Evz.ro „Omul lui Nicușor Constantinescu a deturnat 2 milioane de lei din banii publici“

 
Boris Parpală, șeful Direcției de Agricultură Constanța, folosea o societate controlată de el pentru a primi bani din fondurile CJ Constanța. Totul se făcea prin intermediul unor contracte de consultanță, pe care firma sa le încheia cu primării de comune. Șmecheria era ca banii să fie alocați de la CJ Constanța, dar totul era ca și rezolvat, datorită relațiilor sale
 
Șeful Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Boris Parpală, a găsit în 2014 formula perfectă pentru a trece pe firma pe care o controla banii publici ai judeţului. Afacerea a primit numele pompos de „Strategii de dezvoltare locală”. Se anunţau vremuri frumoase pentru fostul inspector clasa I din Consiliul Judeţean, apropiat al baronului Nicușor Constantinescu și membru cu vechime în PSD Constanța.
 
Pe 3 martie 2014, Parpală a parcat autoturismul Mitsubishi L200, aparţinând CJ Constanţa, care are în numărul de înmatriculare combinația de litere ,,CJC”, în faţa primăriei comunei Ciobanu. 

Aroganța șefului 

S-a dus direct la șefii localităţii, secretarul primăriei, Marian Vrânceanu, și edilul Tudorel Gurgu, și le-a transmis că șefii din CJ au alocat comunei 38.000 de lei pentru programul „Strategii de dezvoltare locală”. Parpală a scos din geantă un contract de prestări servicii, având ca obiect elaborarea „Strategiei de dezvoltare locală a comunei Ciobanu, judeţul Constanța, 2014 – 2020”. El a precizat că localitatea nu va plăti niciun ban în plus, fondurile financiare veneau direct de la județ.
 
Directorul a completat datele într-un contract, pe numele societăţii Fatum Consulting SRL. La finalul întâlnirii, Parpală a mai scos un document din valiză, un exemplar al strategiei de dezvoltare locală a comunei. După două săptămâni de la întâlnirea cu Parpală, pe 17 marie 2014, CJ Constanța a virat în conturile comunei 38.000 de lei. Contractul între Fatum Consulting și primăria Ciobanu a avut valoarea de 30.000 de lei fără TVA, respectiv 37.200 de lei cu TVA. Totul a mers ca pe roate, iar la s f â r ș i t u l lunii aprilie 2014 primăria a achitat facturile emise de Fatum Consulting.
 
După un an de la acest eveniment, primarul a declarat la DNA că nu a negociat preţul contractului, despre care a arătat că nu a folosit la nimic. Pentru edil a rămas un mister de unde știa Parpală că urmau să primească fondurile financiare, și cum locuitorii nu au văzut niciun ban.
 
Boris Parpală era cel care conducea „de facto” societatea Fatum Consulting, spun procurorii DNA. El l-a folosit ca paravan în firmă, în calitate de administrator, pe vărul său
 
Cazul de la comuna Ciobanu s-a repetat, la indigo, în alte aproape 20 de localități din Constanța, susţin procurorii DNA, care au analizat în 2015 această metodă de a scurge bani publici cu dedicație către firme de casă. 

Contractele penale 

Era vorba de contractele de prestări servicii cu Fatum Consulting, semnate cu localitățile: Ciocârlia, Aliman, Rasova, Cobadin, Ovidiu, Lipniţa, Mihai Viteazu, Ostrov, Băneasa, Deleni, Vulturu, Lumina, Ghindărești, Horia, Grădina, Pecineaga, 23 August, Comana, Topraisar, Amzacea și Independența. De fiecare dată, Parpală cunoștea cuantumul fondurilor care aveau să fie alocate de CJ Constanța fiecărei primării pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală, emiţând facturi pentru exact sumele respective.
 
Prețul prestațiilor era prestabilit la acest nivel de către Parpală și nu era niciodată negociat de către părți. Niciuna din primării nu a folosit „Strategiile de dezvoltare locală”, fiind complet inutile. Contravalorea fiecărui contract a fost cuprinsă între 15.000 și 61.500 lei. Fatum Consulting a încasat de la localităţi suma totală de 2.026.344,42 de lei, provenind din fonduri publice ale CJ Constanţa. 

