Ordin de la ASF Șapte societăți de asigurare trebuie să reanalizeze calculul tarifelor RCA

 
Societățile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins au fost obligate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA.
 

”Toate aceste obligații au fost stabilite pe baza concluziilor acțiunilor de control inopinat desfășurate în ultimele luni la asigurătorii autorizați să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceștia respectă cerințele privind fundamentarea și calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014”, se arată într-un comunicat ASF.

 
În cazul societăților Carpatica Asig și City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate. Potrivit ASF, concluzia de ansamblu a controlului a fost că societățile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate.
 

”Totuși, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenței daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial. Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficiențele identificate”, se arată în documentul respectiv.

 
Din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăților de asigurare pentru verificarea calității, corectitudinii și completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene și prezentarea unei comparații între noile tarife notificate și tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.
 
Totodată, Consiliul a decis transmiterea către Grupul de lucru pentru revizuirea legislației privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare și interzicerea aplicării unor coeficienți de ajustare suplimentari.
 
Acțiunea de control al asigurătorilor care operează pe piața RCA face parte din planul de măsuri pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung urmărit de ASF în vederea stabilizării pieței și a protejării intereselor consumatorilor. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un fost director general al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa, numit director al spitalului Colentina

22 May 2023 2475

Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de asigurare RCA și CASCO (DOCUMENT)

20 May 2023 638

De la ce firmă se achiziționează asigurări RCA pentru autovehiculele aparținând unităților militare subordonate Statului Major al Forțelor Navale (DOCUMENT)

02 May 2023 736

CAS Constanța a deschis perioada de contractare pentru Asistența medicală îngrijiri medicale la domiciliu

03 Apr 2023 580

Editorial Deja-vu pe piața asigurărilor din România! La un an de la cazul City Insurance, probleme cu asigurările Euroins. Cine are de suferit

20 Mar 2023 1303

Asigurări medicale private pentru angajații CN APM SA Constanța! Ce firmă se va ocupa (DOCUMENT)

09 Feb 2023 1217

Sediul unei Case Judeţene de Asigurări de Sănătate, prădat de hoți. Ce spune Poliția

27 Jan 2023 776

CT BUS a semnat un contract cu Allianz - Țiriac Asigurări. Ce presupune acesta? (DOCUMENT)

19 Jan 2023 1212

Deces, invaliditate ori îmbolnăviri Iată cine va asigura personalul din Forțele Navale care execută activități de parașutism și/sau de scufundare pe teritoriul național! (DOCUMENT)

04 Jan 2023 957

Licitație importantă la Garda de Coastă! Când vor fi analizate ofertele

30 Dec 2022 1129

Vești bune pentru români! Comisia Europeană a agreat sprijinirea populației pentru plata facturilor și a prelungit perioada acordării voucherelor sociale de 250 de lei

19 Nov 2022 786

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Internațională a Vârstnicilor. „Întreaga lume își sărbătorește astăzi seniorii“

01 Oct 2022 840

Precizări importante ale Ministerului Sănătății! Vizați, donatorii de celule stem hematopoietice

09 Sep 2022 812

Taxa pentru eliberarea unui card de sănătate duplicat ar putea fi eliminată

02 Aug 2022 1236

Interviu Realitatea Plus! Ce a declarat Nicolae Lucian Duţă, fostul șef al Casei Naţionale de Sănătate, înainte de condamnare (VIDEO)

01 Aug 2022 1433