Stiri calde

UPDATE „Pentru că e la un pas de a deveni un kitsch”, locuitorii din Tomis Plus se revoltă (galerie foto)

Pe pagina de Facebook Baricada Verde a fost postată o petiţie prin intermediul căreia se fac cunoscute numeroase nemulţumiri. „Veniţi, vedeţi şi veţi rămâne fără cuvinte”, se menţionează în petiţia pe care o prezentăm în cele ce urmează.
 
„Pentru că e LA UN PAS DE A DEVENI UN KITSCH,
Locuitorii din Cartierul TOMIS PLUS SE REVOLTĂ!
Petiţie Tomis Plus
 
Expunerea pe care o facem în această petiţie are ca scop aducerea la cunoştinţa autorităţilor/instituţiilor din Oraşul Constanţa (Primărie, Consiliu Judeţean, Poliţie, DNA, etc) despre abuzurile făcute de unii dezvoltatori imobiliari, de nepăsarea autorităţilor (servicii din Primăria Constanţa) ce au competenţe pe acest domeniu (dezvoltare urbană, construcţii, etc), autorităţi care, deşi au fost informate prin numeroase notificări şi reclamaţii, nu au intervenit din motive lesne de înţeles.
 
Nu este nimic nou dar perseverăm, în speranţa că cineva ne va auzi, ne va asculta, va verifica acurateţea informaţiilor noastre iar în final totul va intra în normalitate (legalitate), normalitate de care avem cu toţii nevoie.
 
În cartierul Tomis Plus (unde proiectul iniţial promitea un aspect residential, toate utilităţile, spaţii verzi şi o infrastructură decentă), totul a degenerat. Trotuarele lipsesc cu desăvârşire, parcările sunt la limita şi de multe ori imaginare iar spaţiile verzi sunt adevărate rarităţi. Proiect ce propunea o altă viziune arhitecturală, spaţii aerisite, decente s-a transformat într-o grămadă dezordonată de clădiri cu arhitecturi dubioase, într-o iluzie.
 
Unii dezvoltatori imobiliari, au construit în multe cazuri pe 100% din suprafaţa terenurilor, uneori depăşind-o, spaţiile verzi au fost transformate în locuri de parcare, terase şi chiar fântâni arteziene. Sunt cazuri în care locurile de parcare au fost făcute pe terenuri ce nu aparţin respectivilor dezvoltatori, sau pur şi simplu delimitate pe stradă cu vopsea. În locul unei parcări subterane este un magazin alimentar iar respectivul imobil depăşeşte lotul de teren destinat cu câţiva metri, ieşind pur şi simplu în stradă (Str. Barcelona Nr.10).
 
Este posibil, să nu poţi scoate maşina din parcare deoarece intri direct în scările blocului iar intrarea în parcarea subterană să fie în stradă? Da. Veniţi, vedeţi şi veţi rămâne fără cuvinte (Aleea Bratislava colţ cu Str. Budapesta). Când o întrebi pe Doamna Cărăbaş (reprezentanta Corpului de Control din Primărie) dacă este normal/legal, răspunsul este prompt. Da, totul este perfect normal/legal!
 
Nimeni nu înţelege, cum este posibil ca lângă un imobil cu 2-3 etaje, să se poată construi unul cu 7-9 etaje iar distanţa dintre ele să fie de aproximativ 10 metri, să nu fie aliniamentul respectat, gradul de ocupare să fie de peste 90%.
Este normal, ca o parte din Str. Budapesta să aibe 5m lăţime iar o altă să 14m? Doamna Cărăbaş spune că este normal şi legal.
 
Cunoaştem trei cazuri (trei immobile/dezvoltatori) ce trebuiau să suspende/oprească lucrările de construcţie dar în week-end se lucrează intens. În multe din aceste cazuri, PUZ-urile au fost modificate (sau nu) iar respectivele construcţii s-au ridicat pe spaţii verzi sau locuri de parcare.
 
De aproximativ trei săptămâni, au apărut în cartier angajaţii Primăriei Constanţa, care măsoară, verifică, notifică şi ce este ciudat, au început cu problemele minore. Cele majore (construcţii ce depăşesc suprafaţă terenului, parcări inexistente, etc) sunt probabil în aşteptare şi greu, mult prea greu de abordat deoarece aceleaşi persone, s-au făcut că nu văd în decursul acestor ani abuzurile.
 
O altă nedumerire este legată de perioadă: de ce acum şi nu în momentul când au început aceste abuzuri, de ce nu le-au stopat atunci? Ciudat dar unii locuiesc, mai nou în aceste imobile.
Toţi se întreabă cum a fost posibil, şi toţi au acelaşi răspuns logic, totul s-a făcut cu suportul celor ce trebuiau să se asigure că nu se fac abuzuri, că se aplică legea. Numai cu acordul/suportul unor angajaţi din Primărie se putea ajunge în această situaţie alarmantă în care unii construiesc unde şi cum vor iar când încerci să intri în dialog cu ei, te sfidează.
 
Această petiţie va fi semnată de numeroşi proprietari de apartamente şi imobile din acest cartier, ce încă speră că nu plătesc taxe şi impozite degeaba, că legea este aplicabilă tuturor în egală măsură, că angajaţii din instituţiile de stat (Primărie, etc), trebuie şi este normal să-şi facă treaba, să se asigure că legea este aplicată corect.
În speranţa că am reuşit să va captăm atenţia cu aceste probleme grave, va rugăm să le analizaţi şi să acţionaţi în consecinţă.
 
Mulţumim,
Cetăţeni ai Oraşului Constanţa, locuitori ai Cartierului Tomis Plus”, se arată în petiţie.

