Percheziții la persoane persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe malițioase și ar fi cerut recompense pentru deblocare

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat percheziții la persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe malițioase și ar fi cerut recompense pentru decriptarea fișierelor afectate.
 
Potrivit IGPR, acțiunea s-a desfășurat în comun cu agenții internaționale precum Europol, FBI și National Crime Agency.
 
În ultima săptămână, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat 7 percheziții la locuințele unor persoane bănuite de lansarea și coordonarea unor campanii de răspândire a aplicației malițioase de tip ransomware CTB Locker.
 
Activitatea de investigare s-a derulat cu sprijinul High Tech Unit Olanda, Europol, National Crime Agency, FBI și USSS.
 
Din cercetări a reieșit că persoanele în cauză ar fi transmis mesaje de tip „spam”, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau atașat un fișier ce conținea codul malițios, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură.
 
Fișierul respectiv odată accesat și rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fișierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fișierelor criptate, fiindu-i solicitați bani în moneda electronică Bitcoin.
 
Persoanele în cauză ar fi folosit modelul de afiliere, aceștia achiziționând aplicația malițioasă de la o altă persoană căreia i-ar fi revenit 30% din profitul realizat de cumpărători.
 
Până în prezent, au fost identificate peste 170 de părți vatamate din mai multe țări europene, precum Olanda și Italia.
 

Trei persoane au fost reținute 24 de ore, pentru comiterea infracțiunilor de acces neatorizat la un sistem informatic, alterearea integrității datelor informatice, perturabarea funcționării sistemelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și santaj.
 
La acțiuni au participat și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, precum și jandarmi.

 
Activitățile de cooperare internațională s-au desfășurat în cadrul proiectului european EMPACT.
 
De asemenea, în urma colaborării polițiștilor români cu U.S. Secret Service în cadrul unei alte operațiuni - operațiunea Cerber, alți doi membri ai grupului care ar fi distribuit aplicația malițioasă au fost reținuți în București, în baza unui mandat internațional de arestare, emis de autoritățile din Statele Unite ale Americii.
 
Informații de background:
 
„CTB Locker - Ransomware este un software malițios ce împiedică accesul la fișiere, sau chiar la întregul sistem infectat, până la plata unei „recompense”. Acesta nu este o noutate, însă pentru a îngreuna procesul de recuperare a fișierelor, ransomware-urile actuale blochează accesul la documente (documente, fotografii, muzică, filme, etc.) prin criptarea asimetrică a acestora.
 
CTB Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker), cunoscut şi sub numele de Critroni, a fost lansat la mijlocul lunii iulie 2014 şi vizează toate versiunile de Windows, troianul putând duce la pierderea definitivă a datelor stocate pe sistemele infectate.
 
Conform Europol - INTERNET ORGANISED CRIME THREAT ASSESSMENT 2017 (IOCTA), atacurile de tip ransomware sunt catalogate ca fiind în topul amenințărilor cibernetice actuale. (https://www.europol.europa.eu/activities-services/main-reports/internet-organised-crime-threat-assessment-iocta-2017)
 
Poliția Română vă recomandă să nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, dacă sunteți infectat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recapătă fișierele.
 
Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor atacuri.
 
Pentru a vă proteja de astfel de atacuri, vă sfătuim să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus.
 
De asemenea, nu deschideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit trimis de un prieten, pe rețelele de socializare.
 
Mai multe recomandări găsiți pe www.nomoreransom.org.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de percheziții, efectuate în ultimele două săptămâni! Peste 20 de suspecți, reținuți

20 Apr 2024 263

Percheziții la Constanța într-un dosar de tentativă de tâlhărie calificată Doi constănțeni, acuzați că ar fi intrat în casa unei femei pe care au bătut-o (VIDEO)

18 Apr 2024 579

Femeie reținută la Constanța pentru fals și uz de fals! Cum acționa suspecta

17 Apr 2024 562

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 760

Poliția Municipiului București - Perchezitii intr-un dosar de înșelăciune

17 Apr 2024 243

Percheziții într-un dosar penal de înșelăciune și fals în declarații, în Constanța

16 Apr 2024 517

Droguri vândute pentru sume între 120 și 450 de lei la Constanța! Doi suspecți au ajuns după gratii

11 Apr 2024 508

Bărbat suspectat de trafic de droguri, reținut la Constanța! Ce au găsit polițiștii și procurorii în locuința acestuia (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 491

Percheziții în București și alte două județe din țară! Vizate, persoane suspectate de șantaj

11 Apr 2024 366

Poliția RomânăPercheziţiile se desfășoară în baza mandatelor emise de Judecătoria Râmnicu Sărat

11 Apr 2024 250

Percheziții la persoane bănuite de camătă și trafic de persoane

10 Apr 2024 530

Poliția Municipiului București - Perchezitii intr-un dosar de camata si santaj

08 Apr 2024 272

Percheziții în județul Constanța! Vizați, suspecții de furt de carburant din rezervoarele TIR-urilor parcate (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1269

Cocaină Trafic de droguri de mare risc la Constanța! Procurorii fac mai multe percheziții

03 Apr 2024 618

DIICOT face percheziții în Constanța și Iași! Procurorii acuză - trafic de minori, act sexual cu un minor, pornografie infantilă și proxenetism

03 Apr 2024 621