Parlamentarii USR au vorbit la Constanţa despre sistemul de vot electronic şi referendumul pe justiţie

USR a elaborat un proiect de lege. Votul electronic, este în dezbatere la Constanţa iar la eveniment participă expertul care a lucrat la proiectul votului electronic din Estonia şi iniţiatorii acestui proiect, senatorii Florina Presadă şi Nicu Fălcoi.

Iniţiatorii proiectului au susţinut că în peste 30 ţări din lume se foloseşte deja o formă a votului electronic, printre care Estonia, Elveţia, Belgia, Norvegia sau Canada. USR a elaborat un proiect de lege care va fi supus la vot anul acesta în Parlament.

Astfel, toate persoanele care nu pot ajunge la o secţie de votare, vor putea vota indiferent de locul unde se află, atâta timp cât au o conexiune la internet (diaspora, navigatori, personal angajat pe platforme maritime). Prin intermediul unei aplicaţii mobile şi a unei semnături digitale, practic fraudarea voturilor devine imposibilă şi toţi românii pot vota.

Senatorul Nicu Fălcoi a precizat într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa că acest tip de vot electronic, este unul complementar şi dă posibilitatea oamenilor să îşi exprime votul pe internet, prin mijloace moderne.

„Este o metodă sigură, oamenii vor avea la dispoziţie două posibilităţi, să voteze fie de acasă, din faţa unui computer, fie clasic”, a spus Fălcoi.


La rândul său, senatorul Florina Presada a explicat care sunt avantajele acestui vot electronic în special pentru românii care lucrează pe platforme maritime, navigă sau nu se află în ziua votului, pentru cei care se află în diaspora. Presada a spus că acest proiect privind introducerea votului electronic nu a venit de nicăieri, ci face parte din proiectul de reformă electorală a USR.

Deputatul de Constanţa, Stelian Ion a vorbit la rândul său despre nevoia de exersare a democraţiei în randul partidelor politice şi la nivel naţional şi consideră că prin acest sistem de vot, tinerii vor fi atraşi să-şi exprime opţiunea. Artizan al referendumului pe justiţie, Stelian Ion a vorbit despre necesitatea prezentării la urne pe 26 mai la referendum şi la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care justiţia este supusă unor atacuri care au ajuns la paroxism.

„USR a solicitat acest referendum încă din 2017, îl doream demult dar e bine că se face şi acum, o dată cu europarlamentarele. Trebuie să ne prezentăm la vot, să mediatizăm acest referendum. Întrebările finale vor apărarea undeva în jur de 24 aprilie şi atunci vom putea spune mai multe”, a spus Stelian Ion.


Senatorul Florina Presada a adăugat că USR susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi consideră că legile justiţiei nu trebuie schimbate, aşa cum îşi doreşte PSD. Uniunea Salvaţi România, filiala Constanţa, organizează o dezbatere privind votul electronic la distanţă, vineri, 5 aprilie, la hotel Ibis, începând de la ora 18.00.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 379

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 267

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 534

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 933

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 491

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 476

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 471

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 512

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 534

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 688

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 581

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 619

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 546

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 573

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 456