Administrator de carton 

Fatum International are ca unic asociat pe Ionel Paroșanu- soțul Niculinei Paroșanu, secretarul orașului Techirghiol, care a fost colegă cu Parpală, în 2009, la Direcția pentru Agricultură. Cei doi au fost inițial asociați, dar au preferat să se retragă din firmă pentru a nu fi în incompatibilitate. Administratorul societății este vărul lui Parpală, pădurarul Dorin Solomon, angajat al Ocolului Silvic Hârșova. Solomon este membru al Consiliului Local al comunei Mihai Viteazu (Constanța). Potrivit DNA, cel care conducea de fapt firma este Parpală, care deținea cardul bancar atașat contului societății și era singura persoană împuternicită să efectueze operațiuni asupra conturilor Fatum Consulting. Solomon a povestit la DNA că Parpală își confecționase o ștampilă cu specimenul său de semnătură, pe care o folosea atunci când încheia contractele. El a solicitat procurorilor, în mod expres, să se consemneze că el nu a semnat nicio factură sau contract în numele Fatum Consulting.

Același „cuvânt înainte” semnat de primari diferiți

Specialiștii DNA au analizat „strategiile de dezvoltare locală” realizate de Fatum Consulting și au observat că informațiile sunt obținute din surse deschise, publice, copiate de pe internet. De asemenea, nu există date concrete privind situația prezentă și viitoare din localitate și care să reiasă dintr-un studiu sau anchetă de specialitate. Dintr-o analiză atentă a datelor inserate s-a constatat, că acestea sunt în mare parte preluate „copy-paste” în majoritatea strategiilor, existând multiple situații eronate, aberante sau false. 

Aberația de la Cogealac 

De exemplu, în „Strategia de dezvoltare locală 2014 – 2020 comuna Cogealac, județul Constanța”, la capitolul V punctul 4, „Poluarea apelor subterane”, la probleme identificate este stipulat „emisii de compuși periculoși proveniți de la crematoriile spitalelor”, deși în apropierea comunei Cogealac nu există niciun spital și niciun crematoriu. La obiective stabilite, altă prostie, sunt stipulate „Controlul, diminuarea/eliminarea poluării stratului freatic în zona centrală și sudică a municipiului Constanța și în zona Portului Nou Constanţa prin reducerea și eliminarea poluării pânzei freatice”. Aceste date se regăsesc integral și în strategiile de dezvoltare locală ale celorlalte localități.
 

Toate documentațiile au apro ximativ același număr de pagini, circa 145 file. Toate au ca introducere un ,,cuvânt înainte” exprimat de primarul localității care este identic, fără excepție. O altă trăsătură specifică tuturor ,,strategiilor de dezvoltare locală” este identitatea primelor 4 capitole, respectiv primele 50 – 90 file, în funcție de caracterele, fontul și spațierea folosite la scriere.

Boris Parpală s-a prevalat de dreptul la tăcere

Boris Parpală (50 de ani) a fost reținut de procurorii DNA pe 27 aprilie 2015, fiind acuzat de 22 de acte materiale de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
 
Alte acuzații: evaziune fiscală, spălare de bani și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția (32 de infracțiuni). O lună mai târziu, pe 27 mai, Parpală a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru fapte de corupție. 

Soldat în slujba PSD Constanța 

În timpul anchetei, directorul s-a prevalat de dreptul la tăcere. Este cel de-al treilea „greu” din PSD Constanța care a fost acuzat de DNA, în ultima perioadă, după cazurile șefilor săi, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. O dată cu Parpală, procurorii au decis trimiterea în judecată a societății Fatum Consulting, pentru evaziune fiscală și transmiterea fictivă a părților sociale în scopul săvârșirii unei infracțiuni.

