Prețul global al petrolului a crescut cu 15%, depășind pragul de 53 de dolari pe baril


Prețul global al petrolului a crescut cu 15%, depășind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, miercuri, prima sa reducere a producției din ultimii opt ani, transmite Reuters.
 
Vineri, cotația barilului de petrol oscila în jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atenția pieței se va îndrepta acum spre implementarea și impactul deciziei OPEC de a-și reduce producția pentru prima dată după criza financiară din 2008, urmând ca și alți producători din afara OPEC să își reducă la rândul lor producția.
 
Miercuri, la Viena, cele 13 state membre ale OPEC au decis să își reducă producția cu aproximativ 4,5% sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi, de la 33,7 milioane barili pe zi în prezent. Potrivit acordului, Arabia Saudită, Irakul, Emiratele Arabe Unite și Kuweitul își vor reduce cel mai mult producția.
 
Săptămâna trecută, analiștii de la Goldman Sachs au estimat că dacă OPEC va reuși să ajungă la un acord privind reducerea producției, prețul la țiței ar putea ajunge la 50 de dolari per baril. În schimb, unii analiști, inclusiv cei de la Morgan Stanley și Macquarie, au avertizat că prețul la petrol va înregistra o corecție severă dacă OPEC nu va reuși să ajungă la un acord de limitare a producției, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat de presa Coface - Economia Africii

30 Jun 2015 1363

Preţul petrolului va începe să urce în a doua jumătate a anului

18 Jan 2015 1471

Anunțul care va bucura toți șoferii

01 Dec 2014 1926