PF Daniel, semnal de alarmă în privinţa tinerilor

 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a declarat, astăzi, că tinerii sunt cei mai afectaţi de actuala criză spirituală, aceştia fiind debusolaţi, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci, principala preocupare intelectuală sau culturală a unora dintre ei reducându-se la navigarea pe Internet, relatează romanialibera.ro. 

Aflat la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a „Întâlnirii tinerilor din Europa", desfăşurată în faţa Catedralei Mitropolitane, PF Daniel a mai spus că lumea materială, "limitată şi trecătoare", este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului.

„Când lumea aceasta materială, limitată şi trecătoare, este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectaţi. Într-o societate secularizată, unde credinţa şi valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulţi tineri sunt debusolaţi, fără ideal, fără dorinţă de a studia, fără dorinţă de a munci, preferând să fie mereu ajutaţi financiar de către părinţi. Sunt tot mai mulţi tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv mulţi devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media, care promovează senzaţionalul şi non-valorile", a spus patriarhul BOR.

Potrivit acestuia, printre aspectele crizei spirituale de astăzi se numără tensiunile dintre oameni, dintre bogaţi şi săraci, dintre oamenii violenţi şi oamenii paşnici, dintre oamenii avari şi oamenii generoşi, dintre oamenii cinstiţi şi cei corupţi.

„În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulţi tineri bărbaţi nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naştere copiilor. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrâneşte. La mulţi tineri se constată o ignoranţă spirituală sau o abordare superficială a informaţiilor care privesc activitatea bisericii sau viaţa spirituală", a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR consideră că această criză de ideal şi de orientare spirituală a vieţii umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, „reprezintă pentru Biserică o provocare şi o mobilizare de a se ocupa mai mult de problemele şi aspiraţiile tinerilor".

„Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică - sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa zilei de mâine, deprimarea, cât şi de ordin moral - libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane, sau de ordin spiritual religios - sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios. În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste", a susţinut PF Daniel.



Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: citynews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 695

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 801

Mesajul PF Patriarhului Daniel pentru începutul anului școlar 2023-2024

07 Sep 2023 899

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

23 Apr 2022 1739

Mesaj cu prilejul Paștelui Patriarhul Daniel îndeamnă credincioșii să ajute refugiații ucraineni

23 Apr 2022 1416

Când speră Patriarhul Daniel să fie sfinţită pictura Catedralei Naţionale

13 Mar 2022 1088

CNSAS face precizări despre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

30 Oct 2020 2687

#DobrogeaAcademică Academia Română celebrează, la Ateneul Român, Ziua Culturii Naţionale

10 Jan 2020 3111

Mesajul adresat românilor de către Patriarhul Daniel, cu ocazia Anului Nou

01 Jan 2019 1648

LIVE. Preafericitul Părinte Daniel, prezent la slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii „Sfânta Maria” Techirghiol (galerie foto- video)

09 Dec 2018 3590

Vine Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, azi, în judeţul Constanţa. Slujeşte cu trei înalţi ierarhi

09 Dec 2018 2824

Buna Vestire. ÎPS Teodosie slujește, azi, alături de PF Daniel și alți ierarhi din Sfântul Sinod. Unde slujesc ierarhii din sud-estul României

25 Mar 2018 2677

Ionuț Druche, colaboratorul ZIUA de Constanța, a primit de la PF Daniel una dintre înaltele medalii conferite de Patriarhia Română

10 Feb 2018 3526

Cum a declarat Patriarhia Română Anul comemorativ 2018 și de ce. Pasaje din cuvântul PF Daniel

02 Jan 2018 3518

Ședinţa solemnă a Sfântului Sinod. Care a fost tema reuniunii. Cine a participat

28 Oct 2017 2559