UPDATE ora 11.00

Constantat[ telefonic, Mirela Carabaș, al cărui nume a fost menționat în petiție, a avut disponibilitatea de a ne face câteva precizări și a confirmat că a efectuat mai multe verificări în teren. „Am făcut o situație în zona respectivă. Cei care au fost în neregulă au fost sancționați și trimiși în penal. Normal că s-au luat măsuri. Cum să se facă blocuri de 7-9 etaje fără să fie sancționați și trimiși în penal. ... Referitor la strada Budapesta, din câte știu, nu este domeniu public. Acea stradă este proprietate privată, probabil, autorizațiile au fost date în perioade diferite. Unele foarte de mult - pe partea dinsppre Budapesta cu Bratislava, iar în partea cealaltă ulterior, abia acum 2-3 ani, au venit cu construcții. Dar, aceste aspecte pot fi clarificate de la Biroul Urbanism din cadrul Primăriei Constanța. Eu doar verific documentele privind autorizația de construire și planurile vizate pentru o schimbare de la o construcție. Într-adevăr am constatat că strada este într-o parte mai lată și în alta mai îngustă, dat trebuie comparat cu PUZ-ul zonei cu PUD -ul zonei și sunt aspecte ce țin de urbanism. Eu, pe partea ce ține de mine, tot ce am găsit în neregulă am sancționat și cunt inclusiv cazuri penale. Legea spune clar: ai găsit ceva în neregulă ai sancționat și dai sistare de lucrări indiferent dacă are o nerespectare de autorizație sau nu are autorizație...Situații de genul să dăm sistare de lucrare și să se continuie lucrările au existat. Ultimele verificări le-am făcut acum două săptămâni. Acolo, dacă mergi doar la sesizare, te trezești cu blocuri ridicate deja. Acolo trebuie mers o zi da una nu, ar trebui mers zilnic. Cel târziu luni voi merge iar în control“, ne-a declarat Mirela Carabaș, inspector în cadrul Corpului de control al Primărie Constanța.

Menționăm că l-am contactat pentru un punct de vedere și pe primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns. Dacă ne va parveni, va fi publicat ulterior.   

Foto: Baricada Verde - Facebook

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

fara nume

07 Sep, 2016 10:54

Chiar trebuiesc luate masuri urgente de catre Primaria Constanta,,in acest cartier ,unde nu se respecta nimic legal(nu politie,nu un centru postal,nu reguli de circulatie etc.......Parca traim pe alta planeta???????In plus cainii maidanezi sunt in tot cartierul,de nu poti sa mergi cu copii la plimbare de frica lor(CE ASTEPTATI FRATILOR SA VINA AMERICANII SA NE SALVEZE DE MAIDANEZI)....Ce face PRIMARUL si restul din primarie?????????

Georgiana

07 Sep, 2016 08:38

Chiar îi rugam pe cei de la primărie sa măsoare și sa vadă exact cum sta treaba cu strada budapesta.în acte cică suntem proprietari pe strada dar în realitate nu ne întreabă nimeni dacă le dam voie sa își facă intrare de pe strada noastră dacă ne pot lua strada.mai au și tupeul sa ne gonească de la așa zisul mic parculet cu fantana arteziana

Articole asemanatoare

Împreună susținem mișcarea Marșul bicicliștilor „Oraș pentru oameni“, la o nouă ediție (video)

24 Jun 2019 603

Câte trasee vor fi făcute în următoarea perioadă de către Primărie? Bicicliştii din Constanţa pregătesc un nou protest pe două roţi

10 Jun 2019 1509

LIVE TEXT Ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța la Universitatea Maritimă Constanța. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (galerie foto)

28 Mar 2019 1278

În cadrul dezbaterii pe tema PUZ-ului Peninsulei Constanţei, „Baricada Verde“ propune răscumpărarea unor terenuri

24 Jan 2019 886

Marșul bicicliștilor, aprobat de Primăria Municipiului Constanța. Pe ce traseu va avea loc marșul

18 Sep 2018 456

”Constanţa e pe Trecere!”Constănțenii ies în stradă! Ce nemulțumiri au manifestanții

06 Jul 2018 4340

Supăraţi pe autorităţile locale Al şaselea protest al bicicliştilor are loc pe 21 aprilie, la Constanţa

06 Apr 2018 1840

Judecătoria Constanța a aprobat acordarea personalității juridice pentru Asociația Baricada Lex Honor 2017. Alte două asociații sunt în așteptare

19 Dec 2017 1339

UPDATE. Imagini de la eveniment. Protest împotriva distrugerii Parcului Tăbăcărie din Constanța. Participanții nu sunt de acord cu amplasarea miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto)

04 Nov 2017 2588

Editorial Constănţenii au pus piciorul în prag. Două proteste anunţate în acest weekend

04 Nov 2017 2994

Fagadau - Am primit petitia, am vazut ca au semnat-o toti membrii de partid USR Constanţa şi Baricada Verde cheamă constănţenii la un nou protest împotriva distrugerii parcului Tăbăcărie

02 Nov 2017 6923

Bicicliştii constănţeni se pregătesc de protest. Se întâmplă în Piaţa Ovidiu! Vezi când?

16 Apr 2017 1823

Asociația Baricada Verde, despre stâlpii de iluminat „firavi” din Piața Ovidiu

12 Jan 2017 3512

Puppy Vet nu mai operează la Constanţa (document)

04 Oct 2016 1286

UPDATE Parcul Tăbăcărie, transformat în camping (galerie foto)

24 Sep 2016 2399