Stiri calde

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

În data de 01.02.2019 a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la două cadavre de porcine depistate într-o groapă de gunoi situate la marginea municipiului Sf.Gheorghe din județul Covasna.

Reprezentanții IPJ Covasna au depistat proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția exploatației și l-a ecarisarea cadavrelor.

Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane și platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționat inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA Covasna, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Se face precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

12 Oct 2019 660

Sacrificarea suinelor, ca măsură de limitare a focarului de pestă porcină africană de la Cumpăna, s-a încheiat

22 Aug 2019 199

Focar de pestă porcină africană Filtre dezinfectante și de control la intrarea și iesirea din comuna Cumpăna

21 Aug 2019 766

Pestă porcină, confirmată în județul Dâmbovița

06 Jul 2019 668

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

19 Jun 2019 1014

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 420

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

16 May 2019 844

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 721

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 1055

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1328

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 808

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 571

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 411

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 614

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 487