Stiri calde

Poliţia Transporturi constatare surprinzătoare Se fură ambarcaţiuni, motovehicule sau motoarele acestora. Cazuri concrete

În ultima lună, Poliţia Română a verificat ambarcațiuni, motoare de ambarcațiuni şi motovehicule nautice, societăţi comerciale de profil din 7 judeţe, constatând 28 de infracţiuni şi aplicând 349 de sancţiuni contravenţionale.
 

În perioada 30 mai – 6 iunie a.c., peste 250 de polițiști din cadrul structurilor de poliție transporturi, ordine publică și poliție rutieră au desfăşurat 160 acţiuni şi controale pe raza județelor Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Galați și Brăila, pentru prevenirea și combaterea furturilor de ambarcaţiuni, motoare de ambarcaţiuni şi motovehiculelor nautice.

 
Poliţiştii au verificat 135 de ambarcațiuni, 71 de motoare de ambarcațiuni, 5 motovehicule nautice şi 470 de autovehicule.
 
Au fost efectuate controale la 3 societăți comerciale care repară sau depozitează ambarcațiuni de agrement.
 

Activităţile s-au soldat cu depistarea a 28 de infracţiuni, dintre care 6 la Codul Penal (fals, uz de fals), 3 prevăzute de O.U.G. nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, 3 prevăzute de Legea nr. 191/2003 (privind infracțiunile la regimul navigației civile), 15 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) și una la O.U.G. nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate). Pentru comiterea acestora sunt cercetate 23 de persoane, dintre care 13 depistate în flagrant.

 
În urma abaterilor contravenţionale constatate, au fost aplicate 349 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 125.000  de lei, dintre care 271 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 49 prevăzute de Legea nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice, 5 prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, 3 prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor și 21 prevăzută de alte acte normative.
 
De asemenea, în urma verificărilor, au fost indisponibilizate o ambarcațiune, 150 kg. de motorină și 320 kg. de legume și fructe.
 
Exemple:

 
La data de 2 iunie a.c., poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea au depistat în flagrant delict un bărbat din localitatea Murighiol, care, pentru a justifica proveniența legală a motorului de ambarcațiune, a prezentat o factură fiscală ce ar fi fost ilegal întocmită. În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În aceeaşi zi, pe brațul Sf. Gheorghe al fluviului Dunărea, a fost depistat în flagrant delict un bărbat, în timp ce conducea o ambarcațiune echipată și propulsată cu motor, fără a deține brevet sau certificat de capacitate de conducător ambarcațiune cu motor.
 
S-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

 
Poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea l-au depistat pe  reprezentantul unei societăţi comerciale Sulina, judeţul Tulcea, care a prezentat, pentru înmatricularea unei nave în Registrul matricol al navelor de pescuit, un contract de vânzare-cumpărare pentru un motor de barcă, tranzacție ce a ridicat suspiciuni cu privire la legalitatea întocmirii contractului și provenienței motorului de ambarcațiune.

Cel în cauză este acum cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
La data de 5 iunie a.c., polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați au  depistat un marinar la o societate comercială din Galați și pescar autorizat, deținând o ambarcațiune din fibră de sticlă de culoare verde, tip lotcă, cu 17 crevace, fără documente de proveniență, pe care ar fi modificat-o prin înlăturarea tăbliței stas cu serie de identificare și caracteristicile de construcție și ar fi înscris în fals numărul de înmatriculare, care aparține altei ambarcațiuni autorizate. Ambarcațiunea astfel modificată ar fi folosit-o la pescuitul comercial în apele fluviului Dunărea.
 
În urma controlului, a prezentat polițiştilor licența de pescuit în ape continentale și atestatul de bord, obținute pentru ambarcațiunea de pescuit, proprietatea altei persoane.

 
Ambarcațiunea a fost ridicată, în vederea indisponibilizări și continuării cercetărilor. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de arborarea fără drept a pavilionului român, ori punerea în exploatare sau navigație a unei nave neînregistrate, falsul în declarații, uzul de fals şi practicarea pescuitului comercial fără licență sau autorizație de pescuit.

Poliţiştii au mai depistat, la data de 6 iunie a.c., doi din județul Tulcea, în timp ce pescuiau pe canalul Sf. Gheorghe, cu 10 setci tip ave, folosindu-se de o ambarcațiune de tip Lotca, propulsată de un motor, fără licență de pescuit pentru ambarcațiunea utilizată și fără să dețină permise de pescuit comercial.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţiuni ample ale Poliţiei Române, în domeniul transporturi. Au întocmit aproape 400 de dosare penale

17 Mar 2019 278

Microbuzele și autobuzele, verificate de polițiștii de la Transporturi din Constanța. Au fost aplicate mai multe amenzi

11 Mar 2019 612

UPDATE. Percheziții la persoane bănuite de contrabandă cu țigări și alcool. Ce au constatat polițiștii constănțeni de la Transporturi (galerie foto)

09 Mar 2019 545

Sute de călători frauduloși Acțiune a polițiștiilor de la Transporturi, în trenuri și în stațiile de cale ferată

23 Feb 2019 1011

Poliţia Transporturi Peste 2.000 de patrule de polițiști au acționat în lunile ianuarie și februarie. Sute de dosare penale, întocmite

17 Feb 2019 351

Poliția Română, verificări pentru siguranța siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare. Mai multe dosare penale, întocmite

19 Jan 2019 1186

Constanța. Acțiune de control a polițiștilor de la Transporturi. Au fost aplicate mai multe amenzi. Ce nereguli au constatat oamenii legii (galerie foto)

17 Jan 2019 387

Județul Constanța Urmărire cu focuri de armă! Patru persoane au fost prinse în flagrant în timp ce sustrăgeau petrol. Un suspect a fost rănit de un glonț

15 Jan 2019 2446

Zeci de dosare penale întocmite de poliţiştii de la transporturi în ultima săptămână

12 Jan 2019 453

Acţiuni ale Poliţiei Române, pentru siguranţa transporturilor

06 Jan 2019 344

Zeci de dosare penale, întocmite de poliţiştii de la Transporturi. Ce nereguli au depistat

30 Dec 2018 339

Poliția Transporturi. Verificări în Portul Constanța. Ce au descoperit agenții

22 Dec 2018 466

Dosare penale întocmite de poliţiştii de la Transporturi. Nereguli constatate şi la Constanţa

16 Dec 2018 357

Mii de tone de motorină sustrase de angajații care alimentau cu motorină locomotivele trenurilor de călători

08 Dec 2018 602

UPDATE. Dublă tragedie Un poliţist şi iubita lui, găsiţi morţi în casă

06 Dec 2018 517