Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

Încă de la notificarea suspiciunii de boală, ca urmare a probelor analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc  prezent în exploatație, ecarisarea cadavrului și dezinfecția exploatației.

În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un  cetățean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în județul Covasna.

Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistență nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor judeţene competente.

Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Bacău s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

D.S.V.S.A. Bacău reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.


Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA Bacău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1291

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 1163

Un focar activ de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Constanţa!

14 Nov 2022 2086

Focar de pestă porcină africană la o exploatație comercială din județul Timiș

12 Oct 2022 1277

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 1691

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1981

Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)

02 Nov 2021 4581

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

03 Sep 2021 2103

Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

20 Aug 2021 4645

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2866

Situația la Constanța. Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

08 May 2021 2135

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2877

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 2271

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3424

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 24 vânați

26 Feb 2021 2004