„Parteneriatul strategic cu SUA este una dintre cele trei mari alegeri strategice din politica externă ale României"

 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, astăzi, la dezbaterea „România – Pivotul Euroatlantic al regiunii”. În intervenţia sa, secretarul de stat Daniel Ioniţă a arătat că NATO şi UE se confruntă cu probleme reale în vecinătatea Estică şi Sudică, ameninţările tradiţionale apărând în forme mai elaborate şi înşelătoare, sprijinite de dezvoltarea tehnologică şi folosirea ei creativă în scopuri negative.  
 
Daniel Ioniţă a evidenţiat faptul că, din perspectivă securitară, România are un profil consolidat, atât în regiune, cât şi global. Astfel, ţara noastră contribuie la  implementarea Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan), precum şi a celorlalte decizii de la Summit-ul NATO din Marea Britanie. De asemenea, România găzduieşte două structuri Aliate de comandă şi control: Unitatea NATO de Integrare a Forţelor/NFIU (1 septembrie 2015) şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est/MND SE HQ (activată la 1 decembrie 2015) care au un rol esenţial în asigurarea unei prezenţe Aliate pe teritoriul naţional.
 
În ceea ce priveşte relaţiile cu Statele Unite ale Americii, Daniel Ioniţă a subliniat că România va continua cooperarea și coordonarea strânse cu SUA, partener strategic de prim rang, care are un rol cheie în consolidarea apărării colective şi a prezenţei avansate a forţelor Aliate în Europa.
 

„Parteneriatul strategic cu SUA este una dintre cele trei mari alegeri strategice din politica externă ale României, care au ca scop realizarea obiectivelor de securitate naţională şi modernizare politică, economică şi socială, celelalte două fiind NATO şi Uniunea Europeană”, a declarat secretarul de stat Daniel Ioniţă.


Foto: MAE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România

16 Apr 2024 131

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu revin pe sticlă! Cei trei sunt juraţii sezonului 9 MasterChef România

16 Apr 2024 332

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 285

Farul Constanța și-a mărit flota de autocare moderne. Campioana României se alătură cluburilor de fotbal importante (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 681

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

16 Apr 2024 178

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 434

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 382

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 338

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 411

Persoane verificate de polițiștii de imigrări din Constanța!

15 Apr 2024 282

Avioane de luptă au fost mutate din România în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie

14 Apr 2024 667

Sondaj de opinie Unde veți petrece sărbătorile Pascale anul acesta?

14 Apr 2024 452

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 474

Cumpărări directe Constanța Primăria Mircea Vodă va oferi, de Paște, copiilor pachete cu dulciuri. Iată de la cine le va achiziționa (DOCUMENT)

14 Apr 2024 371

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 574