus Iohannis, despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Ce a declarat preşedintele

16 Apr 2018 958

Ce spune liderul PNL, Ludovic Orban despre eventuala revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi

15 Apr 2018 259

Mazăre, pistolul și procurorii DNA. Arma a fost confiscată. (minuta)

13 Apr 2018 1441

Psihologul Oana Danciu, sub control judiciar

12 Apr 2018 595

Patru persoane trimise în judecată de către DNA Constanţa, în arest la domiciliu

12 Apr 2018 1718

Viorica Dăncilă, despre revocarea procurorului-şef al DNA - ”Îl voi susţine pe ministrul Justiţiei”

11 Apr 2018 377

Laura Codruţa Kovesi, cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară

11 Apr 2018 560

Hotărâre de ultim moment într-un dosar al DNA Constanţa

11 Apr 2018 900

DNA Constanţa a trimis în judecată doi foşti directori. Ce au decis ieri judecătorii

06 Apr 2018 906

„Avalanşă“ de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei la DNA Constanţa

05 Apr 2018 1208

Fermier trimis în judecată de DNA Constanța pentru obținerea de fonduri europene cu acte false

04 Apr 2018 706

Laura Codruța Kovesi a vorbit despre protocolul de colaborare cu SRI. Ce a declarat șefa DNA

03 Apr 2018 354

Judecata s-a terminat! Proces pentru confiscarea unui pistol cu gaze (defect) găsit în casa lui Radu Mazăre

02 Apr 2018 410

Inspecţia Judiciară a acţionat în instanţă CSM. Care este motivul

29 Mar 2018 349

Oficial de la DNA. Alexander Adamescu, arestat în Londra

29 Mar 2018 697

DNA, prima reacţie oficială după achitarea lui Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România

29 Mar 2018 1172

Traian Băsescu, despre revocarea șefei DNA - ”Nu avem DNA, avem instituţia Laura Codruţa Kovesi”

28 Mar 2018 871

Şedinţă secretă Ce spun cei de la DNA despre Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa!

28 Mar 2018 2047

Fost secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

27 Mar 2018 369

Doi primari din Constanţa, trimişi în judecată! Care sunt acuzaţiile celor de la Anticorupţie. Dosarul, la Curtea de Apel

27 Mar 2018 1427

Încă o hotărâre de Guvern, semnată de Grindeanu și Shhaideh, anchetată de DNA! Dosarul Belina 2, în Delta Dunării

27 Mar 2018 1583

Judecătorii s-au pronunţat în dosarul lui Daniel Linteş, fostul director general al companiei SOCEP

27 Mar 2018 819

Constanţa. Municipalitatea are nevoie de experţi parte pentru dosarele aflate pe rolul instanţelor

27 Mar 2018 667

„Este un abuz!“ Un specialist DNA, amendat de Poliţia Locală din Constanţa

27 Mar 2018 4209

Furt din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie

25 Mar 2018 1089

Peste 20 de percheziţii în Constanţa Procurorii DNA, faţă în faţă cu „Împăratul Lumii“

24 Mar 2018 2300

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre propunerea de revocare a șefei DNA. Ce a precizat șeful Statului

23 Mar 2018 304

Petre Geamănu, supranumit „Împăratul Lumii“, audiat la DNA Constanţa

23 Mar 2018 1261

Fost director general al CN APM Constanţa, urmărit penal de procurorii DNA

22 Mar 2018 1256

Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, va fi eliberat din penitenciar

21 Mar 2018 2100

Laura Codruţa Kovesi şi adjunctul său, audiaţi astăzi la CSM

21 Mar 2018 311

Directorul unei importante instituţii din Constanţa, deferit justiţiei. Ce spun procurorii DNA. Se audiază martori

21 Mar 2018 1951