Stiri calde

Poliţia de Frontieră Română a participat la o operaţiune maritimă în Marea Neagră


În perioada 07 mai – 15 iunie 2019, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, a participat la operaţiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea - MMO Black Sea 2019”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), desfăşurată la Marea Neagră.
 

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Operațiunii Comune „Puncte Focale Maritime 2019”, iar scopul acesteia a fost de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu - combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum şi căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.


Astfel, FRONTEX, împreună cu EFCA (Agenția Europeană de Control al Pescuitului) și EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă), a oferit sprijin autorităților naționale din România și Bulgaria care îndeplinesc funcții ale gărzilor de coastă, prin furnizarea de servicii, informații, echipament și pregătire, respectiv desfășurarea de activități comune pentru îmbunătățirea capacității de conștientizare a situației operaţionale, precum și a capabilităţii de reacție. Pe timpul derulării operaţiunii, un mijloc de mobilitate aeriană a asigurat supravegherea spațiului maritim din Marea Neagră, furnizând imagini în timp real către Centrele de Comandă și Control ale autorităților naționale din România și Bulgaria, respectiv către cele ale agențiilor europene participante.        

De asemenea, în cadrul operaţiunii s-a pus accent şi pe pregătirea personalului, fiind desfăşurate activităţi teoretice şi practice, la care au participat reprezentanţi din cadrul agenţiilor europene şi ai statelor membre (România, Italia, Grecia, Spania), iar  în calitate de observator un reprezentant din Ucraina, care au efectuat schimb de experiență și bune practici pentru îmbunătățirea modului de coordonare și intervenţie. Astfel, la Constanța, a avut loc pe 12 iunie 2019 un seminar organizat în domeniul căutării și salvării persoanelor aflate în pericol pe mare. Acesta a fost urmat pe data de 13 iunie de un exerciţiu de căutare şi salvare.

Garda de Coastă din România a participat la operațiune cu 11 mijloace de mobilitate navală, fiind efectuate 39 misiuni (peste 1.000 ore patrulare), iar împreună cu reprezentanții Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) au monitorizat 700 nave și ambarcațiuni, fiind efectuate 90 de acțiuni de abordare și control polițienesc și al pescuitului.

Rezultatele au constat în identificarea şi reţinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a echipajului unui pescador sub pavilion Turcia, care desfăşura activităţi de pescuit ilegal în apele teritoriale româneşti, salvarea unor persoane aflate în pericol în Marea Neagră, precum şi mai multe acțiuni de prevenire şi combatere a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat de către agențiile naționale care implementează funcțiile Gărzilor de Coastă.

"Menționăm faptul că „Operațiunea Comună Puncte Focale Maritime 2019”, la care au luat parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române", transmite Garda de Coastă.


Sursă foto: Garda de Coastă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Coastă O ambarcațiune cu șase persoane, dintre care trei copii, rămasă în derivă, pe Dunăre

17 Aug 2019 435

Garda de Coastă sărbătoreşte Ziua Marinei, la Constanța

15 Aug 2019 425

Aglomeraţie la punctele de frontieră cu Bulgaria. Ce recomandă Garda de Coastă

14 Aug 2019 392

Rulotă furată, găsită de Garda de Coastă în județul Constanța. Proprietarul neagă acuzațiile

14 Aug 2019 502

Judeţul Constanţa Cetățean palestinian, arestat preventiv. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră în maşina acestuia

11 Aug 2019 755

Câţi bani investeşte Poliţia de Frontieră pentru modernizarea sistemului SCOMAR

06 Aug 2019 624

Polițiștii de frontieră au confiscat zeci de kilograme de pește în județul Tulcea

02 Aug 2019 275

Tone de cocaină, capturate de Garda de Coastă americană

27 Jul 2019 698

Traficul prin punctele de frontieră s-a intensificat. Ce recomandă Garda de Coastă

26 Jul 2019 354

Avatarurile Gărzii de Coastă Reforme „la edec“ (galerie foto)

26 Jul 2019 1838

Punctul de trecerea frontierei Vama Veche va fi modernizat și reabilitat termic (document)

22 Jul 2019 431

Autoturism căutat de autorităţile din Danemarca, depistat în Negru Vodă

16 Jul 2019 401

Un şofer tulcean transporta peşte, fără documente legale şi fără permis de conducere

16 Jul 2019 529

Cetăţean român cu mandat de executare, depistat la P.T.F. Vama Veche

12 Jul 2019 527

Ce societate se ocupă cu asigurarea navei MAI 1104 a Gărzii de Coastă pe timpul misiunilor internaționale (document)

12 Jul 2019 539