Stiri calde

Percheziții în Bulgaria și în România la persoane suspectate de înșelăciune prin metoda Accidentul. Ce au stabilit anchetatorii

La data de 18.04.2019, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiștii de investigații criminale ai Inspectoratului General al Poliției Române şi Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București și a județului Prahova, simultană cu una a autorităților judiciare și polițienești din Bulgaria, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.

Potrivit DIICOT, în fapt, în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, în baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria, au fost desfășurate concomitent 17 percheziții domiciliare în România (5) și Bulgaria (12), ocazie cu care au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, dintre aceștia fiind reținuți 5 în Bulgaria și alți 5 în România pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

De asemenea, în cadrul acţiunii desfăşurate, au mai fost depistați și alți doi cetățeni bulgari căutați, pe numele cărora au fost de asemenea emise mandate europene de arestare de autoritățile bulgare.

În dosarul autorităţilor bulgare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul Republicii Bulgaria, mai multe persoane domiciliate pe raza oraşului  Gorna Oryahovitsa, regiunea Veliko Tarnovo, au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârșirea fraudelor telefonice, grupul fiind organizat pe principiul clanului familial, mare parte dintre membrii săi având legătură de rudenie.

„Din activitățile comune de cercetare desfășurate de către autoritățile din cele două state până în prezent, s-a stabilit faptul că, o parte dintre membrii grupului infracțional, se deplasau frecvent în România unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite și terminale mobile pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria pe care, prin invocarea unor pretexte evident nereale și folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de cele mai multe ori deosebit de însemnate, prejudiciul total fiind în sumă de peste 500.000 de euro” - au transmis procurorii DIICOT.


Modul de acțiune al membrilor grupului, pe parcursul ultimilor aproximativ 2 ani, a fost evidențiat și prin schimbarea frecventă a locurilor de cazare, precum și prin  cumpărarea a numeroase cartele telefonice și terminale mobile care au fost utilizate exclusiv la săvârşirea faptelor. 

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul EUROJUST şi SELEC. 

„Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcția de Operațiuni Speciale.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au mai transmis procurorii DIICOT.

Potrivit Poliției Române, pentru comiterea activității infracționale prin ​Metoda ”Accidentul”, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat.
 
Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani. 
 
Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție.
 
În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Unde erau comercializate substanțele interzise. Ce au stabilit anchetatorii (galerie foto)

24 May 2019 291

DIICOT CInci percheziții domiciliare pe raza judeţului Constanța și una pe raza municipiului Cluj

17 May 2019 390

Caz incredibil. O femeie își folosea copiii pentru filme pornografice. Imaginile erau trimise cetățenilor străini, contra unor sume de bani

16 May 2019 371

Percheziții ale procurorilor DIICOT la persoane suspectate de contrabandă. Mai mulți suspecți au ajuns după gratii

16 May 2019 306

UPDATE. Percheziţii pe raza localităţilor 23 August şi Mangalia. Ce au găsit oamenii legii

16 May 2019 665

Percheziţii într-un dosar de furt din locuinţe şi dintr-un autovehicul. Mai multe persoane, audiate

15 May 2019 317

Traseul peştelui stricat din Europa în România. Gruparea organizată are rădăcinile în Dobrogea. Sute de percheziţii (galerie foto + video)

15 May 2019 3603

Suspecți de trafic de droguri de risc și etnobotanice, reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor (galerie foto)

14 May 2019 377

Procurorul Teodor Niţă, despre percheziţiile de la Constanţa. Peşte stricat ajungea în România spre vânzare (video)

14 May 2019 1517

Ultimă oră! Percheziţii masive în Constanţa şi în ţară. Sute de persoane, implicate (galerie foto)

14 May 2019 1357

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor

10 May 2019 387

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor

09 May 2019 392

Percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, grupări infracționale specializate în skimming (galerie foto)

08 May 2019 772

Percheziţii la persoane bănuite de furturi din locuinţe prin metoda „pomana". Cum acționau suspecții

07 May 2019 318

Percheziții la persoane bănuite de tăiere ilegală și furt de arbori. Mai multe mandate de aducere vor fi puse în aplicare

03 May 2019 379