Stiri calde

Premieră la Forţele Navale Române Nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, la Exercițiul multinațional NUSRET 18 (galerie foto)

Nava maritimă hidrografică (NMH) „Alexandru Cătuneanu” a plecat vineri, 12 octombrie, din portul militar Constanța spre Marea Egee, unde va participa, în premieră, la Exercițiul multinațional NUSRET 18, organizat de Forțele Navale ale Turciei. Obiectivul principal al exercițiului vizează dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice, din Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Spania și Turcia. În plus, vor fi  prezenți și doi observatori, din partea Arabiei Saudite.

Secvențele de instruire planificate sunt de tip întrunit, forțe navale – forțe aeriene, executate de peste 20 de nave și ambarcațiuni, patru aeronave și trei structuri specializate EOD (luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate).


NMH „Alexandru Cătuneanu” va fi prezentă pentru prima dată în Marea Egee și este singura platformă navală participantă la exercițiu, care este specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine. De asemenea, la bordul navei militare românești se află și o echipă de scafandri EOD, specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, care vor desfășura antrenamente în comun cu echipele EOD similare din Grecia și Turcia.

Partenerul turc a planificat în cadrul NUSRET 18 exerciții complexe de luptă împotriva unor amenințări asimetrice, de respingere a unui atac prin surprindere din partea unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și exerciții de remorcare și de reaprovizionare pe mare între navele participante. La exercițiul NURSET 18, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) va fi reprezentat de gruparea navală permanentă de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).

Prin participarea, în această perioadă, a celor două nave militare românești, fregata „Regele Ferdinand” și NHM „Alexandru Cătuneanu”, la activitățile desfășurate de partenerii din Alianță și din Marea Mediterană, Forțele Navale Române demonstrează, încă odată, contribuția activă la eforturile NATO de asigurare a securității colective și arată faptul că România este un partener de încredere, care dispune de capabilități de luptă destinate întăririi posturii de descurajare a amenințărilor asimetrice la adresa Alianței Nord-Atlantice.

Nava Maritimă Hidrografică „Alexandru Cătuneanu” este comandată de către căpitan-comandorul Rogers CASIAN, are un echipaj de 57 militari și se va întoarce în țară la sfârșitul lunii octombrie.

Sursă foto: Forţele Navale Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O delegație a Forțelor Navale ale Republicii Franceze şi a Forțelor Navale Române, primită la Constanța (galerie foto)

05 Dec 2019 552

Post vacant la Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale, Constanța

03 Dec 2019 1406

Instrucție în Marea Mediterană Marinarii militari români, prezenți la una dintre cele mai complexe activități de manevră a navei (galerie foto)

15 Nov 2019 685

Forțele Navale Române Cooperare româno-ucraineană a militarilor marinari

07 Nov 2019 322

Ziua Armatei României Eroii vor fi cinstiți la Constanța, Mangalia și Tulcea

23 Oct 2019 1181

Cine va livra mobilier Forţelor Navale Române (document)

23 Oct 2019 506

Exercițiul NABL 2019 se va desfășura în Portul Constanța

22 Oct 2019 639

Ce firme vor livra băuturi răcoritoare către Forțele Navale Române (document)

22 Oct 2019 590

Exercițiul multinațional întrunit Fall Storm 2019. Implicate toate categoriile de forțe ale Armatei României

21 Oct 2019 596

Cooperare internațională Exercițiu naval în zona Insulei Șerpilor și în apele Mării Negre

16 Oct 2019 433

Forțele Navale Române Marinari români, la exercițiul multinațional Nusret 19, organizat în Turcia (galerie foto)

11 Oct 2019 361

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, 122 de ani de la înfiinţare

08 Oct 2019 389

Forţele Navale Române Începe cursul de iniţiere pentru scafandri

30 Sep 2019 429

Forțele Navale Române, ofertă educațională la Aeronautic Show 2019

20 Sep 2019 397

Marinari militari din Delta Dunării, căzuți la datorie în cele două războaie mondiale, comemorați în Tulcea

20 Sep 2019 698