Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din județul Constanța

În data de 26 iulie 2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din patru gospodării din localitățile Vadu Oii, Ciobanu și Gârliciu, județul Constanța, informează DSVSA Constanța. 

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

”Conform procedurilor specifice, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare și se acționează pentru dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Pentru a preveni răspândirea bolii, se aplică măsura de sacrificare a porcilor bolnavi și a celor care au fost în contact cu aceștia, precum și ecarisarea cadavrelor în locațiile avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave și găsite moarte (8 capete)” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța.

De asemenea, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv patru zone de protecție cu o rază de 3 km fiecare și patru de supraveghere cu rază de câte 10 km.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

”D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 623

DSVSA Constanța cesionează, pentru patru ani, serviciile veterinare din județ. Contract de peste 5 milioane de lei (DOCUMENT)

09 Feb 2024 540

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Iordan Cireașă, consilier la DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

24 Jan 2024 5921

Declarații de avere Constanța Emilia Văleanu, șef birou la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DOCUMENTE)

23 Jan 2024 765

​Declarații de avere Constanța Averea și interesele Ecaterinei Tănase, șef birou la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 658

Declarații de avere Vera Țolea, șef serviciu la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 750

Declarații de avere Averea și interesele Cristinei Vlad, șef birou în DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 705

Declarații de avere Averea și interesele lui Bogdan Răzvan Licărete, consilier la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 728

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Laviniei Boldea- șef birou la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 866

Declarații de Avere Constanța Daniel Gherase, consilier la DSVSA Constanța deține două apartamente (DOCUMENTE)

20 Jan 2024 789

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Elenei Daniela Lipoveanu, Șef serviciu la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

19 Jan 2024 769

​Declarații de avere Constanța Averea și interesele Irinei Teodora Topoleanu, consilier la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

19 Jan 2024 686

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Melaniei Tamara Covaci – șef serviciu la DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

18 Jan 2024 899

Declarații de avere Constanța Simona Basalic, șef Serviciu Control Oficial Siguranța Alimentelor la DSVSA, averea și interesele (DOCUMENTE)

18 Jan 2024 651

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Corinei Ivanciu, director executiv adjunct la DSVSA (DOCUMENTE)

17 Jan 2024 770