Stiri calde

Oficial. Polițist de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate rețint de procurorii DIICOT. Ce acuzații i se aduc

La data de 01.11.2017,  procurorii DIICOT—Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului MILITARU VASILE, comisar șef de poliție în cadrul I.G.P.R. — D.C.C.O. — Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București — Compartimentul finanțării terorismului și spălării banilor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de favorizare a făptuitorului.
 
În privința inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi (în legătură cu care s-a comis de către inculpatul Militaru Vasile infracțiunea de favorizare a făptuitorului) probele administrate în cauză au reliefat, în afară de contribuția esențială la inițierea și constituirea grupului infracțional organizat, participarea acestuia la comiterea următoarelor infracțiuni:
 
Astfel, începând cu luna mai 2016, împreună cu inculpații  Iova Paul zis Ion Petrișor, Iova Aurel zis 'Ghiniță' și Dumitrescu Cristian-Marius zis 'Buze' a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a amenințat-o cu acte de violență îndreptate împotriva familiei și bunurilor sale, precum și cu darea în vileag a unor înregistrări compromițătoare, pentru a obține de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani.  În vederea realizării acestui scop, inculpații au realizat acțiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranșe, în cursul aceleiași zile.
 
Începând cu data de 14.02.2017, în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale,inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpații Iova Aurel și Dumitrescu Cristian-Marius au continuat acțiunea de hărțuire a victimei, în scopul obținerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase patrimoniale. Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire și de contactare repetată a membrilor familiei sale, reușind și în acest caz înfrângerea libertății sale de voință și determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respective suma de 1.200 de lei.
 
În dimineața zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpații Iova Paul zis Ion Petrișor, Balcan Marian zis 'Grasu', Iova Fănel zis 'Gigi', Iova Aurel zis 'Ghiniță', Filipescu Alexandru Ionuț zis 'Nee', declinându-și calitatea de polițiști și folosindu-se de o legitimație care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află țigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violență fizică exercitate asupra ocupanților acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiași zile pe Calea Giulești, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de țigări, deținute nelegal în autoturism de către persoanele vătămate.
 
La data de 12.02.2017, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpații Iova Paul zis 'Ion Petrișor' și Balcan Marian zis Marian Grasul a asigurat 'paza locului' în timp ce alți inculpați au pătruns, prin escaladarea gardului și apoi prin efracție, în locuința unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur și o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.
 
În dimineața zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpații Iova Paul zis Ion Petrișor, Balcan Marian zis 'Grasu', Iova Fănel zis 'Gigi', Iova Aurel zis 'Ghiniță', Filipescu Alexandru Ionuț zis 'Nee', declinându-și calitatea de polițiști și folosindu-se de o legitimație care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află țigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violență fizică exercitate asupra ocupanților acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiași zile pe Calea Giulești, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de țigări, deținute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.
 
Cu referire la această ultimă infracțiune săvârșită cu participarea inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi s-a reținut o primă acțiune de favorizare a făptuitorului comisă de către inculpatul Militaru Vasile, care, în dimineața imediat următoare sustragerii țigărilor, a aflat chiar de la inculpatul anterior menționat că acesta a participat activ la săvârșirea infracțiunii.
 
Astfel, din analiza probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 25.03.2017, în cadrul unor discuții telefonice purtate de către inculpatul Militaru Vasile cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, acesta din urmă îi aduce la cunoștință că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracțiuni în dauna unei persoane  de la care a sustras 7 baxuri cu țigări, transportate în cursul aceleiași nopți la un apartament situat pe raza municipiului București. Toate aceste convorbiri sunt purtate sub aparența furnizării, de către inculpat, a unor informații despre infracțiuni comise de persoane din anturajul său, inculpatul Dumitru Oane Bogdan acționând ca un veritabil 'colaborator' al ofițerului de poliție, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condițiile art. 148 C.p.p.
 
În tot contextul expus, deși inculpatul Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual inculpatului Militaru Vasile că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracțiuni, furnizându-i și dovezi sub acest aspect, cel din urmă, cu încălcarea dispozițiilor art. 292 C.p. și art. 2 alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, nu a constatat săvârșirea infracțiunii, ba chiar l-a sfătuit pe inculpat să șteargă din telefonul mobil toate conversațiile pe care le-au purtat pe marginea acestui subiect, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.
 
