Stiri calde

Portretul polițistului. Cine l-a făcut și cu ce ocazie. Credeți că așa este?

Comisarul șef Radu Dascălu, şeful Serviciului Criminalistic din IPJ Braşova ieșit la 30 iunie la pensie. Cunoscător fin al activității din poliție, aceasta a postat un portret al polițistului pe pagina sa de Facebook.

Pe care îl redăm integral.
 
Portretul polițistului
Un polițist trebuie să aibă câte ceva din toți oamenii.
Să fie un „păcătos” și un „sfânt”, un „vagabond” și un „zeu”. Să intre în locuri unde se comit toate păcatele lumii, dar să nu săvârșească nici unul.

Polițistul este cel mai căutat, dar și cel mai puțin dorit dintre oameni. Ființa stranie căreia i se spune „domnule” în față și „câine” pe la spate. Lui i se cere să fie atât de diplomat, încât să poată potoli o dispută între doi indivizi, lăsându-l pe fiecare dintre cei doi să creadă că a câștigat.
Dacă polițistul este îmbrăcat la „patru ace” va fi considerat „snob”, dacă nu, va fi un „șlampăt”. Dacă se poartă amabil este un „crai”, dacă nu, este un „necioplit”.

Polițistului i se cere să lupte cu doi tipi mult mai puternici ca el, dar fără să își șifoneze uniforma și fără să folosească forța. Dacă o încasează este un „fricos” și un „pămpălău”, iar dacă-i, scapă vreo palmă vreunui agresor, este o „brută” și un „criminal”.

Un polițist trebuie să „știe tot”, dar „să nu spună nimic”.
Lui i se cere să descopere o crimă pornind de la un amărât de fir de păr. Ba chiar, să afle numele vinovatului și locul în care se ascunde. Dacă îl descoperă pe ucigaș, înseamnă că a avut „un noroc chior”, dacă nu, este un „ageamiu”.

De multe ori polițistul trebuie să ia într-o secundă, o hotărâre pentru care un avocat experimentat ar trebui să cumpănească bine luni de-a rândul. Lui i se cere să fie „expert” în mânuirea armelor de foc, dar „să nu folosească prea multe cartușe pregătindu-se”. Atunci când trage, trebuie „să nimerească infractorul” dar fără a-i pricinui vreun rău și apoi să dea socoteală „de ce anume a tras”.

Polițistul trebuie să lucreze zi lumină pentru a descoperi un martor care „a văzut totul”, dar care refuză „să își amintească”.
El scormoneste în dosare și scrie rapoarte cu scopul de a stabili o „probă infailibilă” care, va fi însă distrusă sau compromisă de savanții săi confrați din justiție.

Dacă este avansat în funcție, înseamnă că a avut „pile”, undeva sus, dacă nu, este clar că „nu-i un bazat”. Polițistul trebuie să fie asistent social, preot, psiholog, diplomat şi moaşă comunală …un dur, dar și un genteleman.

Mai presus de toate, însă, i se cere să fie un geniu și să aiba o „viață de familie ireprosabilă“, până la adânci batrâneti. Asta, evident dacă din întâmplare, apucă să trăiască, până își vede copiii mari.
Acesta este succint, profilul unui om căruia cei pe care îi ajută, rareori, îi spun „prieten”.
Nu stiu cui apartine textul, dar ma regasesc in fiecare cuvant!
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanţa cumpără echipamente pentru criminalişti. De ce se consideră că au nevoie

02 May 2019 426

Protest față de Ordonanța de urgență pe justiție Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa îşi suspendă activitatea!

26 Feb 2019 839

Caz incredibil. Un bărbat a sustras valiza polițiștilor criminaliști care cercetau un accident rutier. Suspectul a fost reținut

06 Feb 2019 517

Poliția Română în doliu. Un polițist criminalist a murit după ce a suferit un atac cerebral în timpul serviciului

10 Jan 2019 1675

Crimă la Murfatlar! Procurorii au luat decizia finală (galerie foto+video)

25 Aug 2018 817

Doi frați, bănuiți de uciderea paznicilor, într-o fabrică din Capitală. Ar mai fi comis o crimă în urmă cu un an

17 Jul 2018 402

Scandal cu bâte și topoare la Târgu Neamț. Zeci de persoane implicate. Un singur polițist intervine (video)

06 Jul 2018 1342

Procurorul criminalist Sadîc Zafer despre crima de la Murfatlar „Victima este într-o baltă de sânge, prezintă numeroase plăgi, tăiate/înţepate” (foto+video)

02 Jul 2018 8686

Tânărul de 17 ani, din Constanţa, bănuit în cazul omorului de la Vama Veche, a fost reţinut

06 May 2018 2397

Ce spune procurorul Sadîc Zafer despre crima, de aseară, din Constanța. Cazuri instrumentate de celebrul criminalist la Constanța

22 Oct 2017 9457

Azi îi spunem „La mulţi ani!“ procurorului Sadîc Zafer!

09 Jun 2017 3650

Felicitat de Kovesi Procurorul Sadîc Zafer, numit şef de CSM. Ce secţia va conduce. Cazuri de răsunet rezolvate de magistrat

02 Jun 2017 30347

Bărbat din Brăila, împușcat în stradă!

26 May 2017 4449

Interviu cu psihologul criminalist Liviu Chesnoiu Bărbaţii sunt cei care aleg metode mai dure de a se sinucide

18 Mar 2017 7274

Nicolae Filimon, condamnat la aproape 30 de ani pentru crima de la Delfinariu

05 Jan 2017 2796