Polițist trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

În data de 16 septembrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au întocmit rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de șase inculpați, într-un dosar în care cercetarea penală a fost efectuată de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Prahova, în baza delegării procurorului de caz, după cum urmează:
  •  B.I., cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, agent de poliție în cadrul IPJ Prahova – Poliţia municipiului Ploieşti, Secţia 4 Poliţie, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită (18 acte materiale) și abuz în serviciu.
  • S.G., cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu;
  • B.P., cercetat în stare de libertate, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită (șapte acte materiale);
  • D.R.G., minor, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
  • M.L, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
  • D.G., cercetat în stare de libertate, arestat în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În fapt, în perioada septembrie-decembrie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, B.I. a pretins și primit de la inculpatul B.P., în nouă rânduri, sume de bani, în cuantum de 16.700 de lei, cu titlu de împrumut, și servicii constând în efectuarea de lucrări de racordare la canalizare și utilități edilitare la locuința situată în Vălenii de Munte, înscrisă pe numele socrilor săi, în valoare de 20.000 de lei.
 
De asemenea, B.I. a primit, în șapte rânduri, sume de bani în cuantum de 11.400 de lei, în scopul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și în vederea recompensării activității desfășurate, respectiv pentru a soluționa o lucrare aflată pe rolul Secției 4 de Poliție Ploiești, urmare a sesizării formulate de B.P., în mod favorabil acestuia din urmă.
 
La data de 15 septembrie 2015, B.I. a aflat că inculpatul D.R.G., în timp ce conducea un autoturism fără a avea permis de conducere, a comis un accident rutier în urma căruia au rezultat pagube materiale și a părăsit locul accidentului. În acest context, inculpatul S.G. l-a determinat pe B.I. să pretindă și să primească de la D.R.G., prin intermediul său, suma de 4.000 de lei, pentru a nu-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu se sesiza din oficiu cu privire la comiterea de către sus numit a mai multor infracțiuni la regimul rutier. Ulterior, la data de 14 octombrie 2015, S.G. l-a determinat pe B.I. să-și îndeplinească în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu în scopul obținerii unui folos. Astfel, polițistul a oprit în trafic autoturismul în care se afla D.R.G., a percheziționat, fără drept, acest autovehicul în care anterior se plasase un pliculeț cu aspirină pisată, urmând ca, după găsirea acestui plic, să solicite suma de 4,000 de euro de la D.R.G. pentru a nu aplica legea, respectiv pentru a nu constata o presupusă faptă de deținere de droguri. Ca urmare a atitudinii ferme de negare a faptei de către D.R.G., polițistul nu a mai pretins suma ce urma să o împartă cu S.G.
 
În data de 1 iulie 2016, B.I., având în instrumentare un dosar penal având ca obiect o infracțiune de viol, presupus comisă de S.M.A., i-a pretins inculpatului M.L, tatăl lui S.M.A., prin intermediul inculpaților S.G. și D.G., suma de 3.000 de euro pentru a nu-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu în sensul de a face toate demersurile necesare pentru ca față de S.M.A. să nu se ia o nicio măsură preventivă privativă de libertate și, ulterior, să se dispună clasarea cauzei. În aceeași zi, D.G. a primit de la M.L. suma de 13.500 de lei (echivalentul în lei al sumei de 3.000 de euro), din care 9.000 de lei i-a remis inculpatului S.G., pentru a-i remite lucrătorului de politie B.I., restul banilor păstrându-i pentru sine.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Argeș Funcționar public, reținut pentru luare de mită

18 Dec 2020 465

DGA Soț și soție, cercetați pentru dare de mită

15 Dec 2020 736

Medic ginecolog, trimis în judecată pentru luare de mită

09 Dec 2020 1000

DGA Persoane trimise în judecată, după ce au pretins bani pentru promovarea examenului auto

03 Dec 2020 756

Polițist, arest preventiv pentru restituirea unui permis de conducere. Ce mită a primit

27 Nov 2020 595

Bărbați, condamnați cu executare pentru dare de mită și tăiere fără drept de arbori

19 Nov 2020 631

Tulcea Funcționar public din cadrul unei instituții, condamnat la închisoare pentru infracțiuni de corupție

16 Nov 2020 591

Instructori auto, cercetați pentru infracțiuni de corupție. Pretindeau bani de la candidați pentru obținerea permisului

05 Nov 2020 738

Administratorul unei societăți, trimis în judecată după ce a oferit 500 de euro mită unui polițist

30 Oct 2020 550

Polițist, cercetat pentru trafic de influență după a promis promovarea examenului auto

22 Sep 2020 665

DGA. Trei persoane trimise în judecată pentru dare de mită și trafic de migranți

14 Sep 2020 431

DGA Doi polițiști au refuzat mita oferită de managerul unui salon din Capitală

01 Sep 2020 609

MAI Șeful Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie!

26 Aug 2020 866

DGA Polițist constănțean, arestat după ce a luat mită bani și bunuri de 8.000 de lei. Un altul a refuzat mita

20 Aug 2020 2694

Un polițist de frontieră a refuzat 1.000 euro mită de la șoferul unui autocar. Ce ascundea acesta

18 Aug 2020 800