Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 6 noiembrie 2018, o întrevedere cu ES Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul statului Qatar.  

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Guvernului României, cei doi înalți oficiali au exprimat apreciere față de nivelul cooperării bilaterale și au agreat asupra importanței continuării demersurilor pentru consolidarea colaborării economice și asupra necesității extinderii cooperării în sectoare cheie ale economiilor naționale, precum transporturile, sănătatea, agricultura și turismul.

Reflectând angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relațiilor României cu lumea arabă, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis apreciere pentru deschiderea autorităților de la Doha față de statele situate dincolo de arealul tradițional de cooperare, inclusiv România. A evidențiat că țara noastră are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat și a încurajat prezența mai robustă a companiilor qatareze în economia românească.

Prim-ministrul român a arătat că demersurile autorităților naționale de a asigura un climat de pace și securitate pentru cetățenii celor două state trebuie să fie dublate de planuri naționale durabile de dezvoltare economică, cu obiective clar conturate. Totodată, demnitarul român a evocat simbolistica anului 2018, respectiv împlinirea, la 18 decembrie 2018, a 140 de ani de la întemeierea statului Qatar, și celebrarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de existență a statului român modern. 

Prim-ministrul qatarez a salutat convergența în abordarea temelor de interes ale relației bilaterale, precum și perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. A exprimat mulțumiri pentru poziția constantă de echilibru pe care reprezentanții României în Parlamentul European au manifestat-o față de dosarele de interes pentru partea qatareză. De asemenea, a arătat interes pentru o prezență mai robustă a companiilor qatareze în România și pentru investiții în sectoare cheie ale economiei românești, subliniat importanța convenirii unui mecanism articulat de întrevederi de afaceri, inclusiv prin organizarea unor forumuri economice, care să conducă la consolidarea relației bilaterale pe această dimensiune.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii asupra temelor de interes comun de pe agenda internațională și regională. Astfel, prim-ministrul român a arătat că România va susține și va promova în continuar soluționarea politică a disputelor regionale, pe bază de dialog și negociere. Premierul Viorica Dăncilă a arătat că, în contextul asumării, de către România, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră va pleda pentru intensificarea eforturilor de promovare a păcii și securității în această regiune, precum și asupra menținerii unui dialog constant între UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului. În acest context, a apreciat că stabilirea unei punți comerciale solide între statele arabe din Golf şi Uniunea Europeană va contribui la identificarea unor noi proiecte concrete de cooperare, cu beneficii pentru ambele părți. 

Cei doi premieri au asistat la semnarea a trei documente de cooperare bilaterală, în domeniile agriculturii, turismului și al cooperării între Institutele Diplomatice din cele două state

Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către primul ministru qatarez, în onoarea demnitarului român, la palatul Emirului. În cursul după amiezii, prim-ministrul Viorica Dăncilă urmează să efectueze o vizită la Baladna, cea mai mare fermă din Statul Qatar, aflată la 60 de kilometri de capitala Doha. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt oamenii de la Constanța din conducerea partidului fostului premier, Viorica Dăncilă?

01 Feb 2023 2730

Partidul condus de Viorica Dăncilă a organizat un marș pentru pace la Constanța (VIDEO)

29 Jan 2023 2935

Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedintele Partidului "Naţiune Oameni Împreună - Noi"

12 Apr 2022 3266

Viorica Dăncilă a demisionat din Partidul Social Democrat

29 Mar 2022 2833

Viorica Dăncilă este noul consilier pe strategie al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

18 May 2021 2036

Curtea de Conturi Guvernul Dăncilă a folosit banii din Fondul de rezervă bugetară contrar legii. Cea mai mare sumă din ultimii zece ani

03 Mar 2021 1535

Cei mai cunoscuți judecători, procurori și politicieni din România, dați în judecată la Tribunalul Constanța

06 Jul 2020 3344

Doliu în politica românească. Un fost consilier al Vioricăi Dăncilă a încetat din viață. A lucrat în cadrul GSP

10 Dec 2019 3332

CEx al PSD a decis organizarea unui congres ordinar al partidului. Când va avea loc

04 Dec 2019 2061

George Vişan (PSD) - „Nu sunt de acord cu o reformare internă gen formă fără fond. Cel mai greu este la firul ierbii!“

29 Nov 2019 2361

Oficial de la AEP. PSD şi Viorica Dăncilă, cheltuieli de patru ori mai mari decât ale preşedintelui Iohannis, în al doilea tur al prezidenţialelor

29 Nov 2019 15752

Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD. Cine vine la conducerea partidului. Ce spune Dăncilă

27 Nov 2019 3469

Surse Viorica Dăncilă ar urma să demisioneze marți, în cadrul CEx PSD

25 Nov 2019 2571

Ce scrie presa internaţională despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din România "Înfrângere istorică a stângii la prezidențialele din România"

25 Nov 2019 2476

Alegeri prezidențiale 2019 Avem primele rezultate cu victoria categorică a lui Iohannis în Constanța

24 Nov 2019 5071