Parlamentarii lui Mazăre schimbă legea construcțiilor. Vor derogări pentru hoteluri înalte și PUZ-uri private

Parlamentarii de Constanța -Antonela Marinescu și Eduard Martin au propus modificarea prevederii care a îngrădit dreptul privaților de a mai elabora planuri urbanistice zonale oricum și dreptul de a construi clădiri mai înalte decât prevăd planurile urbanistice generale ale localităților.

Cei doi deputați au propus Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților ca articolul 32 a Legii Urbanismului să fie modificat. Acest prevede faptul că planurile Urbanistice Zonale vor putea fi inițiate de privați doar în următoarele situații: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producție, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidențiale noi, infrastructură de transport, în situația extinderii intravilanului localității cu cel puțin 10.000 de metri pătrați pentru funcțiuni de locuire sau cu cel puțin 5.000 de metri pătrați pentru funcțiuni de servicii.

În rest,documentațiile de urbanism vor fi inițiate doar de municipalitate. Noua reglementare a apărut în 2011,iar inițiatoriieiau motivat faptul că se construiahaotic în orașe, iar dezvoltatorii au primit derogări mai de la planurile urbanistic zonale.

Parlamentarul care a propus modificare nu știe să se fi construit haotic

Contactat de EVZ, Eduard Martin a precizat că modificarea legii este necesară pentru că sunt foarte multe cereri în Constanța și Mamaia pentru construirea de hoteluri și clădiri înalte, dar și cluburi. „Ați văzut că în Mamaia nu stă turistul la cort, se închiriază camere la hotel, apartamente. Există cererepentru construireade hoteluriînalte. Dacănu le dăm, pleacă în Bulgaria", și-a motivat parlamentarul inițiativa legislativă.

Și, întrebat dacă modificarea legislativă nu va deschidepoarta construcțiilor haotice, deputatul a replicat: „unde s-a construit haotic. Eu știu un caz în București, ori nu poți modifica legea pentru un caz singular".

„Oricum planurile urbanistice zonale trec pe la consilile locale și pe la arhitectul-șef al localității. Deci sunt avizate. Oricum, prin lege nu putem influența conștiința aleșilor locali sauprofesionalismul arhitectului-șef", a adăugat Eduard Martin.

În plus, cei care au ridicat ilegal un imobil ar putea scăpa cu o simplă amendă și prin obligarea intrării în legalitate, adică să depună actele necesare avizării clădirii. Legea în vigoare, și care a fost modificată la inițiativa fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, prevede că orice construcție fără acte trebuie demolată.

„Nu putem aștepta patru ani după PUG"

Deputatul spune că nu mai se poate aștepta după elaborarea planurilor urbanistice generale ale localităților, cele care stabilesc unde și cât de înalt se poate construi. „PUG-urile sunt vechi și elaborarea lor durează aproximativ patru ani. Nu putem aștepta atâta. Avem cereri de hoteluri", a conchis parlamentarul.

Pe de altă parte, Dan Marin, arhitect- Filiala București a Ordinului Arhitecților din România este de părere că modul în care s-a pus problema modificării Art.32 deschide „o perspectivă de coșmar". „Întoarcerea la urbanismul derogatoriu din anii 2.000 prin eliminarea oricărei restricții privind schimbarea, din inițiativa privată, a regulamentelor de urbanism. Faptul că aceste derogări sunt condiționate de un aviz de oportunitate semnat de primar nu are prea mare importanță. Experiența ne arată că el nu va fi decât o formalitate și nimic mai mult", a declarat arhitectul pentru hotnews.ro.

Și Nicușor Dan, președintele ascociației Salvați Bucureștiul este de părere că,dacălegea se va modifica, „ne vom întoarcela timpurile în care oricine putea construi orice oriunde".

Inspectoratul de Stat în Construcții pune pe lista contrucților ilegale, în fiecare an,tot mai multeimobileridicate fără acte sau clădiri extinse fără avizul autorităților locale.


Citiţi mai mult: Parlamentarii lui Mazăre schimbă legea construcțiilor. Vor derogări pentru hoteluri înalte și PUZ-uri private - Fabricat în România > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Parlamentarii-lui-Mazre-vor-s-schimbe-legea-construcilor-Vor-derogri-pentru-hoteluri-10016.html#ixzz271yLfsSO
EVZ.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța anunță Se oprește apa în zona centrală!

18 Jul 2023 3117

E-Distribuție Dobrogea Se întrerupe curentul în Medgidia, Năvodari, Mereni și Aliman. Iată cine este afectat

18 Jul 2023 1127

Report de peste 3 milioane de euro la Joker şi de peste 1 milion de euro la 6/49, la tragerile de duminică

08 Sep 2019 1870

Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea ministrului Valer-Daniel Breaz pentru dezinformare

08 Sep 2019 2118

Doliu printre camarazii de pe Fregata „Regina Maria“

14 Jul 2019 12900

ANM Cum va fi vremea în aprilie

31 Mar 2019 2176

Atenţie! Poliţia Locală verifică dacă aţi plătit taxa de parcare prin SMS în zonele special amenajate

21 Oct 2018 6211

Avarie RAJA în municipiul Constanţa. Vezi dacă esti afectat!

21 Oct 2018 2550

Update. Este Ziua Imnului Naţional. Restricţii de circulaţie. Ce se întâmplă la Constanţa (galerie foto + video)

29 Jul 2018 3703

Filmul intitulat “Marea Unire- România, la 100 de ani” va putea fi urmărit pe un ecran gigant în Piaţa Ovidiu

27 Jul 2018 2217

A fost dezastru. Cantități de apă pe metrul pătrat în județul Constanța. Unde a fost, ieri, recordul de precipitații

29 Jul 2017 5440

Cutremur în România în această noapte. Distanța epicentru - principalele orașe din sud-estul României

29 Jul 2017 4727

Accident rutier grav la Cernavodă din cauza unui strănut. Un autoturism a intrat într-un microbuz aflat în stație. Două victime. Șoferul este preot (galerie foto+video)

16 Jul 2017 24159

Cutremur în România în această dimineață. Ieri a fost un lanț de alte patru. Zona seismică Vrancea foarte activă

14 Jul 2017 5218

Cutremur semnificativ în România în această noapte. Ce magnitudine a avut și la ce distanță a fost epicentrul față de orașele județului Constanța

13 Jul 2017 16932