Ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat şi cea pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost publicate, vineri, în Monitorul Oficial, informează Agerpres.ro. 
 
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri rectificarea bugetară. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, în aceeaşi zi, că la rectificarea bugetară Ministerul Finanţelor a luat în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,55%, utilizat şi la fundamentarea Legii bugetului de stat pe 2018.
 

"Un alt principiu a fost acela de asigurare a fondurilor cu prioritate pentru cheltuielile necesare şi obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistenţă socială, cheltuieli legate de obligaţii internaţionale şi alte astfel de cheltuieli. Trebuie menţionat că o mare parte din sumele necesare a fi asigurate de rectificarea bugetară sunt rezultate din aplicarea de măsuri legislative adoptate în cursul anului 2018, după momentul aprobării bugetului de stat pe 2018. Al treilea principiu foarte important este cel al neafectării proiectelor în derulare, proiecte de investiţii fezabile, fiind asigurate sume pentru lucrări ce se pot efectua până la finalul acestui an", a precizat ministrul finanţelor.

 
Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.
 

"Bugetele structurilor care fac parte din CSAT, cele pe care le ştiţi de acum două zile, le-am păstrat, astfel încât aceste entităţi au rectificare negativă, dar trebuie menţionat că nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecărei structuri în parte să fie dus la bun sfârşit până la finele acestui an, orice cheltuială de care au nevoie până la finalul anului va fi rezolvată, dar nivelul de execuţie la 7 luni arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce să ţii banii într-o zonă în care nu se cheltuie, îi iei, îi realoci", a susţinut Teodorovici.

 
El a afirmat că rectificarea a fost făcută legal, chiar şi fără avizul CSAT, precizând că Guvernul şi-a făcut datoria de a solicita avizul pentru rectificare, însă suspendarea şedinţei CSAT nu a fost făcută conform procedurilor legale.
 
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit marţi în şedinţă, având pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ulterior, că şedinţa CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect de buget, în care trebuie să explice motivaţiile pentru tăierile bugetare în zona securităţii naţionale în condiţiile unei rectificări bugetare puternic pozitive. El a amintit că avizul CSAT nu este unul facultativ.
 
Administraţia Prezidenţial a anunţat, într-un comunicat, că preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi că solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, pentru a verifica în ce măsură ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat îndeplineşte exigenţele constituţionale de aprobare.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 606

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege de aprobare a OUG 90/2023 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023

27 Nov 2023 956

Surse Guvernul ar urma să realizeze o rectificare bugetară la finalul anului

08 Nov 2023 771

Premierul Marcel Ciolacu Rectificarea bugetară va fi făcută atunci când „va fi nevoie"

24 Oct 2023 834

Surse Guvernul va face în acest an două rectificări bugetare

24 Aug 2023 823

Schimbarea la față a Constanței, amânată sine die!

30 Jul 2023 1890

Rectificare bugetară la Constanța! Ce bugete au fost diminuate și ce lucrări au primit fonduri suplimentare

28 May 2023 1145

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an

17 Nov 2022 986

Proiect în transparență Modificări în bugetul de venituri și cheltuieli ale Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța

28 Sep 2022 1339

Ministrul Finanțelor „Pentru această rectificare s-a avut clar în vedere modul în care sunt finanţate pachetele de măsuri pentru cetățeni și economie“ (VIDEO)

18 Aug 2022 1328

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB“ (VIDEO)

18 Aug 2022 980

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară pe care o vom aproba asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice“

11 Aug 2022 1111

Alina Gorghiu „Vestea bună este că este o rectificare de buget pozitivă şi că lucrurile sunt pe final“

08 Aug 2022 1222

Rectificare de buget la Primăria Constanța. Chițac taie bani de la servicii și dezvoltare publică pentru plata combustibililor și facturilor la energie (DOCUMENT)

20 May 2022 1884

Edilii de oraşe sunt nemulțumiți de alocarea sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului

15 Oct 2021 1777