Oficial de la MApN. Programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, aprobat în ședința Guvernului României

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 23 august, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” – SIML, pentru dotarea Armatei.

Potrivit MApN, contractul de furnizare, care va cuprinde și suportul logistic inițial, va fi multianual și se va derula în perioada 2018 – 2022.

Interesul esenţial de securitate pentru statul român în legătură cu acest program de înzestrare îl constituie realizarea pe teritoriul naţional  a unei infrastructuri de producție/asamblare/testare/mentenanță în domeniul militar la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat, în care să se execute integrarea de elemente componente ale SIML, operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al SIML, astfel încât în situaţii de criză și război să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional, precum și implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru aceste sisteme.

Satisfacerea interesului esenţial de securitate în implementarea programului de înzestrare SIML se poate realiza doar prin atribuirea către un operator economic din state membre NATO sau UE, producător de SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, a unui contract multianual având ca obiect furnizarea SIML şi a suportului logistic iniţial, sub condiţia constituirii unei infrastructuri de producție/asamblare/testare/mentenanță şi executării activităţilor menționate mai sus.

Valoarea estimată pentru programul ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA), sens în care s-a prevăzut cerința privind capacitatea profesională ca operatorul economic candidat să fi livrat SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, de cel puțin această valoare, începând din anul 2000 și până la data depunerii candidaturilor.
 
În prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acțiunile de încălcare a normelor de drept internațional, prin conservarea conflictelor înghețate şi intensificarea prezenței militare.
 

„În aces context, dotarea forţelor navale române cu un sistem de instalaţii mobile de lansare nou, modern, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forţelor Navale şi cu cele din dotarea altor state membre ale NATO, adaptat misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin această dotare, luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung” - au mai transmis reprezentanții MApN. .


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de Guvern. Când va avea loc și ce se va discuta

26 Nov 2020 406

#alegeriparlamentare2020 George Vișan, candidat PSD pentru Camera Deputaților, vine la ZIUA Electorală

26 Nov 2020 452

Proiect de Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia

24 Nov 2020 1909

Ședință la Guvernul României

23 Nov 2020 1110

MApN consultă piața legat de introducerea în țară a unor produse militare. O parte din acestea vor fi livrate în Constanța

23 Nov 2020 1584

#alegeriparlamentare2020 PNL Constanța, pentru Parlament, oameni valoroși, eficienți, cu proiecte concrete

21 Nov 2020 1223

#alegeriparlamentare2020 Valentin Olivian Trofin (PRO România) - „PNL a sfidat voința românilor și protestele din Piața Victoriei”

20 Nov 2020 414

19 noiembrie - Ziua cercetătorului şi proiectantului

19 Nov 2020 352

Printre proiecte, eliberări/numiri de prefecți și/sau subprefecți Ședință de Guvern. Când va avea loc

17 Nov 2020 506

A fost ședință de Guvern. Ce mai cumpără MAI pentru monitorizarea traficului rutier. Lista dotărilor și sumele alocate

13 Nov 2020 1042

#alegeriparlamentare2020 Lucian Lungoci, candidat PSD - „Românii au de ales între un PSD reformat care știe ce are de făcut și un PNL neperformant”

13 Nov 2020 827

Proiectele actelor normative adoptate în ședința de guvern de azi. Unul se referă și la comuna Cumpăna

12 Nov 2020 630

#alegeriparlamentare2020 Dumitru Caragheorghe (USR PLUS) - „Pregătim un proiect de finanțare a tabletelor către copii”

12 Nov 2020 850

Ședință de Guvern. Printre proiecte, eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

11 Nov 2020 610

#alegeriparlamentare2020 Dumitru Caragheorghe, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților, vine la ZIUA Electorală

11 Nov 2020 1202