Stiri calde

Primul curs de cardiooncologie va avea loc la Constanţa! Nume cunoscute din medicină, prezente la eveniment (video)


Pe data de 28 septembrie 2018 are loc la Constanţa primul Curs de Cardiooncologie din România, eveniment ce va avea loc la Bavaria Blu.

Subiectul este extrem de relevant datorită creşterii incidenţei cancerelor, a complexităţii regimurilor chimioterapeutice şi a supravieţuirii postcancer, toate acestea ducând la creşterea importanţei conştientizării complicaţiilor cardiovasculare, ale patologiei şi terapiei oncologice. De aceea, în majoritatea tarilor occidentale, oncologii lucrează din ce în ce mai mult în echipa cu medicii cardiologi pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, ceea ce a dus la dezvoltarea unei specializări de graniţă numită cardio-oncologie.

În România se fac primii paşi în acest domeniu medical, câteva centre facând eforturi de a dezvolta acest concept. Dorinţa de a ajuta pacienţii şi de a împartăşi informaţii şi experienţa cu alţi colegi au determinat echipa formată din conf. dr. Ruxandra Jurcuţ (cardiolog), conf. dr. Laura Mazilu (oncolog) şi conf. dr. Irinel Raluca Parepa (cardiolog) să organizeze primul curs de cardio-oncologie din România.

“Prin acest curs dorim sa promovam o mai buna intelegere stiintifica si practica asupra unui domeniu in plina dezvoltare – Cardio-oncologia - pentru a gasi un echilibru intre eficacitatea tratamentului oncologic si reducerea efectelor adverse cardiovasculare la pacientii oncologici. In ultimul deceniu am asistat la dezvoltarea ghidurilor de practica in cardio-oncologie adoptate atat de societati de cardiologie, de imagistica cardiovasculara cat şi, bineinteles, de societatile profesionale de oncologie. Este esentiala o buna cunoaştere a problemei pentru ca ingrijirea şi urmarirea pacientilor oncologici sa includa, acolo unde este necesar, cardiologi alaturi de oncologi“, a spus Ruxandra Jurcuţ.

„Se impune o abordare multidisciplinara a pacientului oncologic. Avem nevoie de avizul cardiologului pentru a indica pacientului tratamentul oncologic curativ. Consideram ca aceasta colaborare multidisciplinara este in avantajul medicilor si in beneficiul pacientilor” , a spus Conf. dr. Laura Mazilu.

“La nivel mondial, bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele cauze ale deceselor prin boli netransmisibile. Terapiile oncologice sunt tot mai active si performante, dar au si efecte secundare importante. Multi pacienti afectati de cancer sunt vindecati sau traiesc o perioada mai lunga de timp, si pot dezvolta complicatii cardiovasculare, uneori la distanta in timp fata de incheierea tratamentului. Toate aceste lucruri trebuie stiute si luate in considerare.” , a declarat Conf. dr. Irinel Raluca Parepa.


Cursul are caracter interdisciplinar, cu informaţii foarte utile pentru specialităţile oncologice, cardiologice, hematologice, hemato-oncologice, medicină internă, medicină de familie, dar organizatorii invită să participe orice medic interesat de acest subiect.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum se simte Andreea Bălan după ultimele intervenții chirurgicale suferite. Ce mesaj a transmis

22 Mar 2019 517

Andreea Bălan, după stopul cardiac "Puteam să nu mai fiu acum dacă nu se acționa imediat "

06 Mar 2019 1269

Tragedie în Portul Constanţa! Bărbat, decedat după ce a căzut de pe o schelă

17 Feb 2019 2186

Tragedie. O femeie a murit după ce a văzut gospodăria fiului ei în flăcări. Victima a făcut stop cardio-respirator

08 Feb 2019 594

Femeie, accidentată de un autocamion. Medicii au declarat decesul

07 Feb 2019 1402

Accident în lanț la Sibiu. Un șofer a suferit un stop cardio respirator la volan. Mai multe mașini au fost avariate

05 Feb 2019 452

Presa din România în doliu. Cunoscutul jurnalist George Stanca s-a stins din viață astăzi

04 Feb 2019 1340

Imagini de la eveniment Albertina, tânără decedată în timp ce alerga, condusă astăzi pe ultimul drum la Valu lui Traian (galerie foto+video)

29 Jan 2019 7911

Antrenament în memoria Albertinei, fata decedată în urma unui stop cardio-respirator la doar 25 de ani

29 Jan 2019 1463

Săptămâna neagră la Constanţa. Morţi fulgerătoare, scandal între clanuri şi accidente teribile (galerie foto)

29 Jan 2019 3431

Două incendii în județul Suceava

22 Jan 2019 350

Val de angajări la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce posturi sunt scoase la concurs

08 Jan 2019 2736

UPDATE. Intervenție de urgență la Adamclisi, județul Constanța. Un copil a murit înecat. Medicii nu au mai putut face nimic (galerie foto+video)

29 Dec 2018 1700

Bărbat decedat în timpul mesei de Crăciun. Motivul decesului este șocant

26 Dec 2018 1485

Explozie urmată de incendiu la Costineşti! Un bărbat a murit (galerie foto+video)

16 Dec 2018 5680