Stiri calde

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 6 noiembrie 2018, o întrevedere cu ES Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul statului Qatar.  

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Guvernului României, cei doi înalți oficiali au exprimat apreciere față de nivelul cooperării bilaterale și au agreat asupra importanței continuării demersurilor pentru consolidarea colaborării economice și asupra necesității extinderii cooperării în sectoare cheie ale economiilor naționale, precum transporturile, sănătatea, agricultura și turismul.

Reflectând angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relațiilor României cu lumea arabă, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis apreciere pentru deschiderea autorităților de la Doha față de statele situate dincolo de arealul tradițional de cooperare, inclusiv România. A evidențiat că țara noastră are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat și a încurajat prezența mai robustă a companiilor qatareze în economia românească.

Prim-ministrul român a arătat că demersurile autorităților naționale de a asigura un climat de pace și securitate pentru cetățenii celor două state trebuie să fie dublate de planuri naționale durabile de dezvoltare economică, cu obiective clar conturate. Totodată, demnitarul român a evocat simbolistica anului 2018, respectiv împlinirea, la 18 decembrie 2018, a 140 de ani de la întemeierea statului Qatar, și celebrarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de existență a statului român modern. 

Prim-ministrul qatarez a salutat convergența în abordarea temelor de interes ale relației bilaterale, precum și perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. A exprimat mulțumiri pentru poziția constantă de echilibru pe care reprezentanții României în Parlamentul European au manifestat-o față de dosarele de interes pentru partea qatareză. De asemenea, a arătat interes pentru o prezență mai robustă a companiilor qatareze în România și pentru investiții în sectoare cheie ale economiei românești, subliniat importanța convenirii unui mecanism articulat de întrevederi de afaceri, inclusiv prin organizarea unor forumuri economice, care să conducă la consolidarea relației bilaterale pe această dimensiune.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii asupra temelor de interes comun de pe agenda internațională și regională. Astfel, prim-ministrul român a arătat că România va susține și va promova în continuar soluționarea politică a disputelor regionale, pe bază de dialog și negociere. Premierul Viorica Dăncilă a arătat că, în contextul asumării, de către România, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră va pleda pentru intensificarea eforturilor de promovare a păcii și securității în această regiune, precum și asupra menținerii unui dialog constant între UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului. În acest context, a apreciat că stabilirea unei punți comerciale solide între statele arabe din Golf şi Uniunea Europeană va contribui la identificarea unor noi proiecte concrete de cooperare, cu beneficii pentru ambele părți. 

Cei doi premieri au asistat la semnarea a trei documente de cooperare bilaterală, în domeniile agriculturii, turismului și al cooperării între Institutele Diplomatice din cele două state

Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către primul ministru qatarez, în onoarea demnitarului român, la palatul Emirului. În cursul după amiezii, prim-ministrul Viorica Dăncilă urmează să efectueze o vizită la Baladna, cea mai mare fermă din Statul Qatar, aflată la 60 de kilometri de capitala Doha. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorica Dăncilă s-a răzgândit - „Nu voi vota la referendum”

24 May 2019 182

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că intenționează să meargă la referendum. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis

22 May 2019 260

Ce spune premierul Viorica Dăncilă despre extrădarea fostului primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, din Madagascar

21 May 2019 737

Premierul Viorica Dăncilă Guvernul va aproba proiectul de Cod administrativ prin ordonanţă de urgenţă după alegerile europarlamentare

21 May 2019 289

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, vizită de lucru în Brașov

19 May 2019 305

Premierul Viorica Dăncilă „Trebuie să găsim pârghii care să compenseze financiar costurile foarte ridicate ale certificatelor de CO2”

18 May 2019 379

Premierul Viorica Dăncilă „Vom avea o şedinţă a Comitetului Executiv şi vom lua decizii în ceea ce priveşte remanierea”

16 May 2019 260

Premierul îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să ceară aderarea României la Schengen

08 May 2019 306

Premierul Viorica Dăncilă „Deblocăm lucrările pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța”

08 May 2019 534

Viorica Dăncilă, prezentă la prima reuniune a comisiei pentru Programul „gROwth - Investim în copii, investim în viitor”

07 May 2019 308

Ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri

07 May 2019 307

Viorica Dăncilă, mesaj pentru comunitatea musulmană din România cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

06 May 2019 307

Premierul Viorica Dăncilă „Nu sunt supărată că nu am fost invitată la Summit-ul de la Sibiu. Eu sper să iasă cât mai bine”

04 May 2019 420

Premierul Viorica Dăncilă, mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. „Jurnaliștii au un rol esențial în evoluția societății moderne”

03 May 2019 272

Viorica Dăncilă a participat la Marșul Internațional al Vieții, în Polonia

02 May 2019 325