De asemenea, la data de 29.06.2017, după ce în prezenta cauză procurorii DIICOT au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul zis 'Ion Petrișor' (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), ofițerul de poliție a discutat din nou cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoștință despre descinderile efectuate și l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză. Acționând din nou 'la adăpostul' primirii de informații de la 'sursa' sa, ofițerul de poliție l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în țară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acțiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului.
 
De asemenea, din verificările efectuate la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a rezultat că, după ce în prezenta cauză organele de urmărire penală au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), inculpatul Militaru Vasile a procedat periodic la verificarea, în bazele de date, a inculpatului Dumitru Oane Bogdan, motivul interogării fiind indicat drept 'dosar penal' deși, potrivit datelor furnizate de  către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (în cadrul căreia inculpatul își desfășoară activitatea), în perioada 01.01.2017-la zi la nivelul acestei instituții nu au fost înregistrate/evidențiate lucrări penale sau delegări privindu-l pe inculpatul Dumitru Oane Bogdan.
 
De asemenea, a rezultat că inculpatul Militaru Vasile, de pe contul său de utilizator, a procedat la aceste verificări la datele de 31.07.2017 (la orele 07:51:12 și 07:51:54), 23.08.2017 (ora 17:28:57) și 21.09.2017 (ora 10:31:18), cu mențiunea că, la data de 30.08.2017 a fost implementat în aceste baze de date mandatul de arestare preventivă emis în lipsă pe numele inculpatului Dumitru Oane Bogdan, cu mențiunea 'PERSOANĂ URMĂRITĂ', aspect vizibil la momentul interogării aplicației.
 
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare, în locuința inculpatului au fost identificate un număr de 11 (unsprezece) telefoane mobile și multiple medii de stocare a datelor informatice, care au fost ridicate în vederea analizării.
 
De asemenea, la momentul percheziționării biroului inculpatului au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe și au fost sigilate unitățile de calculator despre care exista bănuiala că ar conține urme ale comiterii infracțiunilor.
 
Inculpatul Militaru Vasile a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție  din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 

Citește și: 

Percheziţii DIICOT Poliţist reţinut după ce ar fi favorizat un inculpat
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța. Tânăr prins în flagrant în timp ce încerca să jefuiască o locuință din Pietreni. Suspectul a fost arestat

06 Jul 2018 595

Gata. A fost arestat din nou. Mii de mesaje în sprijinul poliţistului

26 Mar 2018 2253

Polițistul suspectat că a agresat sexual doi copii într-un lift a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

09 Jan 2018 432

Suspectul care ar fi agresat un polițist SAS în misiune a fost arestat. Ce au descoperit procurorii la percheziții

07 Dec 2017 1008

Poliţist din Eforie, călcat în picioare în timpul programului

09 Aug 2016 655

Agent de poliţie, arestat preventiv pentru mită şi trafic de influenţă

06 Jul 2016 1222

Arestat preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi refuzul prelevării de mostre biologice

05 Jul 2016 1027

Turcu Gelu Daniel, bărbatul care a agresat un poliţist, a fost arestat

27 Nov 2015 1141

Cercetat pentru luare de mită Un poliţist constănţean a scăpat de controlul judiciar

06 Nov 2015 755

Un poliţist a fost arestat pentru că avea o relaţie sexuală cu o minoră de 13 ani

04 Sep 2015 1225

Poliţist de la Transporturi Maritime, arestat la domiciliu pentru un telefon (document)

14 Aug 2015 1399

Detalii din şedinţa secretă Cum s-au „lepădat“ anticorupţii din Bucureşti de poliţistul constănţean Laurenţiu Dobre (referat DNA)

28 Jul 2015 3158

Polițistul Laurențiu Dobre a primit mandat de arestare, pentru 30 de zile

24 Jul 2015 1011

Un agent de poliţie a fost arestat pentru luare de mită

16 Jul 2015 1212

Poliţist constănţean, arestat la domiciliu. Este cercetat pentru luare de mită

17 Jun 2015 1278

Poliţistul Liviu Buta, de la Transporturi Maritime, arestat pentru mită, cere să fie scos din arest

