Stiri calde

Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din județul Constanța

În data de 26 iulie 2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din patru gospodării din localitățile Vadu Oii, Ciobanu și Gârliciu, județul Constanța, informează DSVSA Constanța. 

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

”Conform procedurilor specifice, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare și se acționează pentru dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Pentru a preveni răspândirea bolii, se aplică măsura de sacrificare a porcilor bolnavi și a celor care au fost în contact cu aceștia, precum și ecarisarea cadavrelor în locațiile avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave și găsite moarte (8 capete)” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța.

De asemenea, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv patru zone de protecție cu o rază de 3 km fiecare și patru de supraveghere cu rază de câte 10 km.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

”D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 450

Atenție unde vă faceți piața. Tone de alimente stricate au fost confiscate din magazine și hipermarketuri din Constanța

28 Jan 2019 1132

Pericol! Peste patru milioane de ouă contaminate cu o substanţă interzisă, descoperite într-o fermă din țară

09 Jan 2019 307

Focare de pestă porcină confirmate în apropierea rezervaţiei de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac

18 Dec 2018 327

Focarele de pestă porcină africană din judeţul Tulcea ar putea fi închise peste doi ani. Ce au descoperit autoritățile în gospodăriile din județ

10 Dec 2018 683

DSVSA Constanţa, control la unităţile alimentare. Ce s-a constatat

10 Dec 2018 320

DSVSA Constanţa Acţiuni de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii pentru siguranţa alimentelor

28 Nov 2018 301

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa scoate la concurs două posturi vacante. Cine poate participa

21 Nov 2018 949

Farmavet SA din București a bătut palma cu DSVSA Constanța. Ce va livra firma? (document)

21 Nov 2018 602

Incinerator mobil, de peste 1,8 milioane de lei, achiziţie nouă la DSVSA Constanţa. Ce caracteristici va avea acesta (document)

20 Nov 2018 544

Anunţ important de la DSVSA Constanţa despre prevenirea influenţei aviare

05 Nov 2018 343

Pesta Porcină Africană confirmată la porcii dintr-o gospodărie din județul Maramureș

23 Oct 2018 360

DSVSA Constanţa, sancţiuni la unităţile alimentare. Tone de alimente, retrase de pe piaţă

22 Oct 2018 571

DSVSA Constanța cumpără 24.000 de doze de vaccin (document)

15 Oct 2018 297

39 de localităţi constănţene au fost afectate de Pesta Porcină Africană. Despăgubiri de peste 3 milioane de lei

05 Oct 2018 1446