Stiri calde

Primul curs de cardiooncologie va avea loc la Constanţa! Nume cunoscute din medicină, prezente la eveniment (video)


Pe data de 28 septembrie 2018 are loc la Constanţa primul Curs de Cardiooncologie din România, eveniment ce va avea loc la Bavaria Blu.

Subiectul este extrem de relevant datorită creşterii incidenţei cancerelor, a complexităţii regimurilor chimioterapeutice şi a supravieţuirii postcancer, toate acestea ducând la creşterea importanţei conştientizării complicaţiilor cardiovasculare, ale patologiei şi terapiei oncologice. De aceea, în majoritatea tarilor occidentale, oncologii lucrează din ce în ce mai mult în echipa cu medicii cardiologi pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, ceea ce a dus la dezvoltarea unei specializări de graniţă numită cardio-oncologie.

În România se fac primii paşi în acest domeniu medical, câteva centre facând eforturi de a dezvolta acest concept. Dorinţa de a ajuta pacienţii şi de a împartăşi informaţii şi experienţa cu alţi colegi au determinat echipa formată din conf. dr. Ruxandra Jurcuţ (cardiolog), conf. dr. Laura Mazilu (oncolog) şi conf. dr. Irinel Raluca Parepa (cardiolog) să organizeze primul curs de cardio-oncologie din România.

“Prin acest curs dorim sa promovam o mai buna intelegere stiintifica si practica asupra unui domeniu in plina dezvoltare – Cardio-oncologia - pentru a gasi un echilibru intre eficacitatea tratamentului oncologic si reducerea efectelor adverse cardiovasculare la pacientii oncologici. In ultimul deceniu am asistat la dezvoltarea ghidurilor de practica in cardio-oncologie adoptate atat de societati de cardiologie, de imagistica cardiovasculara cat şi, bineinteles, de societatile profesionale de oncologie. Este esentiala o buna cunoaştere a problemei pentru ca ingrijirea şi urmarirea pacientilor oncologici sa includa, acolo unde este necesar, cardiologi alaturi de oncologi“, a spus Ruxandra Jurcuţ.

„Se impune o abordare multidisciplinara a pacientului oncologic. Avem nevoie de avizul cardiologului pentru a indica pacientului tratamentul oncologic curativ. Consideram ca aceasta colaborare multidisciplinara este in avantajul medicilor si in beneficiul pacientilor” , a spus Conf. dr. Laura Mazilu.

“La nivel mondial, bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele cauze ale deceselor prin boli netransmisibile. Terapiile oncologice sunt tot mai active si performante, dar au si efecte secundare importante. Multi pacienti afectati de cancer sunt vindecati sau traiesc o perioada mai lunga de timp, si pot dezvolta complicatii cardiovasculare, uneori la distanta in timp fata de incheierea tratamentului. Toate aceste lucruri trebuie stiute si luate in considerare.” , a declarat Conf. dr. Irinel Raluca Parepa.


Cursul are caracter interdisciplinar, cu informaţii foarte utile pentru specialităţile oncologice, cardiologice, hematologice, hemato-oncologice, medicină internă, medicină de familie, dar organizatorii invită să participe orice medic interesat de acest subiect.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Val de angajări la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce posturi sunt scoase la concurs

08 Jan 2019 975

UPDATE. Intervenție de urgență la Adamclisi, județul Constanța. Un copil a murit înecat. Medicii nu au mai putut face nimic (galerie foto+video)

29 Dec 2018 1544

Bărbat decedat în timpul mesei de Crăciun. Motivul decesului este șocant

26 Dec 2018 1345

Explozie urmată de incendiu la Costineşti! Un bărbat a murit (galerie foto+video)

16 Dec 2018 5395

S-a luptat trei săptămâni cu moartea. A murit tânăra grav rănită în accidentul de la Zodiac din Constanţa. Era fiica unui politician

30 Nov 2018 7344

Kiwi ajută la reglarea tensiunii arteriale, previne îmbătrânirea și scade colesterolul

08 Oct 2018 336

Caz șocant. O fată de 12 ani a încercat să se sinucidă. Incredibil de ce a ales minora să își pună capăt zilelor

06 Oct 2018 559

Bărbat decedat după ce a căzut de la etajul al patrulea al Tribunalului Bucureşti

04 Oct 2018 301

Un cunoscut profesor universitar s-a stins din viaţă subit, chiar la volanul maşinii sale

04 Oct 2018 976

Un echipaj SAJ si ambulanța pe strada Mugurului din Constanța. Află ce s-a întamplat

29 Sep 2018 1218

UPDATE. Imagini de la eveniment. Intervenție de urgență la Constanța. O femeie a căzut de la etajul al treilea al unui bloc în timp ce ștergea geamurile (galerie foto + video)

24 Sep 2018 5440

Accident cumplit pe DN13 în județul Brașov. Un autotren s-a răsturnat peste un autoturism. Trei persoane au fost grav rănite

22 Sep 2018 743

Accident rutier grav în Galaţi. Şofer de 20 de ani, mort

19 Sep 2018 917

Caz şocant. O tânără a murit la o clinică privată din Bucureşti după o operaţie estetică

14 Sep 2018 803

Persoană de 22 de ani, căzută în plină stradă la Constanţa

07 Sep 2018 9293