Stiri calde

Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din județul Constanța

În data de 26 iulie 2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din patru gospodării din localitățile Vadu Oii, Ciobanu și Gârliciu, județul Constanța, informează DSVSA Constanța. 

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

”Conform procedurilor specifice, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare și se acționează pentru dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Pentru a preveni răspândirea bolii, se aplică măsura de sacrificare a porcilor bolnavi și a celor care au fost în contact cu aceștia, precum și ecarisarea cadavrelor în locațiile avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave și găsite moarte (8 capete)” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța.

De asemenea, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv patru zone de protecție cu o rază de 3 km fiecare și patru de supraveghere cu rază de câte 10 km.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

”D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bilanț al Comandamentului Sezon Estival pentru săptămâna care s-a încheiat

15 Jul 2019 434

Comandamentul Sezon Estival 2019 din cadrul DSVSA Constanţa, la datorie

09 Jul 2019 512

Alimente mai sigure pentru turiştii de pe litoral. A fost activat Comandamentul Sezon Estival DSVSA Constanţa

02 Jul 2019 437

Se fac angajări la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. 27 de posturi vacante

27 Jun 2019 1207

Licitaţie la DSVSA Constanţa pentru refacerea stocurilor de reactivi de laborator (document)

19 Jun 2019 1008

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa angajează şofer

29 May 2019 625

Controale ale inspectorilor ANSVSA Constanța. Tone de alimente stricate, retrase de pe piață

27 May 2019 500

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 363

Controale ale inspectorilor DSVSA Constanța în piețe și magazine înainte de Paște. Ce nereguli au fost constatate

06 May 2019 384

Important Unde pot suna constănţenii dacă au cumpărat produse alimentare alterate

27 Apr 2019 948

Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

25 Apr 2019 807

DSP și DSVSA Constanța anunță controale drastice înainte de Paște și 1 mai

17 Apr 2019 634

DSVSA Constanța anunță controale în piețe și magazine în apropierea Sărbătorilor Pascale

10 Apr 2019 402

Oficial DSVSA Constanţa Au fost stinse 81 de focare de pestă porcină africană, în judeţul Constanţa. Unde se mai găseşte virusul

10 Apr 2019 394

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2017 DSVSA Constanţa nu a inclus în programele de control verificarea primăriilor cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân

25 Mar 2019 780