Pastilele pentru insomnie, în atenţia Agenţiei Europene a Medicamentelor

Agenţia Europeană a Medicamentelor a demarat o evaluare a medicamentelor care conţin zolpidem. Zolpidem este un medicament utilizat pentru ameliorarea de  scurtă durată a insomniei (incapacitatea de a dormi). Această evaluare constituie o urmare a apariţiei unor îngrijorări determinate de faptul că unii pacienţi pot prezenta somnolenţă şi reacţii mai lente în ziua următoare după administrarea medicamentului, ceea ce ar putea creşte riscul producerii de accidente în timpul activităţilor care necesită atenţie sporită precum conducerea vehiculelor.

Posibilitatea apariţiei somnolenţei în ziua următoare după administrarea medicamentului constituie un risc cunoscut al medicamentelor utilizate în insomnie, şi în special în cazul în care perioada de somn după administrarea medicamentului nu este suficientă, iar în Uniunea Europeană (UE) informaţiile despre medicamentele care conţin zolpidem conţin deja o avertizare referitoare la acest risc. În luna iunie 2013, Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC), a analizat date referitoare la raportări despre pacienţi cărora li s-au administrat medicamente care conţin zolpidem şi care au avut probleme la condus vehicule sau au avut accidente rutiere.

În ciuda opiniei PRAC conform căreia, în cazul medicamentelor care conţin zolpidem şi sunt autorizate în UE, nu se justifică modificarea imediată a informaţiilor despre medicament, Comitetul a discutat cu toate acestea posibilitatea ca dozele mai mici de zolpidem să reducă probabilitatea de afectare a atenţiei pacienţilor şi capacitatea acestora de a conduce vehicule în ziua următoare după administrarea medicamentului, precum şi oportunitatea reducerii dozei în cazul anumitor pacienţi. PRAC a ajuns la concluzia că, pentru a se putea lua o astfel de decizie, este necesară o evaluare şi o analiză mai detaliate, care să  implice informaţii suplimentare cu privire la beneficiile şi riscurile medicamentului zolpidem, inclusiv informaţii cu privire la eficacitatea acestuia la doze mai mici. În momentul de faţă, autoritatea competentă în domeniul medicamentului din Italia (AIFA) a solicitat efectuarea unei astfel de evaluări, în vederea adoptării unei decizii cu privire la necesitatea modificării autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestor medicamente pe teritoriul UE.  Până la finalizarea acestei evaluări, pacienţii care au orice fel de temeri se pot adresa medicului sau farmacistului. Informaţii suplimentare despre medicament:

Medicamentul zolpidem este autorizat pentru ameliorarea de scurtă durată a insomniei, în situaţiile în care lipsa somnului provoacă suferinţă sau incapacitate de desfăşurare a activităţilor. Zolpidem se leagă de un anumit subtip de receptori de pe celulele nervoase, receptorii GABA-A, subunitatea alfa1 (cunoscuţi şi sub numele omega-1) şi acţionează prin stimularea acestora. Acest receptor este parte componentă a unui sistem cerebral răspunzător de acţiunea unui neurotransmiţător numit acid gama-aminobutiric (GABA) şi care are efecte inhibitoare asupra activităţii cerebrale, provocând relaxare şi somnolenţă. Neurotransmiţătorii sunt substanţe care asigură transportul semnalelor între celulele nervoase. Prin stimularea acestui receptor, zolpidemul are capacitatea să producă acest efect şi să ajute la inducerea somnului la pacienţi.

Medicamentele care conţin zolpidem sunt autorizate în toate statele membre ale UE, prin procedură naţională.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APM Constanța Undă verde de la Mediu pentru extinderea zonei de exploatare de către Celco SA

18 Apr 2024 297

Consilierul local din Medgidia Samir Menan, proces la Constanța cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 340

Loto 6/49 Marele premiu în valoare de peste 1,94 milioane de euro a fost câștigat

12 Apr 2024 539

Ciprian Ionuț Solomencu, primarul din Nufăru, județul Tulcea, renunță la procesul din Constanța cu Agenția Națională de Integritate (MINUTA)

12 Apr 2024 448

Gheorghița Pufleanu vrea să ridice un bloc de 8 etaje în municipiul Constanța

11 Apr 2024 658

Pentru atingerea capacitatii de trafic de 11,5 milioane tone pe an Portul Medigida va fi modernizat și extins de CN ACN Constanța SA

11 Apr 2024 1161

Imobiliare Constanța Nord Urban SRL va ridica două imobile cu regim hotelier în Mamaia Nord

09 Apr 2024 557

A solicitat acord de mediu de la APM Constanța Centrală fotovoltaică, înființată în comuna Cobadin de Praktiker Real Estate România SRL

07 Apr 2024 555

Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri

03 Apr 2024 525

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, de Ziua Internațională a Păsărilor „Oamenii sunt, prin acțiunile lor iresponsabile, cea mai mare amenințare la adresa bunăstării păsărilor”

01 Apr 2024 506

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 503

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 669

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 504

Familia Becali continuă demersurile pentru construirea unui parc eolian în județul Cosntanța

25 Mar 2024 740

Directia de Pază a Județului Constanța, parte într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Constanța

23 Mar 2024 489