Stiri calde

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu 175 voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere, informează Agerpres.ro. 
 
Comisia parlamentară specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei a adoptat raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind Codul de procedură penală.
 
Printr-un amendament aprobat s-a stabilit că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.
 
Membrii comisiei au admis şi un amendament potrivit căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială.
 
Conform prevederilor adoptate, măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate dacă există probe sau indicii temeinice că bunurile în cauză au fost obţinute din activităţi infracţionale. Măsurile asigurătorii nu pot depăşi o durată rezonabilă şi vor fi revocate dacă această durată este depăşită sau dacă temeiurile avute în vedere la luarea lor nu mai subzistă.
 
Un alt amendament stipulează că, la verificarea în cursul judecăţii, dacă se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile.
 
De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit că recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând.

Sursa foto şi text: Agerpres.ro. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Codul de procedură penală, modificat în comisia specială

04 Dec 2018 549

Sechestru pe averea fostului ministru Sebastian Vlădescu și a altor patru persoane. În ce dosar sunt cercetați de procurorii DNA (document)

12 Oct 2018 464

Oficial de la DNA privind modificările la Codul de Procedură Penală

22 Jun 2018 472

Huţucă - „România a devenit oficial paradisul infractorilor!“

20 Jun 2018 1235

Dezbaterile pe modificările la Codul de procedură penală au început în Plenul Camerei Deputaţilor

18 Jun 2018 418

Senatul a adoptat propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Care sunt principalele modificări

13 Jun 2018 588

Stelian Ion - „Vot final pe modificările aduse Codului de Procedură Penală, cu dedicaţie pentru Dragnea şi Tăriceanu!“

08 Jun 2018 783

Comisia specială pentru legile justiţiei a aprobat modificările la Codul de procedură penală

07 Jun 2018 684

Oficial de la DNA. Modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale

14 Dec 2017 1250

Statul Român, dat în judecată de un cadru medical din judeţul Constanţa. A fost reţinut şi ulterior achitat de două instanţe

11 May 2017 2939

Precizări ale DNA. Ce infracţiuni dorea să dezincrimineze Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei

27 Feb 2017 1586

Decrete semnate de preşedintele Iohannis. Erau aşteptate de o mulţime de români

24 Feb 2017 1473

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14, adoptat

14 Feb 2017 1167

Scenariul care zguduie Justiţia din România - DNA se uneşte cu DIICOT? Noua instituţie s-ar putea numi Direcţia de Crimă Organizată şi Anticorupţie (rechizitoriu)

03 Feb 2017 2055

cursdeguvernare.ro Cristi Dănileţ. Ordonanța de marți noapte pe înțelesul tuturor

02 Feb 2017 1566