Petru - Mihăiţă Coadă, adjunct al şefului Poliţiei municipiului Brăila, reţinut de procurorii DNA

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a transmis următorul comunicat:
 
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11.01.2016, a inculpatului
 
COADĂ PETRU – MIHĂIŢĂ, adjunct al Şefului Poliţiei municipiului Brăila, la data faptelor (în prezent activând în cadrul IGPR – misiuni în străinătate) cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- favorizarea făptuitorului,
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
 
GHELASE GEORGE – VIOREL şi SASU VIRGINEL, agenţi de poliţie, în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul de Ordine Publică, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- fals intelectual, în formă continuată (2 acte materiale),
- favorizarea infractorului,
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 26 august 2013, inculpaţii Ghelase George-Viorel şi Sasu Virginel, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fişa intervenţiei la eveniment „112”), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej.

 În cuprinsul celor două documente, cei doi agenţi de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea necorespunzătoare adevărului potrivit căreia   agresorul era o persoană neidentificată și au omis, în mod intenţionat, să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ-Brăila.
În acelaşi context, la data de 27 august 2013, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut.
Iniţial agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc.

În aceeaşi zi, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a sa.
Cu toate că, la acel moment, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe Şeful Poliţiei municipiului Brăila  să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă.
Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliţie căruia i-a ordonat să menţioneze aspecte neadevărate în fişa de eveniment, precum şi interesele legitime ale Poliţiei municipiului Brăila ( respectiv efectuarea de activităţi de cercetare penală în raport de situaţia de fapt reală, precum şi  întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului – activităţi ce se circumscriu interesului general al justiţiei penale).
Totodată, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a mai urmărit să obţină pentru agresor împiedicarea tragerii acestuia la răspundere penală pentru respectivul incident sau, cel puţin, îngreunarea cercetărilor, reuşind astfel să obţină, ca folos necuvenit pentru acesta din urmă, întârzierea şi îngreunarea cercetării sale penale.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 La data de 12 ianuarie 2016, inculpatul Coadă Petru – Mihăiţă  este prezentat Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 676

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1336

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5456

Procurorul Chiriac Marian, delegat adjunct al Secției Judiciare Penale din DNA

05 Apr 2024 573

Adjunct nou în DNA! Este vizată Secția judiciară

31 Mar 2024 546

CSM a decis! Iată cine va conduce Serviciul pentru militari din DNA

20 Mar 2024 796

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 510

DNA își deschide larg porțile! Sunt vacante peste 20 de posturi. Iată unde

12 Mar 2024 3693

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3647

Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare

28 Feb 2024 690

„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“ Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

28 Feb 2024 1882

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1331

Din 1 martie 2024 Veronica Jalbă, noul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța

28 Feb 2024 1046

Averea și interesele Procurorul Mihai Alexandru Stanciu preia, de azi, șefia DNA Constanța! (DOCUMENTE)

22 Feb 2024 2280

Șase procurori cer să fie eliberați din funcție, prin pensionare! Printre magistrați, un șef de serviciu din DNA

16 Feb 2024 983