 
Potrivit DNA, directorul ar fi folosit o parte din banii câștigați din afacerea „strategiile de dezvoltare locală” pentru a concesiona un teren în comuna Mihai Viteazu (Constanța). Acolo, el ar fi investit banii negri în înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.
 
Parpală ar fi înregistrat în contabilitatea socetății operațiuni fictive și cheltuieli nereale. Prejudiciul adus statului: 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. De exemplu, Fatum Consulting a înregistrat în contabilitate achiziționarea a 113 capre (gestante cu iezi), contra sumei de 45.200 de lei, de la o persoană fizică. Totuși, societatea nu a înregistrat în evidenţe niciun fel de venit care ar fi fost obţinut din vânzarea produselor obţinute de la aceste animale.
 
Mai mulți primari au declarat la DNA că au contractat cu Fatum Consulting deoarece nu au dorit să aibă relații proaste cu Direcția pentru Agricultură a județului Constanța și Consiliul Județean. Pe de altă parte, toţi martorii au declarat că ştiau despre Parpală că este şeful direcţiei, ori că lucra sau lucrase la Consiliul Judeţean şi că era membru al partidului de la guvernare și un apropiat al Președintelui Consiliului Județean Constanța. 

Cum au fost scoși banii 

Specialistul din cadrul DNA a stabilit unde s-au dus banii încasați de Fatum Consulting de la unitățile administrativ teritoriale din Constanța: aproximativ 2 milioane de lei. Astfel, societatea a făcut, în perioada 1 ianuarie 2012 – 3 aprilie 2015, cheltuieli/plăți în sumă de 565.747 lei pentru achiziționarea unor bunuri (pomi fructiferi, folie plastic, obiecte de uz casnic) și servicii (lucrări de construcții clădiri) în favoarea asociaților. Suma de 1.634,660 de lei a fost retrasă de la ghișeul băncii- 691.200 de lei, de la bancomat- 802.132 de lei, sau prin plata cu cardul de cumpărături- 141.328 de lei.
 
Articol preluat de pe evz.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal faţă de Boris Parpală, fost inspector în CJC

05 May 2023 1752

Decizie de ultim moment în justiția din Constanța! Este vizat un fost inspector CJC, condamnat cu executare, în 2021

22 Dec 2022 1440

Boris Parpală va fi pus în libertate! A fost inspector CJC și director al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Constanţa

16 Sep 2022 2119

ANAF cere ca un fost inspector din CJC să răspundă „material și cu averea personală“ pentru prejudiciul cauzat bugetului. S-a ajuns în apel

22 Aug 2022 2812

Fost inspector din CJC, condamnat cu executare! Dosarul s-ar putea rejudeca

30 Jul 2022 2043

Curtea Supremă, decizie definitivă pentru un fost inspector din Consiliul Județean Constanța

18 Oct 2021 1629

Firma care a prestat „servicii inutile şi nesolicitate“ pentru 22 de primării din Constanța, dizolvată

23 Sep 2021 2422

Au încetat raporturile de muncă dintre condamnatul Boris Parpală și Consiliul Județean Constanța

01 Jul 2021 2065

Fost inspector al Consiliului Județean Constanța Boris Parpală, condamnat definitiv la închisoare cu executare

14 Jun 2021 3635

Cinci ani cu executare în primă instanță pentru fostul șef al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa. Pronunțarea în apel, amânată

18 May 2021 2286

Cinci ani cu executare în primă instanță pentru un fost inspector din CJC. Decizia finală va fi luată peste câteva zile

08 May 2021 1807

Închisoare cu executare, în primă instanță, pentru un fost inspector al CJC. Procesul continuă la Curtea de Apel

29 Mar 2021 2680

Este nevoie de un al treilea judecător în dosarul unui fost inspector al Consiliului Județean Constanța

22 Dec 2020 1776

Judecata în dosarul lui Boris Parpală a început la Curte cu o amânare

30 Oct 2020 2040

Dosarul lui Boris Parpală, fost inspector CJC, a ajuns la Curtea de Apel. Când va avea loc primul termen

22 Jul 2020 1826