Stiri calde

Pe harta închisorilor secrete ale CIA apare şi România

Potrivit Washington Post, din raportul Comitetului pentru Servicii de Informații al Senatului SUA, se pot decoda principalele locații ale așa numitelor „black-holes“, locurile pe care CIA le folosea pentru interogarea suspecților de terorism. România apare pe această hartă, alături de Polonia și Lituania, scrie evz.ro.

Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor - calificate de critici drept tortură - desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau „profund defectuoase“ și deseori ele au avut ca rezultat informații „inventate“, potrivit Agerpres.

Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democrații susțin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administrației Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esențiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA.

CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost „eficient'“ și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.


Sursa: Agerpres, evz.ro
Sursa foto: evz.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.