UPDATE 5. Ce au declarat oficialii Întâlnire cu personalităţi internaţionale la bordul navei poloneze ORP Kościuszko, în Portul Constanţa (galerie foto+video)

În Portul Constanţa, se află zilele acestea nava armatei polone ORP Kościuszko. 

Într-un eveniment  organizat de Ambasada Poloniei, H.E Mr. Marcin Matuszewski, şi comandorul Maciej Matuszewski, mai multe personalităţi vor lua parte la un cocktail la bordul navei militare. 

UPDATE 5, ora 20.20

„Suntem aici pentru o scurtă odihnă după exercițiul multinațional Sea Shield și misiunea noastră principală este să sprijinim numărul grupului american. În Constanța avem și misiunea de a ne face prieteni români și sunt foarte fericit că sunt aici. Este pentru a doua oară când sunt în Constanța, prima dată am fost în 2008. Întotdeauna am avut prieteni în România și sunt foarte fericit că îmi pot face prieteni, pentru mine, personal, și pentru țara mea. Pe navă sunt peste 200 de oameni“, a declarat comandorul navei polone, Maciej Matuszewski.


 

„Este un exercițiu care arată cooperarea și care adună oameni de pe toate navele la un loc pentru a petrece timp împreună, astfel, în viitor vom fi capabili să cooperăm mult mai bine. A fost o decorare a lui Sebastian Huluban, cosilierul prezidențial pe probleme de apărare. Este în semn de recunoștință pentru contribuția cooperării între România și Polonia în ceea ce privește apărarea și securitatea“, a declarat ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Polone în România, Marcin Wilczek.


 

„Sunt foarte onorat să fiu aici, să întâmpin nava ORP Kościuszko în România. Polonia împreună cu România, cu Spania, cu celelalte țări a participat la un exercițiu pentru a dezvolta abilitățile de apărare. Căpitanul polonez, dar și ambasadorul polonez sunt foarte generoși“, a spus ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.


„Este o ocazie foarte importantă, un exercițiu comun în cadrul NATO, la Constanța. Marea Britanie, România, Polonia sunt pateneri importanți în cadrul NATO și este o plăcere pentru mine să fiu aici. Constanța este portul cel mai important din România, un port important în Marea Neagră, suntem la flancul estic de la NATO și Marea Britanie recunoaște importanța orașului Constanța“, a precizat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell.




UPDATE 4, ora 18:45

În cadrul evenimentului, consilierul prezidenţial Sebastian Huluban pe probleme de apărare a fost decorat de către ambasadorul Poloniei, Marcin Wilczek. Consilierul Sebatisan Hukuban a mai fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler cu însemn pentru civili (2012) şi a primit distincţii de la Universitatea din Birmingham (Distinction Graduate, 2004) şi Universitatea Eastern Illinois (Outstanding International Student Award, 2002), potrivit paginii electronice a Administraţiei Prezidenţiale. 

UPDATE 3, ora 18:30

"Astăzi sărbătorim uniunea cu România şi cu celelalte naţiuni, unite  prin mare şi nu despărţite de nave!", a declarat, în deschiderea evenimentului, comandorul navei polone, Maciej Matuszewski.


UPDATE 2, 18:20

Au mai ajuns şi subprefectul Accoium Levent, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură din Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, directorul Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa, Valentin Ionescu, dar şi militari de pe fregatele româneşti.



UPDATE 18:15

Până acum, şi-au făcut apariția la eveniment ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell şi prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolăescu.

Vă reamintim că, în această perioadă, gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 TU-02 (Standing NATO Maritime Group-2 Task Unit 02) şi gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2) fac o escală în portul Constanţa.

SNMG-2 este alcătuită din fregata canadiană HMCS CHARLOTTETOWN (nava comandant) şi fregata Regina Maria. Din aceeaşi grupare, face parte şi fregata poloneză ORP GENERAL KOSCIUSZKO.

SNMCMG-2 este alcătuită din fregata turcească TCG CEZAYIRLI GAZI HASAN PASA (nava comandant), vânătorul de mine spaniol ESPS TURIA, vânătorul de mine turcesc TCG EDINCIK şi dragorul maritim Sublocotenent ALEXANDRU AXENTE.

Cele două grupări navale au participat la Exerciţiul multinaţional Sea Shield 16, organizat de Forţele Navale Române în perioada 18-22 iulie, potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române.
 







Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.