Stiri calde

Polițiștii români în alertă! Persoane, autovehicule și documente, depistate, în țară, în ultima săptămână, prin Sistemul Informatic Schengen

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 556 de persoane, 81 de autovehicule și 39 de documente, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 30 martie – 5 aprilie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 313 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen). 

Poliţiştii români au pus în aplicare 17 mandate europene de arestare, au depistat 109 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 5 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 22 de documente, 4 certificate de înmatriculare și au fost găsite 60 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 243 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 24 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 19 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar alte 4 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 21 de autovehicule și13 de documente, bunuri căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
 
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța  

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mii de persoane, maşini şi acte, căutate internaţional, găsite în România prin cooperare Schengen

05 May 2019 379

Sistemul Informatic Schengen - peste 3.000 de persoane identificate, în luna martie

07 Apr 2019 454

Sute de persoane căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare schengen

02 Feb 2019 472

Sute de persoane, căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare Schengen

27 Jan 2019 348

Polițiștii au puis în aplicare săptămâna aceasta mai multe mandate europene de arestare

13 Jan 2019 370

Persoane şi autoturisme căutate la nivel internaţional, depistate pe teritoriul României

16 Dec 2018 310

Sute de persoane date în urmărire, depistate de polițiști în ultima săptămână. Mai multe de mandate europene de arestare au fost puse în aplicare de polițiști

08 Dec 2018 425

Cooperare între polițiștii români și partenerii din statele Schengen. Care au fost rezultatele

25 Nov 2018 346

IGPR. Peste 60 de autoturisme semnalate dispărute, depistate de poliţişti

18 Nov 2018 402

Cooperare între polițiștii români și partenerii din statele Schengen. Care au fost rezultatele

11 Nov 2018 399

Cooperare între polițiștii români și partenerii din statele Schengen. Care au fost rezultatele

27 Oct 2018 408

Zece mandate europene de arestare, puse în aplicare de polițiștii români

21 Oct 2018 326

Cooperare între polițiștii români și partenerii din statele Schengen. Ce au depistat în ultima săptămână

14 Oct 2018 761

Poliția Română Persoane, mașini și documente căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare Schengen

29 Sep 2018 736

Zeci de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate în străinătate într-o săptămână

08 Sep 2018 1206