Alertă la Braşov Planor dispărut în zona Postăvarul

 
În seara zilei de 6 august, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Din datele obținute, rezultă că aparatul de zbor este un planor la bordul căruia se afla o singură persoană, un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, și care execută un zbor privat în zona Postăvarul.
În regim de urgență, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a activat structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Transporturilor și ROMATSA, pentru dispunerea primelor măsuri de căutare a aparatului de zbor.
Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat alertarea tuturor unităților specializate ale Ministerului Afacerilor Interne aflate pe o rază de 200 de kilometri de la punctul de decolare, respectiv județele: Brașov, Dâmbovița, Covasna, Sibiu, Mureș, Alba, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău și Vrancea. 
Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a ținut permanent legătura cu celula de criză constituită la nivelul Ministerului Transporturilor pentru obținerea tuturor informațiilor relevante referitoare la acest zbor.
Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea telefonului mobil aflat asupra pilotului, dar acest lucru nu s-a reușit. În aceste condiții, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfășurat în cursul nopții trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanență fluxul comunicațional între structurile implicate în gestionarea acestei situații. 
Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca din această dimineață, 2 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, de tip EC 135, de la Bazele Aeriene Târgu Mureș și București să execute misiuni de verificare și căutare, fiind solicitate în sprijin și 3 elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, la aceasta operațiune participa si 3 avioane de la aeroclubul Brașov.
La acest moment, echipaje mixte formate din polițiști, pompieri, jandarmi și salvamont desfășoară misiuni de căutare la sol, în baza informațiilor operative furnizate de către echipajele de zbor.

Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a aprobat participarea forţelor şi mijloacelor M.Ap.N. la acţiunea de căutare-salvare a pilotului planorului  dispărut joi, 6 august.
            Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 5.30, şase militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel s-au alăturat echipelor de jandarmi montani şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Argeş care efectuează căutări în zona Fundata-Dragoslavele.
            Suplimentar, începând cu ora 7.15, la acţiune participă şi trei elicoptere IAR 330 PUMA (două de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi unul de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni), echipajele având în compunere echipe de căutare-salvare.
            Solicitarea de sprijin cu forţe şi mijloace M.Ap.N. a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Interne.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Apud“ părerea mea, la Interne trebuie dat restart

27 Nov 2015 2420

Planorul dispărut, căutat de opt zile Arafat - „Şansele ca pilotul să fie viu sunt extrem de reduse”

13 Aug 2015 1602

Desfăşurare de forţe Pilotul planorului dispărut acum trei zile va fi căutat şi astăzi

09 Aug 2015 1393