Stiri calde

Premieră la Forţele Navale Române Nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, la Exercițiul multinațional NUSRET 18 (galerie foto)

Nava maritimă hidrografică (NMH) „Alexandru Cătuneanu” a plecat vineri, 12 octombrie, din portul militar Constanța spre Marea Egee, unde va participa, în premieră, la Exercițiul multinațional NUSRET 18, organizat de Forțele Navale ale Turciei. Obiectivul principal al exercițiului vizează dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice, din Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Spania și Turcia. În plus, vor fi  prezenți și doi observatori, din partea Arabiei Saudite.

Secvențele de instruire planificate sunt de tip întrunit, forțe navale – forțe aeriene, executate de peste 20 de nave și ambarcațiuni, patru aeronave și trei structuri specializate EOD (luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate).


NMH „Alexandru Cătuneanu” va fi prezentă pentru prima dată în Marea Egee și este singura platformă navală participantă la exercițiu, care este specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine. De asemenea, la bordul navei militare românești se află și o echipă de scafandri EOD, specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, care vor desfășura antrenamente în comun cu echipele EOD similare din Grecia și Turcia.

Partenerul turc a planificat în cadrul NUSRET 18 exerciții complexe de luptă împotriva unor amenințări asimetrice, de respingere a unui atac prin surprindere din partea unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și exerciții de remorcare și de reaprovizionare pe mare între navele participante. La exercițiul NURSET 18, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) va fi reprezentat de gruparea navală permanentă de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).

Prin participarea, în această perioadă, a celor două nave militare românești, fregata „Regele Ferdinand” și NHM „Alexandru Cătuneanu”, la activitățile desfășurate de partenerii din Alianță și din Marea Mediterană, Forțele Navale Române demonstrează, încă odată, contribuția activă la eforturile NATO de asigurare a securității colective și arată faptul că România este un partener de încredere, care dispune de capabilități de luptă destinate întăririi posturii de descurajare a amenințărilor asimetrice la adresa Alianței Nord-Atlantice.

Nava Maritimă Hidrografică „Alexandru Cătuneanu” este comandată de către căpitan-comandorul Rogers CASIAN, are un echipaj de 57 militari și se va întoarce în țară la sfârșitul lunii octombrie.

Sursă foto: Forţele Navale Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Manifestările de Ziua Marinei Române, adaptate noilor condiții impuse de pandemia de coronavirus

05 Aug 2020 822

Forțele Navale Misiuni militare pe mare, îndeplinite cu succes

28 Jul 2020 357

Forțele Navale Române. Exercițiul „Sea Breeze 20”, la final (galerie foto)

28 Jul 2020 368

Forțele Navale Instrucția multinațională în Vestul Mării Negre continuă

20 Jul 2020 453

Ministerul Apărării, precizări legate de decizia instanței în procesul privind achiziționarea corvetelor pentru Forțele Navale

14 Jul 2020 374

Trei nave militare românești la Exercițiul multinațional „Breeze 20” (galerie foto)

10 Jul 2020 474

S-a organizat o ceremonie restrânsă pentru a marca centenarul fregatei Fregata „Mărășești”, 100 de ani de istorie navală

01 Jul 2020 462

Schimbare la conducerea Forțelor Navale Române (galerie foto)

30 Jun 2020 743

Cum a fost marcată Ziua Drapelului Național de marinarii militari, în Dobrogea

26 Jun 2020 611

Pregătirile pentru celebrarea Zilei drapelului au intrat în linie dreaptă la Constanța

25 Jun 2020 798

Premieră NATO Comanda Grupării Navale conduse de Forțele Navale Române, predată prin videoteleconferință (galerie foto)

16 Jun 2020 639

Peste 800 de marinari militari români se instruiesc în Marea Neagră

15 Jun 2020 714

Fregata „Regina Maria” a împlinit 15 ani în serviciul Forțelor Navale Române

21 Apr 2020 602

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” și nava purtătoare de rachete „Zborul” Exerciții pe mare pentru întărirea capacității de reacție (galerie foto)

30 Mar 2020 770

Exercițiu NATO, desfășurat în Marea Mediterană. 82 de marinari din Forțele Navale Române, printre participanți

24 Mar 2020 794