Patriarhul Daniel, despre impozitarea Bisericii Ortodoxe - ”BOR este cel mai mare filantrop”

Biserica Ortodoxă este, la ora actuală, cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială, a afirmat miercuri patriarhul Daniel în plenul Adunării Naţionale Bisericeşti, potrivit Agerpres.

Patriarhul a precizat că în 2017 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 110.782.632 lei şi a subliniat că aceasta „înseamnă jertfă, înseamnă efort şi grijă faţă de popor”.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. ANB este formată din toţi ierarhii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi (un cleric şi doi mireni) de la fiecare eparhie.

Joi, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se vor întruni în şedinţă de lucru, care are pe ordinea de zi peste 30 temeiuri din domenii foarte diverse ale vieţii bisericeşti şi două alegeri de arhiereu vicar la două eparhii din afara graniţelor ţării, informează sursa citată.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activităţi cu caracter social.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, fiind întrebat dacă mai susţine impozitarea bisericii, potrivit unor declaraţii făcute anul trecut la Digi24.


În ceea ce priveşte modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activităţi sociale, mai ales că în momentul de faţă nu plăteşte impozit pe ceea ce vinde şi pe serviciile pe care le oferă populaţiei, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”.

„Repet. Asta a fost ideea. Discutăm împreună care sunt acele activităţi pe care statul ar putea să....(le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul şi rămâne la nivelul bisericii, pentru că Biserica a demonstrat foarte clar că mult mai bine gestionează acest tip de probleme. Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale, iar biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. (...) Astfel de acţiuni, să spunem, opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!”, a subliniat ministrul Finanţelor.


Întrebat cum ar putea primi un angajament din partea Bisericii Ortodoxe prin care să se ştie că banii pe care nu îi dă la Bugetul de stat se vor duce pe partea socială, şeful MFP a răspuns: „Repet, este o evidenţiere a unor sume de bani cu destinaţie clară către zona socială de care statul din păcate nu ştie de ani de zile (...) va exista o discuţie informală cu Patriarhul. După slujba de duminică putem să discutăm”.

Sursă foto: Basilica.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 485

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1202

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, deplânge moartea criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu

25 Feb 2024 770

Patriarhul Daniel Agheasma Mare - o mare binecuvântare pentru Biserică; este sfinţitoare, vindecătoare şi eliberatoare

06 Jan 2024 597

De Bototează, Patriarhul Daniel va sfinți Aghiasma Mare la Catedrala Patriarhală

03 Jan 2024 706

Mesaj de Anul Nou - Patriarhul Daniel „Părintești binecuvântări, doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, fericire și mult ajutor de la Dumnezeu“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1320

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 739

Patriarhul Daniel „Naşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor“

25 Dec 2023 711

În urma atacului din Cehia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel transmite un mesaj Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia

22 Dec 2023 725

Ceremonie la Palatul Patriarhiei A fost conferit Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul“

22 Dec 2023 940

Sfântul Andrei Patriarhul Daniel slujeşte la Paraclisul istoric de la Reşedinţa patriarhală

29 Nov 2023 891

București Patriarhul Daniel în vizită la vârstnicii îngrijiți la Mănăstirea Christiana

21 Oct 2023 846

Patriarhul Daniel, de Sfânta Parascheva- „Viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit“

14 Oct 2023 773

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, într-o vizită la Patriarhia Română

13 Oct 2023 725

Convocarea anuală a preoților militari din Armata României. Ce spune ministrul Tîlvăr

05 Oct 2023 791