15 Jun 2015 1170

Trimis în judecată după ce a lovit un poliţist Gheorghe Luigi Codoi, cercetat pentru tentativă de omor

10 Apr 2015 1297

A lovit un poliţist şi a fugit de la flagrantul din Murfatlar. Acum e arestat

20 Mar 2015 853

Fost poliţist, arestat pentru recidivă Cristian Dan Zagavii, încarcerat pentru viol

17 Mar 2015 1877

Fost poliţist, Dan Cristian Zavagii a recidivat Arestat preventiv pentru viol

16 Mar 2015 1055

Urmărire ca-n filme, terminată după gratii Un bărbat din Constanţa, arestat pentru ultraj

15 Sep 2014 1410

Şoferul care a vrut să lovească un poliţist din Constanţa, dus în arest

14 Sep 2014 1119

A ameninţat cu moartea un poliţist Cosmin Năstase, trimis în spatele gratiilor pentru ultraj

21 Aug 2014 1188

Cosmin Năstase, din Cernavodă, încătuşat după ce ar fi ameninţat cu moartea un poliţist

20 Aug 2014 1197

În cazul mitei denunţate de poliţistul de la Corbu Doi arestaţi, unul preventiv, unul la domiciliu

12 Jul 2014 1274

Oameni ai legii, complici cu hoţii de combustibil Un angajat al IPJ Constanţa şi un poliţist comunitar din Ovidiu, arestaţi preventiv! (documente)

08 Jul 2014 1530

Poliţist arestat în dosarul furtului de combustibil Laurenţiu Cicorschi are o casă de 1.500 de metri pătraţi în Lumina

07 Jul 2014 1751

Arestat la domiciliu dupã ce a rãnit un polițist

08 Apr 2014 953

Bărbatul care a muşcat un poliţist a fost arestat pentru 30 de zile

28 Mar 2014 800

Caz şocant la Agigea Un poliţist a fost muşcat de un bărbat

27 Mar 2014 1057

„Poliţistul” Moli a fost arestat pentru 29 de zile

27 Sep 2013 897

Menţinut în spatele gratiilor

26 Jun 2013 693

Premieră în Dobrogea Mopedist băut și fără permis, încătușat la Mangalia

13 Jun 2013 1170

Arestat pentru ultragierea unui poliţist

25 May 2013 1067

Tribunalul a emis două mandate de arestare

11 Apr 2013 851

Poliţist târât aproape 20 de metri

01 Apr 2013 1081

Fost poliţist, la recurs pentru libertate

21 Jan 2013 1355

Poliţist mort Supravieţuitorul accidentului de la Comana, pedepsit cu suspendare

14 Nov 2012 1172

Marius Ursoi, arestat pentru 29 de zile

02 Oct 2012 2115

Dus în arest pentru „şifonarea“ unui poliţist

11 Sep 2012 770

Bărbatul care a ultragiat un poliţist al Secţiei 1 Rurale Constanţa a fost arestat

11 Aug 2012 817

Bărbatul care a ultragiat un poliţist al Secţiei 1 Rurale Constanţa a fost reţinut

11 Aug 2012 672

Judecătoria Constanţa cere arestarea ieşeanului care a lovit un poliţist

03 Aug 2012 977

Un ieşean a fost arestat pentru ultraj în Mamaia

02 Aug 2012 817

Judecătoria Constanţa cere arestarea ieşeanului care a lovit un poliţist

02 Aug 2012 1041

Un ieşean a fost arestat pentru ultraj, în staţiunea Mamaia

02 Aug 2012 919

Află despre cine e vorbaUn fost poliţist îşi „serbează“ ziua în Arestul Poliţiei Constanţa

04 Apr 2012 791

Fostul poliţist acuzat că i-a tăiat gâtul mamei sale, arestat

01 Apr 2012 756

Poliţist local, scos din spatele gratiilor

27 Mar 2012 989

Deferit instanţei, pentru ultraj

01 Oct 2011 748