PICCJ. Angajată a Fondului Naţional de Garantare, arestată preventiv în dosarul "Prima Casă"

În cauza privind fapte de corupţie în care au fost implicaţi şi angajaţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii S.A.-I.F.N. (în continuare F.N.G.C.I.M.M.), procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei STAN ANCA–DORIANA, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, prev. de 291 C.pen  rap. la art. 6 din legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.pen. (9 acte materiale).

Din rechizitoriul întocmit a rezultat următoarea situație de fapt:

Inculpata Stan Anca Doriana în perioada noiembrie 2017- iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M., Compatimentul Financiar Preventiv, având influență și lăsând să se înțeleagă că are influență asupra celorlalți angajați ai F.N.G.C.I.M.M., în special din cadrul Serviciului Prima Casă, a pretins și primit sume de bani de la intermediari sau de la beneficiarii unor dosare de creditare, în nouă situații, pentru a interveni pe lângă ceilalți funcționari din cadrul F.N.G.C.I.M.M., în vederea urgentării unor dosare de creditare înscrise în programul național ,,Prima Casă”.

Întrucât cercetările nu au fost finalizate s-a dispus totodată disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și înregistrarea acestuia pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică în vederea continuării cercetărilor cu privire la ceilalţi suspecţi şi inculpaţi din prezenta cauză, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, dar şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, perioada vizată în stadiul actual al anchetei fiind 2015-prezent. Investigaţiile vor continua în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a persoanelor cercetate şi tragerii acestora la răspundere penală, cu menţiunea că cercetările vizează şi alte persoane fizice şi juridice (brokeri, agenţi imobiliari, dezvoltatori imobiliari, societăţi de consultanţă) implicate în activitatea infracţională, care au avut drept scop obţinerea într-un timp redus a garantărilor emise de F.N.G.C.I.M.M., în cadrul Programului ,,Prima Casă”.

În baza art.330 din Codul de procedură penală, procurorii au propus instanței de judecată menţinerea măsurii preventive a arestului preventivluată faţă de inculpata Stan Anca Doriana şi a tuturor măsurilor asiguratorii dispuse în cauză, respectiv menținerea sechestrului asigurator instituit asupra unui imobil și a măsurii asiguratorii a popririi asupra unor conturi bancare aparţinând inculpatei.
Pe parcursul urmăririi penale, inculpata a recunoscut săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului București.
 
"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", precizează PICCJ.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recuperarea patrimoniului cultural Brățări preistorice din aur, aduse în țară. Dosar penal pentru furt calificat (FOTO)

20 Feb 2024 670

Judecătoarea Ana Maria Chirilă, din Suceava, reținută! Este acuzată de luare de mită, complicitate la trafic de influență și deținere de droguri pentru consum în formă continuată

12 Oct 2023 1865

Propunere de prelungire a arestului preventiv în dosarul Crevedia

27 Sep 2023 768

Știri justiție Procurorii Elena Rădescu și Oana Tătaru ies la pensie

30 Aug 2023 1023

Ancheta în cazul exploziilor de la Crevedia, preluată de Parchetul General (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Aug 2023 895

23 de percheziții domiciliare pentru introducerea în România de transporturi ilegale de tutun neprelucrat

17 Aug 2023 724

UPDATE Dosare deschise de fosta Secţie specială pe numele Laurei Codruţa Kovesi, clasate de Parchetul General

02 May 2023 1495

Medici rezidenți, cercetați pentru luare de mită, plasați sub control judiciar. Ce interdicții le-au fost impuse

23 Mar 2023 4211

Medic din Iaşi, reţinut în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi şi montate la alte persoane

18 Feb 2023 1021

Percheziții la mai multe cadre medicale suspectate că ar fi efectuat intervenții chirurgicale ce au pus în pericol viața pacienților (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Feb 2023 1354

Anunțul premierului! Pachetul de legi ale Justiției se va dezbate și aproba astăzi

24 Aug 2022 1137

Votul CSM privind refacerea luarea alegerilor în cazul a doi judecători, contestată de Parchetul General

26 Jul 2022 848

Oficial de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție despre cazul jurnalistei Emilia Șercan

05 Apr 2022 1124

Proiect pentru protecţia victimelor infracţiunilor, semnat de Parchetul General

07 Feb 2022 1242

PICCJ Control judiciar pentru agresorii care au lovit trei bărbați ce realizau un documentar despre tăierile ilegale

18 Sep 2021 1421