Pelicam 2018, la Tulcea. Patru zile de filme, dezbateri, expoziții şi concert


Astăzi începe cea de-a șaptea ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Peste 40 de documentare de mediu sunt pregătite la start, precum și dezbateri, expoziții, workshop-uri, concert și multe alte evenimente. Festivalul are loc și în acest an în spațiile cunoscute: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piața Mircea cel Bătrân, PeliCamp.
 
Joi, 21 iunie, este prima zi a festivalului dedicată în primul rând publicului tulcean care este invitat la două proiecții în aer liber. În Piața Mircea cel Bătrân, vom proiecta România neîmblânzită (r. Tom Barton-Humphreys, România, 2018), film produs de Auchan Retail România, partener al festivalului.. În campingul PeliCamp de pe malul lacului Ciuperca putem vedea Weit: O călătorie în jurul lumii (r. Gwendolin Weisser, Patrick Allgaier, Germania, 2017).

Vineri, 22 iunie, programul Pelicam cuprinde mai multe filme din afara competiției, din competiția Fresh Perspectives, dar și din competiția oficială. Două dintre filmele din competiția Fresh Perspectives pot fi văzute la Centrul Cultural Jean Bart – Nu fără noi! (r. Sigrid Klausmann, Germania, 2016) și Viața oceanelor (r. Julia Barnes, Canada, 2017).

Începând cu ora 19.30 vă dăm întâlnire la ceremonia de la deschidere a festivalului, urmată de proiecția filmului Geneza 2.0 (r. Maxim Arbugaev, Christian Frei, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018), film premiat la Sundance 2018. În aer liber, la PeliCamp, vedem un alt film din competiția principală: Era consecințelor (r. Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2016).

Sâmbătă, 23 iunie, este o zi plină la Pelicam, când se întâmplă nu doar foarte multe proiecții de filme, dar și evenimente speciale. Primul film din program este unul din competiția principală, Tribunal pentru Congo (r. Milo Rau, Elveția/Germania, 2017). La Muzeul de Artă putem vedea un film din competiția Black Sea Docs – Lufărul (r. Mert Gökalp, Turcia/Portugalia/UK/Grecia/Croația, 2017), urmat de un film din competiția Fresh Perspectives – Cât de scumpă e natura (r. Daan Veldhuizen, Olanda 2017) în prezența regizorului care va răspunde la întrebările publicului. Un alt regizor care va fi la Pelicam și va răspunde întrebărilor publicului este Taylan Mintaș, care își prezintă documentarul Frații tăcerii (Turcia, 2017).

Unul dintre invitații speciali din acest an este ambasador Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Romania. Comisia Europeană a ales Tulcea și festivalul Pelicam pentru a lansa oficial campania EUandME în România, campanie care își propune să aducă tinerii mai aproape de valorile europene.

La Muzeul de Artă va avea loc și prima dezbatere din cadrul Pelicam Talks din acest an pe tema “Prețul naturii” în urma proiecției Cine deține natura (r. Alice Agneskirchner, Germania/Canada, 2018). Cea de-a doua dezbatere a zilei are ca temă “Clima și viitorul” și va avea loc după proiecția filmului Cizmulițele galbene (r. John Webster, Finlanda/Germania/Rusia/Norvegia/Letonia, 2017).

Casa Avramide este locul unde vor avea mai multe evenimente speciale pe parcursul zilei: proiecție work-in-progress a filmului Acasă despre copiii din Delta Văcărești, lansarea cărții Alegeri alimentare neinspirate a scriitorului italian Marco Pizzuti, workshop pentru adolescenți In a Relationship și multe altele.


Lista regizorilor invitați la Pelicama nul acesta continuă cu Tuna Kaptan care își prezintă filmul Carapace (Germania, 2017) în cadrul competiției de scurtmetraje, dar și cu Oleksandr Techynskyi care va răspunde întrebărilor publicului după proiecția filmului său, Delta (Ucraina, 2017) din competiția Black Sea Docs.

Încheiem ziua în PeliCamp cu proiecția Virgo (r. Lise Hendrix, Vlad Săcăleanu, România, 2018), iar în Piața Mircea cel Bătrân vă invităm la concert Moonlight Breakfast care vor lansa o nouă melodie din cadrul campaniei Sunetele Pădurii, pusă la cale împreună cu Greenpeace România.

Duminică, 24 iunie, este ultima zi a festivalului, dar și una foarte bogată în filme, dezbateri și evenimente. Ziua începe la Centrul Cultural Jean Bart cu proiecția filmului Kolyma – Drumul oaselor (r. Stanislaw Mucha, Germania, 2017), din Black Sea Docs. Tot aici sunteți invitați la un film deosebit din competiția oficială – Fără titlu (r. Monika Willi, Michael Glawogger, Austria, 2017. ) Cea de-a treia dezbatere din cadrul Pelicam Talks pe tema “Valoarea deșeurilor” va vea loc după proiecția filmului Fereastra din spate (r. Salvo Manzone, Italia/Franța, 2017), în prezența regizorului. La ora 18.00 vă invităm la ceremonia de închidere și de decernare a premiilor a festivalului la Centrul Cultural Jean Bart, urmată de proiecția filmului Ultimul culegător de mere (r. Ben Knight, Nepal, 2017). Filmele care vor fi premiate vor fi apoi proiectate în Piața Mircea cel Bătrân și in PeliCamp.

Pe tot parcursul festivalului, puteți admira cele două expoziții foto: Ecosisteme, o expoziție organizată în parteneriat cu WWF România, și Gorjul minier, o expoziție a fotografului Mihai Stoica.
 
Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Uniunii Cineaștilor din România și a Fundației pentru Parteneriat. Pelicam face parte din rețeaua internațională Green Film Network.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O navă de tip catamaran va transporta pasagerii între municipiul Tulcea și Tudor Vladimirescu (VIDEO)

28 Mar 2024 292

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 770

Arde o locuință în municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 451

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 283

Ziua Jandarmeriei, marcată la Tulcea prin activități specifice (FOTO)

28 Mar 2024 310

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 586

#DobrogeaDigitală Măcin în anul 1879 - „Tutunul se cultivă mai în toate satele acestui district“

27 Mar 2024 629

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 508

Licitație organizată de primăria Valea Nucarilor pentru infrastructura rutieră din satul Agighiol, contestată la CNSC

27 Mar 2024 328

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 399

Femeie din Tulcea acuzată de viol asupra unui minor! Cazul ajunge la Constanța

27 Mar 2024 466

#DobrogeaDigitală Comerțul tulcean din anul 1879 - „Industria din oraşul Tulcea şi din toată Dobrogea este încă nulă“ (II)

26 Mar 2024 830

Marcela Stăncioiu, fosta șefă a Camerei de Conturi Tulcea, acuzată că ar fi agresat o secretară, care nu ar fi salutat-o! Cazul, judecat la Constanța

26 Mar 2024 824

Licitații Tulcea Aproximativ 10 milioane de lei sunt puși la bătaie pentru reabilitarea și modernizarea școlii I.L. Caragiale (DOCUMENT)

26 Mar 2024 467

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1971