Pelicam 2018, la Tulcea. Patru zile de filme, dezbateri, expoziții şi concert


Astăzi începe cea de-a șaptea ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Peste 40 de documentare de mediu sunt pregătite la start, precum și dezbateri, expoziții, workshop-uri, concert și multe alte evenimente. Festivalul are loc și în acest an în spațiile cunoscute: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piața Mircea cel Bătrân, PeliCamp.
 
Joi, 21 iunie, este prima zi a festivalului dedicată în primul rând publicului tulcean care este invitat la două proiecții în aer liber. În Piața Mircea cel Bătrân, vom proiecta România neîmblânzită (r. Tom Barton-Humphreys, România, 2018), film produs de Auchan Retail România, partener al festivalului.. În campingul PeliCamp de pe malul lacului Ciuperca putem vedea Weit: O călătorie în jurul lumii (r. Gwendolin Weisser, Patrick Allgaier, Germania, 2017).

Vineri, 22 iunie, programul Pelicam cuprinde mai multe filme din afara competiției, din competiția Fresh Perspectives, dar și din competiția oficială. Două dintre filmele din competiția Fresh Perspectives pot fi văzute la Centrul Cultural Jean Bart – Nu fără noi! (r. Sigrid Klausmann, Germania, 2016) și Viața oceanelor (r. Julia Barnes, Canada, 2017).

Începând cu ora 19.30 vă dăm întâlnire la ceremonia de la deschidere a festivalului, urmată de proiecția filmului Geneza 2.0 (r. Maxim Arbugaev, Christian Frei, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018), film premiat la Sundance 2018. În aer liber, la PeliCamp, vedem un alt film din competiția principală: Era consecințelor (r. Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2016).

Sâmbătă, 23 iunie, este o zi plină la Pelicam, când se întâmplă nu doar foarte multe proiecții de filme, dar și evenimente speciale. Primul film din program este unul din competiția principală, Tribunal pentru Congo (r. Milo Rau, Elveția/Germania, 2017). La Muzeul de Artă putem vedea un film din competiția Black Sea Docs – Lufărul (r. Mert Gökalp, Turcia/Portugalia/UK/Grecia/Croația, 2017), urmat de un film din competiția Fresh Perspectives – Cât de scumpă e natura (r. Daan Veldhuizen, Olanda 2017) în prezența regizorului care va răspunde la întrebările publicului. Un alt regizor care va fi la Pelicam și va răspunde întrebărilor publicului este Taylan Mintaș, care își prezintă documentarul Frații tăcerii (Turcia, 2017).

Unul dintre invitații speciali din acest an este ambasador Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Romania. Comisia Europeană a ales Tulcea și festivalul Pelicam pentru a lansa oficial campania EUandME în România, campanie care își propune să aducă tinerii mai aproape de valorile europene.

La Muzeul de Artă va avea loc și prima dezbatere din cadrul Pelicam Talks din acest an pe tema “Prețul naturii” în urma proiecției Cine deține natura (r. Alice Agneskirchner, Germania/Canada, 2018). Cea de-a doua dezbatere a zilei are ca temă “Clima și viitorul” și va avea loc după proiecția filmului Cizmulițele galbene (r. John Webster, Finlanda/Germania/Rusia/Norvegia/Letonia, 2017).

Casa Avramide este locul unde vor avea mai multe evenimente speciale pe parcursul zilei: proiecție work-in-progress a filmului Acasă despre copiii din Delta Văcărești, lansarea cărții Alegeri alimentare neinspirate a scriitorului italian Marco Pizzuti, workshop pentru adolescenți In a Relationship și multe altele.


Lista regizorilor invitați la Pelicama nul acesta continuă cu Tuna Kaptan care își prezintă filmul Carapace (Germania, 2017) în cadrul competiției de scurtmetraje, dar și cu Oleksandr Techynskyi care va răspunde întrebărilor publicului după proiecția filmului său, Delta (Ucraina, 2017) din competiția Black Sea Docs.

Încheiem ziua în PeliCamp cu proiecția Virgo (r. Lise Hendrix, Vlad Săcăleanu, România, 2018), iar în Piața Mircea cel Bătrân vă invităm la concert Moonlight Breakfast care vor lansa o nouă melodie din cadrul campaniei Sunetele Pădurii, pusă la cale împreună cu Greenpeace România.

Duminică, 24 iunie, este ultima zi a festivalului, dar și una foarte bogată în filme, dezbateri și evenimente. Ziua începe la Centrul Cultural Jean Bart cu proiecția filmului Kolyma – Drumul oaselor (r. Stanislaw Mucha, Germania, 2017), din Black Sea Docs. Tot aici sunteți invitați la un film deosebit din competiția oficială – Fără titlu (r. Monika Willi, Michael Glawogger, Austria, 2017. ) Cea de-a treia dezbatere din cadrul Pelicam Talks pe tema “Valoarea deșeurilor” va vea loc după proiecția filmului Fereastra din spate (r. Salvo Manzone, Italia/Franța, 2017), în prezența regizorului. La ora 18.00 vă invităm la ceremonia de închidere și de decernare a premiilor a festivalului la Centrul Cultural Jean Bart, urmată de proiecția filmului Ultimul culegător de mere (r. Ben Knight, Nepal, 2017). Filmele care vor fi premiate vor fi apoi proiectate în Piața Mircea cel Bătrân și in PeliCamp.

Pe tot parcursul festivalului, puteți admira cele două expoziții foto: Ecosisteme, o expoziție organizată în parteneriat cu WWF România, și Gorjul minier, o expoziție a fotografului Mihai Stoica.
 
Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Uniunii Cineaștilor din România și a Fundației pentru Parteneriat. Pelicam face parte din rețeaua internațională Green Film Network.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul de întreruperi de energie electrică pentru județul Tulcea

25 Nov 2020 373

Controale anti-Covid în Tulcea Ce amenzi au aplicat polițiștii

25 Nov 2020 394

IPJ Tulcea Dosare penale pentru șoferi băuți sau fără permis. Recomandarile polițiștilor

25 Nov 2020 416

Accident rutier în județul Tulcea. O mașină a intrat în copac și s-a răsturnat pe câmp

25 Nov 2020 454

IPJ Tulcea Șofer cu permisul suspendat, depistat de polițiștii rutieri

24 Nov 2020 452

Tulcea Jandarmii, solicitați să intervină în cartierul Neptun. Ce s-a întâmplat

24 Nov 2020 497

Tulcea Aproximativ 200 kilograme de pește confiscate de polițiștii de frontieră

24 Nov 2020 533

#Dobrogea Digitală Ciprian Marica, principalul susținător al FC Farul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

24 Nov 2020 1248

30 de obiecte de patrimoniu dobrogean digitalizate spre a fi integrate în platforma Europeana

24 Nov 2020 779

E-Distribuţie Dobrogea Programul întreruperilor în județul Tulcea

23 Nov 2020 419

Trei incendii în județul Tulcea. Unde au intervenit pompierii

23 Nov 2020 440

IPJ Tulcea Transportul de persoane, în atenția polițiștilor. Ce amenzi au aplicat

23 Nov 2020 527

Tulcea Controale la mai mulți agenți economici. Au fost aplicate amenzi

23 Nov 2020 445

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa – 95 de ani de la naștere „Nimeni în lumea asta nu este fără de păcat”

23 Nov 2020 986

Tulcea Șoferiță depistată băută la volan. Ce alcoolemie avea

23 Nov 2020 751