Precizări importante de la ANPC după ce un copil de 3 ani a murit după ce a mâncat o shaorma


Un copil de 3 ani a murit, iar părinții lui ar fi orbit după ce au mâncat shaorma. Autoritățile au închis fast-food-ul, iar procurorii au deschis o anchetă de moarte suspectă. Tragedia a început în seara zilei de 16 mai a.c. atunci când cei doi soți, împreună cu fiul lor, care locuiesc în cartierul bucureştean Pantelimon, au mers la un fast-food din apropiere pentru a mânca shaorma. Joi dimineață, copilul s-a simțit foarte rău şi a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase Colentina, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
Drama pentru cei doi părinţi nu s-a oprit aici. În urma controlului medical la care au fost supuşi, cei doi au aflat că au probleme grave cu vederea.
Potrivit unor surse, inspectorii Direcției de Sănătate Publică și cei ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au prelevat probe și fac analize asupra tuturor produselor comercializate în shaormeria care se află în zona Vergului din București.
Autoritățile au închis fast-food-ul, iar procurorii au deschis o anchetă de moarte suspectă.
Recomandările Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului
Pentru a achiziţiona produse de tip fast food care să nu le pună viaţă în pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de următoarele sfaturi: la cumpărarea produselor din carne/carne tocata să acorde atenţie deosebita la aspectul produsului; să urmărească modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene; să refuze produsele din carne tocata pentru care exista îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare; să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificata sau depăşită; să nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casa cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.
Şeful ANPC, Paul Anghel, spune că „trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Comandamentul 1 Mai – Sărbători Pascale va monitoriza activitățile comerciale din zonele turistice din țară

18 Apr 2024 414

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 805

Justiție Constanța Soluția magistraților în procesul dintre Profi Rom Food SRL și Comisariatul Regional Pentru Protecția Consumatorului Regiunea Sud-Est

15 Apr 2024 414

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 663

Verificări ANPC pentru pregătirea minivacanței de din luna mai în zonele turistice din România

03 Apr 2024 462

Amenzi în valoare de peste 45.000 de lei aplicate de ANPC pentru pui cu Salmonella. Ce au găsit comisarii la Penny și Metro

01 Apr 2024 656

ANPC Loturi de pui provenite din Polonia și Ungaria au fost retrase de pe piaţă după ce s-a depistat salmonela

31 Mar 2024 479

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 888

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 2188

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 3752

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 636

Justiție Constanța Eden Travel Partner SRL firmă din Constanța, solicită anularea unui proces verbal de contravenţie ANPC

16 Mar 2024 676

Amenzi și oprirea temporară a patru stații ale Lukoil, după controale ale ANPC. Ce nereguli au fost depistate

14 Mar 2024 881

Anunțul ANPC Cerinţele necesare pentru ca un produs să poată fi numit românesc ar putea fi stabilite printr-un act normativ

13 Mar 2024 627

Acțiune de control în mai multe stații ale OMV Petrom! Ce nereguli au găsit comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 866