​Președintele directoratului KazMunayGas s-a întâlnit cu Ministrul Energiei, Anton Anton

Președintele directoratului KazMunayGas - compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, Sauat Mynbayev, s-a întâlnit marți, la București, cu Ministrul Energiei, Anton Anton. KazMunayGas (KMG) este unicul acționar al KMG International (KMGI).

Potrivit unui comunicat al KG International, în cadrul întrevederii, președintele KMG a prezentat performanțele financiare ale activității Rompetrol în România obținute în urma recordurilor istorice de producție si planurile companiei de a își întări poziția atât pe plan local, cât și regional.

În acest context, cei doi au discutat și despre modalitățile de sincronizare a eforturilor de dezvoltare regională ale KMGI cu planurile României de a deveni un hub energetic în zona Mării Negre.

„România și românii sunt partenerii alături de care am transformat Petromidia în una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei și nu ne vom opri nicidecum aici.
Vom continua să investim în sectorul energetic românesc, vom continua să fim unul dintre cei mai mari producători și exportatori ai țării, vom continua să lucrăm pentru îmbunătățirea celor mai importante sectoare sociale ale României și, de asemenea, pentru păstrarea oamenilor valoroși în țara. Toate acestea, pentru ca ne dorim să privim în urma cu mândrie și satisfacție.
Construim împreună de peste 10 ani și privim cu responsabilitate si optimism spre viitorul nostru împreună”, declară Sauat Mynbayev.

În cadrul discuției cu oficialii ministerului Energiei, KMG și-a exprimat angajamentul ferm de a-și respecta toate obligațiile asumate în Memorandumul de Întelegere semnat cu statul român. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia se referă la crearea fondului mixt de investiții româno-kazah, care va avea o durată de 7 ani și un nivel investițional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.

KMGI a identificat deja cel puțin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare și care vor influența pozitiv economia României prin crearea directa a aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Acestea se referă la extinderea rețelei de benzinării pe piața locală și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, mai transmite sursa citată. 

Elemente de background

KazMunayGas este unicul actionar al KMG International (fostul Grup Rompetrol), un grup petrolier care deține și desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază.

Investițiile KMG în KMG International se ridică la peste 4 miliarde de dolari, suma care include și valoarea preluării integrale a pachetului de acțiuni.
KMGI este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României și unul dintre principalii exportatori ai țării, având peste 5.000 de angajați pe plan intern. Aportul Grupului la bugetul de stat s-a ridicat in 2017 la peste 1,37 miliarde USD, în timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2017 se ridică la circa 15 miliarde USD.


În 2017, KMGI a prelucrat peste 6,2 milioane de tone de materie primă în unitățile sale de producție din România - rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie. Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiune.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a diviziei de petrochimie) sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%)

La nivel european, KMG International deține peste 1.100 puncte de alimentare cu carburanți în România, Franța, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria și Ucraina, care operează sub brandurile Rompetrol și Dyneff.

KMG conservă rezervele energetice de bază ale României prin asigurarea din Kazahstan a aproximativ 80% din importurile sale de materie primă, reprezentând 40% din necesarul de aprovizionare cu ţiţei a tuturor rafinăriilor din România.

Dursa foto: KMG International

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Ordinară! Pe ordinea de zi sunt zece subiecte

26 Mar 2024 579

​Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia de la Năvodari

08 Mar 2024 589

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 641

Baurzhan Nurgaliyev este noul administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Midia Marine Terminal SRL, din Năvodari

07 Feb 2024 803

Mandat limitat Alexandru Stavarache, numit director economic interimar al Rompetrol Rafinare SA!

01 Feb 2024 875

Firme Constanța Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA actualizează contractul de împrumut pentru centrala în cogenerare de la Petromidia

02 Jan 2024 887

Rompetrol Rafinare SA are doi membri noi în Consiliul de Administraţie

03 Oct 2023 1112

Primăria Constanța achiziționează combustibili. Furnizorul este Rompretrol Downstream (DOCUMENT)

18 Sep 2023 982

Midia Marine Terminal a finalizat cu succes lucrările la terminalul offshore

01 Sep 2023 927

Firme Constanța O nouă decizie adoptată de Midia Marine Terminal SRL

07 Aug 2023 1195

Midia Green Energy SA are un nou Consiliu de Administraţie!

21 Jun 2023 1487

S-a aprobat remuneraţia lunară pentru fiecare membru al Comitetului de Audit al Rompetrol Rafinare SA!

16 Jun 2023 1311

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Extraordinară! Iată ce s-a decis

13 Jun 2023 1821

Rompetrol Rafinare SA, la judecată cu Agenția pentru Protecţia Mediului Prahova

05 Jun 2023 1090

Comunicat de presă Rompetrol Rafinare - 06.02.2023

06 Feb 2023 849