#Panama_Papers. Inginerii financiare, spălări de bani sau trafic de orfane pentru sex

 
O altfel de bombă a explodat. Este vorba de un val masiv de scurgeri de informaţii ce expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, ale unor corporaţii internaţionale importante. O investigaţie globală #PanamaPapers are drept partener RISE Project din România. Documentele care au ajuns în mâna jurnaliştilor aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări.

Un film postat pe youtube de International Consortium of Investigative Journalism (organizație din care fac parte și doi dintre reporterii RISE Project) aduce în prim plan o serie de legături, spălări de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.
În ultimii trei ani, forţele aeriene ale Siriei au adus moartea a peste 21.000 de civili. Corpurile lor au fost despicate de bombe aruncate asupra caselor, la locul de muncă, staţii de autobuz, chiar şi în spitale. Toate aceste crime de război au fost bine documentate. Dar bombele nu sunt singurele nenorociri abătute asupra sirienilor, ci există și partea jucată de finanţările offshore. În spatele scenei, companii care foloseau paradise fiscale erau acuzate că au aprovizionat cu combustibil forţele aeriene siriene.

În 2014, mai multe guverne, inclusiv Marea Britanie şi Statele Unite au avut probleme făcând afaceri cu aceste companii. Dar acum, o nouă investigaţie globală a observat că  o firmă din Panama a ajutat ca aceste companii să opereze, aşa cum taxa în Siria a continuat. Acea casă Mossack Fonseca este jucătorul cheie asupra industriei secrete, unde cei mai bogaţi şi puternici oameni ai lumii obişnuiau să ascundă active şi norme stând în faţa companiilor, dar departe de jurisdicţii. Mai mult de 300 de jurnalişti au trecut prin milioane de înregistrări de la Mossack Fonseca pentru a expune o listă alarmantă de clienţi  implicaţi în darea de mită, evaziune fiscală, fraudă financiară şi trafic de droguri.

În spatele facturilor şi e-mail-urilor sunt adevărate victime. În Rusia, afaceriştii au răpit fete orfane, cele mai mici de 13 ani, le-au violat şi apoi le-au vândut altora pentru sex.

„După acest viol, a început să mă doară peste tot. Am început să mă înfricoşez din cauza bărbaţilor, am simţit că ei nu doreau decât un singur lucru, doar sex. Când am fost dusă într-un plasament, mi-a fost frică că tatăl meu care avea grijă de mine mă va viola dacă voi rămâne singură cu el”, a declarat o victimă a acestor abuzuri.


Un alt client al celor de la Mossack Fonseco avea probleme, dar asta nu a contat. Când firma a aflat că clientul este pedofil au decis că nu îl vor obliga să-şi declare activităţile offshore.

Puteţi asculta filmul, varianta în engleză. 

Citeşte şi #Panama_Papers. Fabrica de firme – secretele financiare ale elitelor mondiale (document)

Sau #Panama_Papers. Toți oamenii lui Putin. Rețeaua financiară conectată la liderul rus

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociat minoritar, un offshore britanic ANAF Constanța cere anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății Black Pearl SRL

26 Jul 2022 2035

Nimeni nu va fi tras la răspundere! Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)

25 Feb 2022 2517

Ce se construiește Ioana Șufană a primit acordul de la Mediu pentru supraetajarea blocului din Mamaia Nord

02 Sep 2021 3482

Afacerist de Slobozia, prezent în dosarul „Panama Papers“, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul

26 Jun 2021 3325

Ce se construiește Ioana Șufană nu va ridica blocul de șase etaje în locul Casei Teleorman din Satul de Vacanță. Ce a zis Primăria Constanța

15 Jun 2021 3134

Panama Papers Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor

07 Apr 2021 6929

Revista presei locale

27 Feb 2018 2568

Comisia de experți și-a finalizat raportul în dosarul „Panama Papers“

14 Oct 2016 1987

Cartea "Panama Papers" a ajuns în România

03 Aug 2016 2696

Panama Papers Informaticianul angajat al Mossack Fonseca a fost eliberat

25 Jun 2016 2021

Riseproject.ro #PANAMA_PAPERS - Patronii Sensiblu au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale

16 Jun 2016 5628

#PanamaPapers. Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro (video)

15 Jun 2016 3082

PE ia primele măsuri. Se pregătește o comisie de anchetă pentru “Panama Papers”

08 Jun 2016 2227

Riseproject.ro #Panama papers - Secretele magnatului Comănescu (II) - (documente)

25 May 2016 9414

Panama Papers Companii şi persoane fizice, date publicităţii

09 May 2016 2515