Prezența întărită la Marea Neagră s-ar putea să nu fie sub steag NATO

România speră în continuare într-o prezenţă întărită a NATO la Marea Neagră, în ciuda refuzului Bulgariei şi Turciei. O decizie în acest sens se va lua săptămâna viitoare la Bruxelles. Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, spune că se discută mai întâi despre înfiinţarea unui centru de comandă care să coordoneze exerciţiile militare din Marea Neagră. În acelaşi timp, unul dintre cei mai importanţi comandanţi ai NATO, generalul Denis Mercier, este de părere că o prezenţă navală întărită ar putea să nu fie sub steag NATO, transmite Digi24.

La summitul NATO de la Varşovia, şefii de stat şi de guvern au lăsat pe seama experţilor militari decizia de a întări prezenţa militară la Marea Neagră. Şeful armatei române susţine că discuţiile tehnice nu s-au încheiat.
 
„În acest moment există discuţii la nivel de experţi pentru a se găsi formula tehnică prin care să existe constituirea acelui element de comandă şi control în măsură să planifice şi să coordoneze prezenţa şi pregătirea tuturor mijloacelor maritime, navale în bazinul Mării Negre”, afirmă generalul Nicolae Ciucă, potrivit digi24.ro.
 
Sunt în continuare aprinse negocierile pe marginea acestui subiect. Comandanţii NATO ar agrea mai degrabă ideea unei prezenţe navale naţionale. Adică, mai multe exerciţii la care să participe flotele României, Bulgariei şi Turciei.
 
„Trebuie să încurajăm naţiunile să aibă o prezenţă mai robustă în Marea Neagră. Ar putea fi sub steagul naţional, nu sub steag NATO, dar să contribuie, e un concept pe care vrem să-l promovăm, cu imaginea maritimă de ansamblu şi să comunice nivelul de echipare. Apoi, trebuie să fie gata pentru integrare în sistemul NATO, dacă este necesar. Dacă facem aşa, e mai puţin agresiv”, declară Denis Mercier, comandantul suprem al NATO pentru Transformare.
 
La întâlnirea miniştrilor Apărării din NATO care avea avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles se va discuta şi despre securitatea spaţiului aerian în zona Mării Negre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNConducerea MApN, vizită oficială în Slovenia

28 Mar 2024 134

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 426

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 389

MAEDin Agenda de lucru a MAE 21 martie 2024, vă semnalăm

21 Mar 2024 286

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

LIVE VIDEO+TEXT Declarațiile secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizita de la Constanța (VIDEO)

16 Mar 2024 822

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1609

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 702

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 844

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 619

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 417

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 679

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 732

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426