Oficial despre procedura de declasificare a Protocolului de cooperare încheiat între SRI, ÎCCJ și PÎCCJ. Ce prevede documentul încheiat în anul 2009

Potrivit Parchetului General, procedura de declasificare a Protocolului de cooperare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informaţii, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție a fost definitivată la data de 14 iunie 2018.
 
Documentul în cauză poate fi consultat accesând următorul link:
http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/protocol_declasificat_sri_piccj_iccj.pdf

Protocolul a vizat exprimarea acordului instituţiilor pentru crearea unui sistem informatic şi de comunicaţii (SIC), astfel încât transmiterea documentelor privind emiterea mandatelor de securitate naţională, elaborate în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională şi a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, să fie realizată în format electronic. În acest context, protocolul are natura juridică a unui acord privind crearea SIC, prealabil acreditării sistemului, cerinţă impusă de actele normative privind acreditarea sistemelor informatice şi de comunicaţii care vehiculează informaţii secrete de stat.

"Menționăm că nu au fost încheiate acte adiționale privind extinderea domeniului de cooperare sau acte de modificare a conținutului protocolului. Totodată, precizăm că acesta nu a vizat procedura și responsabilitățile instituțiilor privind autorizarea activităților specifice de culegere de informații și emitere a mandatelor de securitate națională, acestea fiind reglementate la data încheierii protocolului de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, iar începând cu data de 1 februarie 2014 de Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională" - se arată într-un comunicat transmis de PÎCCJ.

 
Protocolul şi-a încetat efectele prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, și anume la 18 septembrie 2012, dată la care Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a aprobat documentația privind acreditarea de securitate a SIC. ORNISS a emis un certificat de acreditare de securitate pentru funcţionarea sistemului informatic şi de comunicaţii creat între Serviciul Român de Informaţii – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Subliniem faptul că, în cursul lunii aprilie, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie și Justiție a inițiat procedura de declasificare a tuturor protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv cu Ministerul Afacerilor Interne. Aceste documente și-au încetat aplicabilitatea întrucât fie au devenit caduce, ca urmare a Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale a României şi a schimbării cadrului legislativ, fie și-au încetat efectele ca urmare a denunțării de către părțile semnatare. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis acordul de declasificare instituțiilor cosemnatare, iar la momentul finalizării procedurilor vom comunica public informații cu privire la aceste protocoale, respectiv data încheierii, data declasificării și domeniul de cooperare vizat de fiecare în parte" - au mai transmis reprezentanţii PÎCCJ.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protocol de colaborare, încheiat între UMC și Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM

28 Mar 2024 337

Premierul Marcel Ciolacu „Din partea preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis, nu a existat nicio solicitare pentru atribuirea unei locuinţe de protocol“ (VIDEO)

28 Feb 2024 477

Anunțul Administraţiei Prezidenţiale Nu există o solicitare pentru atribuirea unei locuinţe de protocol după încetarea mandatului preşedintelui

27 Feb 2024 466

Ședință CLM Constanța Consilierii locali votează aprobarea unor cheltuieli de reprezentare și protocol pentru anul 2024 (DOCUMENT)

26 Feb 2024 418

Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul dual alături de CCINA Constanța

22 Feb 2024 807

Misiuni comune de verificare în trafic ale AVR și ISCTR la transportul de mărfuri

26 Jan 2024 533

Cât și cui plătește în 2024 Consiliul Județean Constanța pentru produsele de protocol?(DOCUMENT)

23 Jan 2024 794

Romsilva și Poșta Română au încheiat un Protocol pentru compensarea sumelor aferente lemnului de foc

23 Jan 2024 571

Reguli clare de colaborare pentru stoparea importurilor și comercializării mărfurilor neconforme pentru inspectorii vamali și comisarii ANPC

15 Jan 2024 610

UPDATE Femeie decedată într-un accident rutier la ieșire din localitatea Corbu, județul Constanța

12 Dec 2023 1780

Declarații de avere. Venituri declarate eronat Monica - Cristina Caterinici, director în cadrul Consiliului Județean Constanța, interesele mai mari decât averea (DOCUMENTE)

20 Nov 2023 1558

Proiectul de lege care va debloca reabilitarea Cetății Histria din județul Constanța intră la vot în plenul Camerei Deputaților! (DOCUMENTE)

22 Oct 2023 1186

Primăria Mangalia solicită insolvența firmei Preponderent SRL, ce deține trei hectare din pădurea Comorova!

11 Oct 2023 1044

Primăria Constanța, partener al ediției aniversare a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia (DOCUMENT)

25 Jun 2023 1621

Oficial de la Primăria Constanța despre preluarea bunurilor mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas”

23 Jun 2023 1004