Pictura zilei Elefanţii de Salvador Dali

Elefantul este, de asemenea, imagine omniprezentă în lucrările lui Dali. Acesta apare pentru prima oară în 1944 în "Vis provocat de zborul unei albine în jurul unei rodii, cu o secundă înainte de trezire". Elefantii, inspirati de sculptura lui Bemini de la Roma care reprezenta un elefant ce ducea în spate un obelisc străvechi, sunt infătişati "cu picioare ale dorintei lungi, multi-articulate, aproape invisibile" şi obeliscuri în spinare. Asociate cu imaginea picioarelor sale fragile, poverile duse în spate, renumite pentru simbolistica lor falică, crează o senzatie de realitate fantomatică. "Elefantul este o distorsiune în spatiu", explică un studiu, "picioarele sale filiforme contrastând cu idea de imponderabilitate cu structură".

"Pictez tablouri care mă fac să mor de bucurie, creez cu o naturalete absolută, fără cea mai mică preocupare estetică, fac lucruri care mă inspiră cu o adâncă emotie şi mă străduiesc să le redau cu onestitate", mărturisea Salvador Dali în "Dali şi suprarealismul" a lui Dawn Ades.

Oul este o altă imagine comună pentru Dali. El asociază oul cu viata intrauterină simbolizând speranta şi iubirea şi apare în "Marele masturbator" şi "Metamoifoza lui Narcis". şi alte animale îşi fac aparitia prin lucrările sale: fumicile care semnifică moartea, decadenta, o dorintă sexuală uriaşă; melcul este asociat cu capul omenesc (a văzut un melc pe o bicicletă din fata locuintei lui Freud când 1-a întâlnit pentru prima oară), iar lăcustele sunt simbolul degradării şi fricii.

Dali a fost un artist versatil, care nu s-a limitat doar la a picta, iar printre lucrările sale cele mai populare sunt sculpturi şi alte obiecte, remarcându-se şi pentru contributiile aduse teatrului, modei şi fotografiei, printre altele.

Sursa foto: www.wikiart.org
Sursa text: http://www.galeriadearta.com/video/simbolismul-lui-salvador-dali-3350.htm

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Funny video Elefanţii dansând la vioară

19 May 2015 1610

Banc De ce nu mănâncă elefanţii mămăligă

06 May 2015 5113