Poliţia Transporturi constatare surprinzătoare Se fură ambarcaţiuni, motovehicule sau motoarele acestora. Cazuri concrete

În ultima lună, Poliţia Română a verificat ambarcațiuni, motoare de ambarcațiuni şi motovehicule nautice, societăţi comerciale de profil din 7 judeţe, constatând 28 de infracţiuni şi aplicând 349 de sancţiuni contravenţionale.
 

În perioada 30 mai – 6 iunie a.c., peste 250 de polițiști din cadrul structurilor de poliție transporturi, ordine publică și poliție rutieră au desfăşurat 160 acţiuni şi controale pe raza județelor Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Galați și Brăila, pentru prevenirea și combaterea furturilor de ambarcaţiuni, motoare de ambarcaţiuni şi motovehiculelor nautice.

 
Poliţiştii au verificat 135 de ambarcațiuni, 71 de motoare de ambarcațiuni, 5 motovehicule nautice şi 470 de autovehicule.
 
Au fost efectuate controale la 3 societăți comerciale care repară sau depozitează ambarcațiuni de agrement.
 

Activităţile s-au soldat cu depistarea a 28 de infracţiuni, dintre care 6 la Codul Penal (fals, uz de fals), 3 prevăzute de O.U.G. nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, 3 prevăzute de Legea nr. 191/2003 (privind infracțiunile la regimul navigației civile), 15 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) și una la O.U.G. nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate). Pentru comiterea acestora sunt cercetate 23 de persoane, dintre care 13 depistate în flagrant.

 
În urma abaterilor contravenţionale constatate, au fost aplicate 349 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 125.000  de lei, dintre care 271 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 49 prevăzute de Legea nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice, 5 prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, 3 prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor și 21 prevăzută de alte acte normative.
 
De asemenea, în urma verificărilor, au fost indisponibilizate o ambarcațiune, 150 kg. de motorină și 320 kg. de legume și fructe.
 
Exemple:

 
La data de 2 iunie a.c., poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea au depistat în flagrant delict un bărbat din localitatea Murighiol, care, pentru a justifica proveniența legală a motorului de ambarcațiune, a prezentat o factură fiscală ce ar fi fost ilegal întocmită. În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În aceeaşi zi, pe brațul Sf. Gheorghe al fluviului Dunărea, a fost depistat în flagrant delict un bărbat, în timp ce conducea o ambarcațiune echipată și propulsată cu motor, fără a deține brevet sau certificat de capacitate de conducător ambarcațiune cu motor.
 
S-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

 
Poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea l-au depistat pe  reprezentantul unei societăţi comerciale Sulina, judeţul Tulcea, care a prezentat, pentru înmatricularea unei nave în Registrul matricol al navelor de pescuit, un contract de vânzare-cumpărare pentru un motor de barcă, tranzacție ce a ridicat suspiciuni cu privire la legalitatea întocmirii contractului și provenienței motorului de ambarcațiune.

Cel în cauză este acum cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
La data de 5 iunie a.c., polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați au  depistat un marinar la o societate comercială din Galați și pescar autorizat, deținând o ambarcațiune din fibră de sticlă de culoare verde, tip lotcă, cu 17 crevace, fără documente de proveniență, pe care ar fi modificat-o prin înlăturarea tăbliței stas cu serie de identificare și caracteristicile de construcție și ar fi înscris în fals numărul de înmatriculare, care aparține altei ambarcațiuni autorizate. Ambarcațiunea astfel modificată ar fi folosit-o la pescuitul comercial în apele fluviului Dunărea.
 
În urma controlului, a prezentat polițiştilor licența de pescuit în ape continentale și atestatul de bord, obținute pentru ambarcațiunea de pescuit, proprietatea altei persoane.

 
Ambarcațiunea a fost ridicată, în vederea indisponibilizări și continuării cercetărilor. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de arborarea fără drept a pavilionului român, ori punerea în exploatare sau navigație a unei nave neînregistrate, falsul în declarații, uzul de fals şi practicarea pescuitului comercial fără licență sau autorizație de pescuit.

Poliţiştii au mai depistat, la data de 6 iunie a.c., doi din județul Tulcea, în timp ce pescuiau pe canalul Sf. Gheorghe, cu 10 setci tip ave, folosindu-se de o ambarcațiune de tip Lotca, propulsată de un motor, fără licență de pescuit pentru ambarcațiunea utilizată și fără să dețină permise de pescuit comercial.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Încălcări grave ale legii în trafic, la Mircea Vodă, județul Constanța Motivele pentru care șoferului unei autoutilitare s-a ales cu dosar penal

24 Mar 2024 524

Polițiștii verifică trenurile pe direcția Constanța- Cernavodă! Amenzi aplicate

10 Mar 2024 576

Bărbat pus sub urmărire pentru tâlhărie calificată, depistat de polițiști în gara CF Constanța

24 Feb 2024 544

Știri Constanța Transporturi agabaritice pe ruta Ovidiu – Vama Veche

11 Feb 2024 562

Știri Constanța Acțiuni pentru combaterea de furturi din vagoane. Amenzi în acțiunea Poliției Transporturi

06 Feb 2024 683

Amenzi aplicate de polițiști în porturile maritime și fluviale! Ce nereguli au constatat în județul Tulcea

04 Feb 2024 585

Controale la trecerile feroviare. Cazurile a patru șoferi depistați cu nereguli

09 Dec 2023 710

Aproximativ 300 de sancțiuni aplicate de polițiștii de la Transporturi în ultimele zile. Ce nereguli au fost constatate

11 Nov 2023 569

MAI Efectivele Poliției Române desfășoară 38 de percheziții domiciliare în dosare penale

04 Oct 2023 592

Poliția Română Zeci de descinderi, sute de percheziții pentru infracțiuni grave în toată țara

26 Sep 2023 851

Val de deşeuri oprite la frontiera României! Peste 4.000 tone în aproape 300 de transporturi

22 Sep 2023 721

Transporturi agabaritice pe mai multe rute. Vizată și ruta Agigea Port-Independența

18 Sep 2023 944

Concurs! Brigada de Operațiuni Speciale din Constanța, vizată de un anunț important al Poliției Române

16 Sep 2023 1969

Galați O barcă cu mai mulți minori s-a răsturnat pe Dunăre. Femeia care conducea barca, sub influența unui drog

28 Aug 2023 1328

Un băiat de 5 ani din Fetești, singur în tren spre Constanța, la plajă. Nu și-a anunțat părinții că pleacă

07 Aug 2023 1327