Oficial DNA despre reţinerea lui Gheorghe Dorobăţ, şeful Catedrei de anestezie generală a UMF Iaşi

În completarea comunicatului nr. 176 din data de 31 ianuarie 2015, privind reţinerea pentru 24 de ore a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva Iaşi, în legătură cu o infracţiune de corupţie, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:â

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore (începând de la data de 31 ianuarie 2015, ora 13.00, până la data de 01 februarie 2015, ora 13.00), a inculpatului DOROBĂȚ GHEORGHE, profesor universitar, doctor, şeful Catedrei de anestezie generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi şef al secţiei ATI din Spitalul clinic de urgenţă „Nicolae Oblu”, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

De asemenea, după evaluarea elementelor de probaţiune, în aceeaşi cauză, s-a dispus prin ordonanţă, schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpatei DOROBĂȚ CARMEN-MIHAELA, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva Iaşi, soţia primului menţionat, din infracțiunea de trafic de influență, în infracțiunea de complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Din actele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 30.01.2015, inculpatul Dorobăț Gheorghe a primit, prin intermediul inculpatei Dorobăț Carmen-Mihaela, de la mai mulți studenți, un număr de 20 carnete de student, având fiecare printre file câte 100 euro (în total suma de 2.000 euro), pentru ca acesta din urmă să le acorde nota 9 la disciplina „Anestezie Generală”, la un examen ce se desfăşura în aceeaşi zi.
Din probatoriu a rezultat că majoritatea studenţilor sus menţionaţi nu obţinuseră nota de trecere la examenul practic, condiţie obligatorie pentru a fi primiţi să susţină, potrivit regulamentului, proba scrisă.

În împrejurarea descrisă mai sus, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului DOROBĂȚ GHEORGHE i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP.

Inculpaţii DOROBĂȚ GHEORGHE şi DOROBĂȚ CARMEN-MIHAELA sunt prezentaţi, la data de 31 ianuarie 2015, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.


În cauză, procurorii au fost sprijiniţi de Direcția Generală Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.