Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Mai multe suspecte cercetate. Drogurile erau comandate pe internet („dark net”)

La data de 11.07.2018 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Sibiu (20 de percheziţii) şi a municipiului Cluj-Napoca (4 percheziţii),  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea  unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuare de operaţiuni  cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic internaţional de droguri de risc şi  trafic internaţional de droguri de mare risc, informează DIICOT. 
 
În  cauză există suspiciunea rezonabilă  că începând cu anul 2016, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit  o grupare infracţională ce a avut ca iniţiator o persoană cunoscută şi anterior cu preocupări pe linia traficului de substanţe cu efect psihoactiv,  grupare ce avea ca scop traficul de substanţe stupefiante şi  acapararea „pieţei” de „etnobotanice”  din municipiul Sibiu.
 
Din cercetările efectuate a rezultat că, persoanele cercetate se aprovizionau cu substanţe stupefiante din afara ţării, pe care le comandau cel mai probabil pe internet („dark net”) şi care le erau livrate în România prin intermediul serviciilor poştale şi al firmelor de curierat (în acest sens fiind şi interceptat un colet cu cananbis).
 
De regulă substanţele stupefiante erau procurate de către iniţiatorul grupării infracţionale şi apoi vândute prin intermediul celorlalţi membrii ai grupării sau direct către consumatori, ori chiar alţi dealeri, nu numai din judeţul Sibiu, dar şi din judeţele învecinate.
 
Membrii grupării aveau ca loc de întâlnire şi planificare a activităţilor infracţionale două baruri situate în acelaşi imobil din municipiul Sibiu (de unde se făcea şi distribuţie a substanţelor stupefiante), administrate de către unul dintre membrii grupării.
 
În rândul consumatorilor de droguri a devenit de notorietate faptul că barurile respective, unde se strângeau membrii grupării,   erau folosite  și pentru tranzacționarea drogurilor, distribuția făcându-se inclusiv prin intermediul barmanilor de serviciu.
 
Potrivit DIICOT, liderii grupării  erau cunoscuţi având accese de violenţă fizică deosebită, folosind în special arme albe – cuţit, accese de violenţă îndreptate atât împotriva consumatorilor sau altor dealeri de substanţe stupefiante,  dar şi împotriva altor persoane cu care nu aveau legătură pe această linie a traficului de droguri, motivat de faptului că fac parte dintr-un grup infracţional (în prezent unul dintre lideri fiind suspectat inclusiv de comiterea unei tentative de omor, iar un altul, pe parcursul cercetărilor a fost arestat preventiv într-o altă cauză, pentru comiterea unei infracţiuni de omor, fără legătură cu traficul de droguri).
 
Liderii grupării infracţionale exercitau presiuni atât asupra consumatorilor cât și asupra altor dealeri cu scopul de a obține sume de bani datorate/impuse.
 

Astfel au fost reţinute cazuri când le era impus consumatorilor să cumpere cantități mai mari de substanţe cu efect psihoactiv decât cele pe care aceştia le solicitau sau chiar nesolicitate, fiindu-le cerute apoi sume mai mari de bani decât cele convenite, forțându-i să le plătească cât mai repede, altfel stabilindu-le penalități.
 
Conform DIICOT, în cazul în care aceștia nu reușeau să plătească la timp, recurgeau la amenințări și chiar la violențe fizice, fiind date că iniţiatorul grupării, pe acest fond, la începutul anului 2018 a fost implicat într-un incident petrecut în zona Pieței Cibin din municipiul Sibiu când acesta a înjunghiat o persoană încă neidentificată cu exactitate până în prezent (fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă, după acordarea acestora, a părăsit unitatea medicală înainte de sosirea organelor de poliţie).

 
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri electronice, bani și diferite cantități de masă vegetală susceptibilă să conțină substanțe cu efect psihoactiv.
 
Până în acest moment au fost identificaţi un  număr de 15 suspecţi care fac parte din gruparea infracţională sau cu legături strânse cu aceasta şi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale.
 
În cursul zilei de azi, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu urmează a fi aduse peste 60 de persoane, în vederea audierii, urmând a se lua măsurile care se impun.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
Activităţile au fost efectuate cu sprijinul S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Vâlcea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Târgu-Mureș și B.C.C.O. Brașov, I.P.J. Sibiu, Centrului Chinologic Sibiu, al luptătorilor S.A.S. din țară, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Sibiu.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 833

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 536

VIDEOProcurorii DIICOT cutremură țara! Se fac zeci de percheziții, inclusiv la Constanța!

26 Mar 2024 791

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 548

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1335

Cinci suspecți reținuți pentru camătă și șantaj! Polițiștii BCCO Constanța au participat la descinderi (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 680

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6951

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 783

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 469

Percheziții în București și trei județe din țară! Președintele FC Rapid, Daniel Niculae, adus la audieri

14 Mar 2024 530

Percheziții într-un caz de corupție și fals! Bănuiții sunt cercetați pentru însușirea nelegală a unor bunuri imobile, aparținând unor persoane decedate

13 Mar 2024 624

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro

13 Mar 2024 513

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, este așteptat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

13 Mar 2024 547

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1308

Constanța Avocatul uneia dintre pacientele medicului suspectat de vătămare corporală - „Clienta mea s-a ales cu o infecție gravă după intervenția chirurgicală“ (VIDEO)

12 Mar 2024 1445