Pregătiți-vă pentru punctul culminant al Perseidelor!

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Locuitorii din emisfera nordică se vor bucura să vadă pe parcursul lunilor iulie şi august ale acestui an un curent de meteori Perseide. Pentru a observa fenomenul astronomic, nu vom avea nevoie de echipamente speciale, ci trebuie doar să ne îndreptăm atenţia spre zona de nord-est a orizontului şi să avem puţină răbdare.
 
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
 
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
 
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
 
Perseidele vor putea fi văzute în perioada 17 iulie - 24 august, iar punctul culminant al întregului fenomen se va produce în noaptea de 12 spre 13 august după ora 22, ora României. În această perioadă se vor observa cei mai mulți meteori.
 
Mai mult decât atât, astronomii îi sfătuiesc pe cei cu adevărat pasionaţi de astfel de evenimente să nu rateze nici alinierea planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, preconizată pentru data de 21 august.
 
Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
 
Luna se va afla într-o faza care nu va deranja observațiile.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Perseide în 2023, pe cerul României. Când poţi vedea cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare

12 Aug 2023 1576

A început perioada Perseidelor! Adevărat spectacol al meteoriților pe cer

22 Jul 2023 1430

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline

10 Aug 2022 2105

Spectacol astronomic de excepţie! Când pot fi observate Perseidele

03 Aug 2018 1844

Nu ratați ploaia de meteori Perseide, din această seară

11 Aug 2016 4063

Spectacol pe cer În această seară puteţi admira Perseidele!

12 Aug 2015 2337

Fenomen astronomic "Super Luna" Luna Plină, înaintea Perseidelor (video)

09 Aug 2014 4400

Ploaie de stele vizibilă din România

07 Aug 2014 2937