Plan de management și Regulament pentru situl Natura 2000 izvoare sulfuroase submarine Mangalia. Custode. Interdicții

Ieri a fost publicat, în Monitorul Oficial al României numărul 996/12.XII.2016, Ordinul ministrului mediului numărul 1.225 din 30 iunie 2016 semnat, pentru ministru de secretarul de stat Viorel Stoica Lascu.
 
Actul normativ intrat în vigoare face referire la aprobarea Planului de Management și a Regulamentului sitului natura 2000 Izvoare sulfuroase submarine de la Mangalia.
 
Ce sunt izvvoarele submarine de la Mangalia
 
Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia alcătuiesc un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate, potrivit wikipedia.

Este situat în partea sud-estică a țării, pe teritoriul administrativ al județului Constanța, în partea portuară estică a orașului Mangalia, aproape de drumul național DN39, care leagă orașul Eforie de Mangalia.
 
Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 382 hectare.
 
Aria protejată reprezintă zona nisipoasă (și stâncăriile submarine din Marea Neagră) încadrată în bioregiune pontică, aflată în imediata vecinătate a portului Mangalia; ce adăpostește o gamă variată de vegetație și faună marină.
 
Biodiversitate
 

Situl a fost desemnat în scopul conservării unor habitate de interes comunitar de tip: Bancuri de nisip acoperite permanent de un strat mic de apă de mare, Recifi și Nisipuri și zone mlăștinoase neacoperite de apă de mare la reflux și protejării unui specii de iarbă de mare (Zostera noltii) și a unei comunități de alge din specia Cystoseira barbata.
 
Fauna este constituită din pești cu specii de guvid (Gobius cobitis), guvidul de nisip (Pomatoschistus minutus); crabi cu specii de Diogenes pugilator, Eriphia verrucosa, moluște cu specii de Solen marginatus sau scoici din specia Paphia aurea.

 
Despre regulament, custode și interdicții
 
Regulamentul sitului Natura 2000 ROSCI0094 Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia, postat pe pagina oficială a Ministerului Mediului mmediu.ro, are drept scop stabilirea regulilor ce trebuie respectate în acord cu prevederile legislaţiei de mediu în vigoare.
 
Situl adăposteşte specii de interes comunitar în sensul
Directivei 92/43/CEE, iar prin înfiinţarea acestuia s-a urmărit asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare ştiinţifică, educaţie şi ecoturism.
 
Custodia sitului a fost atribuită Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, în baza convenţiei de custodie încheiată între aceasta şi Ministerul
Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de autoritate responsabilă.
 
Respectarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Planului de management este obligatorie pentru custodele Sitului Natura 2000 Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în perimetrul sitului de interes comunitar, în conformitate cu OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare.
 
În situl Natura 2000 Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia sau în vecinătatea acestuia sunt interzise orice fel de activităţi sau acţiuni care i-ar putea afecta integritatea sau care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra elementelor naturale protejate.
 
Sunt strict interzise în mod special colectarea, recoltarea, capturarea, uciderea sau distrugerea speciilor de plante sau
animale protejate prin orice mijloace, precum şi orice altă activitate care ar putea prezenta un pericol pentru aceste specii, inclusiv introducerea de specii alohtone, modificarea directă sau indirectă, prin orice mijloace, a caracteristicilor sedimentologice ale mediului, colectarea şi distrugerea substratului pietros şi a celor biochimice ale apei, ca şi deversarea de reziduuri lichide şi solide şi introducerea oricăror substanţe care ar putea schimba, chiar şi temporar.

Activităţile subacvatice pot fi efectuate în scopul recreerii, accesului la cadrul natural, conştientizare, observarea cadrului natural, prelevarea de probe în interes ştiinţific şi activităţi de intervenţie pe mare.
 
Este permisă navigaţia ambarcaţiunilor de tip barcă sau lotcă fără motor, alte ambarcaţiuni cu vâsle, vele sau motor electric, a căror lungime nu poate depăşi 12 m, hidrobiciclete.

Sursa foto: ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ARBDD a participat la Conferința științifică internațională de la Salonic, Grecia. Ce s-a discutat

24 Feb 2024 453

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, scrisoare deschisă pentru a nu se construi un parc de turbine eoliene în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe Grindul Chituc

28 Jul 2023 883

UAT Albești amendată de Garda de Mediu Constanța după distrugerea unor pâlcuri de bujori (GALERIE FOTO)

09 Jun 2023 1046

Asociația Suflete Deschise și echipa Arimex Comexim 2000 SRL, vestitorul primăverii pentru pacientele din spitalele constănțene

01 Mar 2023 2376

Descoperire incredibilă! Ce au găsit cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării, în Tulcea

21 Oct 2022 1736

CNAIR depune documentele pentru obținerea acordului de mediu pentru Alternativa Techirghiol

25 Sep 2022 2147

Ministerul Mediului 211 arii speciale de conservare, incluse în rețeana Natura 2000 prin Hotărâre de Guvern

25 May 2022 1135

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, parte integrantă a Reţelei Ecologice Europene Natura 2000 Astăzi celebrăm Ziua Europeană Natura 2000

21 May 2021 1519

ARBDD, precizări cu privire la accesul în zona costieră din Rezervația Biosferei Delta Dunării

01 May 2021 2012

UPDATE Campania națională #Curățenia Pământului începe cu Noi se lansează în județul Constanța

21 Apr 2021 1396

Zonele costiere din Rezervația Biosferei Delta Dunării, caracterizate de bogăţia speciilor de plante

15 Aug 2020 2607

Constănţeanul supărat Cum se distruge o arie naturală protejată. PUZ Palazu Mare permite construirea de imobile chiar pe malul lacului (galerie foto)

29 Nov 2019 6748

Klaus Iohannis România se numără printre puţinele ţări de pe continent, în care mai există peisaje de o frumuseţe ieşită din comun

22 Oct 2018 1247

Flori, ciocolată şi cuvinte de încurajare. Pacientele din Constanţa, răsfăţate de echipa Arimex Comexim 2000 SRL

09 Mar 2017 2555

Se reduce ”spiritul vamaiot”? A fost publicat Regulamentul sitului Natura 2000 Vama Veche. Despre ce este vorba

30 Dec 2016 9772